Diyarbakır’da nitelikli okulların kontenjanı düşürüldü

Diyarbakır’da nitelikli okulların kontenjanı düşürüldü
Liselere Geçiş Sistemi’nde yüksek puanla öğrenci alan ilk 7 okulun kontenjanları düşürüldü. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, durumun bir an önce düzeltilmesini talep ettiklerini söyledi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Liselere Geçiş Sistemi’nde yüksek puanla öğrenci alan Diyarbakır’daki 7 lisenin kontenjanları düşürüldü. Kentte sınavla öğrenci alan kamuya ait 52 okuldan olan ilk 7’sinde 200 öğrenci kontenjanı düşürüldü. Söz konusu okullarda ana kontenjanlar düşürülürken, 100 ek kontenjan açıldı.

Kentin yüksek puanla öğrenci alan 7 lisesinde kontenjanların düşürülmesine tepki gösteren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, mağduriyetlerin önüne geçilmesi için durumun bir an önce düzeltilmesini istedi. 3 Temmuz ile 19 Temmuz tarihleri arasında okullar yerleştirme işlemlerinin yapılacağını hatırlatan Güneş, bu durumun düzeltilmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığının öğrenci yerleştirme kılavuzunda incelediklerinde kentte puanla öğrenci alan 52 kamu okulundan en iyi 7 okulda 200 öğrenci kontenjanın düşürüldüğünü tespit ettiklerini kaydeden Güneş, depremin kentteki öğrencilerin sınava hazırlanmasını olumsuz etkilediğine işaret ederek, “Okul kontenjanlarının düşürülmesi bir dezavantajı daha da getirecek. Öğrenciler okullara yerleşme noktasında bir mağduriyet daha yaşayabilirler” uyarısı yaptı.

Kentte puanla öğrenci alan okullarda deprem nedeniyle herhangi bir hasar yaşanmadığını ama kontenjan sayısının düşürülmesine anlam veremediklerini vurgulayan Güneş, “Dolayısıyla fiziki anlamda bir etkilenme söz konusu değildir. Geçen seneki kontenjanların neden bu yıl düşürüldüğüne dair resmi makamlardan da bir açıklama alamadık. Neden düşürüldüğüne dair bir bilgimiz yok. Resmi makamlardan bir açıklama yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Öğrenciler mağdur olabilir’

Bu durumun öğrencileri olumsuz etkileyeceğini dile getiren Güneş, kontenjanın düşürülmesi nedeniyle bu okullara gidebilecek öğrencilerin bu okullara artık gidememe durumunun meydana geldiğini dile getirerek, “Evet, belki puanla öğrenci alan başka bir okula yerleşecekler; ama hedefledikleri okullara yerleşemeyebilir, öğrencilerimiz mağdur olabilir” diye konuştu.

‘Kontenjanların düzeltilmesini istiyoruz’

Milli Eğitim Bakanlığının bu okullara 100 ek kontenjan ayırdığını açıkladığını ifade eden Güneş, ek kontenjan sayısının düşürülen kontenjan sayısının yarısı olduğunun altını çizerek, başvuru sürecine kadar Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden kontenjan sayısını geçen yılki seviyeye çekmesini beklediklerini söyledi. Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nda kentteki 40 bin öğrencinin çevre illere gönderilerek mağdur edildiğine işaret eden Güneş, “Benzer mağduriyetin de LGS sürecinde de yaşanmaması için, öğrencilerimizin mağdur edilmemesi için bu kontenjanların düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘Sınav sistemli eğitim kriz üretir’

Sınav sistemli eğitim süreçlerinin gideceği yerin kriz olduğunu dile getiren Güneş, eğitim sisteminin ilgi, yetenek ve becerilere göre revize edilmesini önererek, “Bir sınav sistemine göre öğrencilerin okullara yerleştirilmesi böylesi olumsuz durumları meydana getiriyor ve getirmeye devam edecek. Bir an önce bu sistemden vazgeçilerek, öğrencilerin ilgi, beceri ve yeteneklerine göre okul üst kurumlarına yerleştirilmesine dönük bir sisteme geçilmesi gerekiyor” diye ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.