VİDEO - Diyarbakır’da pislik içinde yüz yüze eğitim

VİDEO - Diyarbakır’da pislik içinde yüz yüze eğitim
3 okula bir temizlik görevlisinin düştüğü Diyarbakır’da, bazı okulların sınıfları, tuvaletleri ve koridorları pislik içinde. Temizlik personelinin bulunmadığı bazı okullarda ise durum daha da vahim, çünkü temizliği müdür ya da müdür yardımcıları yapıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABERTürkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da eğitim öğretim dönemi 6 Eylül’de başladı. Okulların tadilata alınması ya da yıkılması nedeniyle, bazı okullarda sınıf mevcutları 60 ‘a kadar yükseldi. Korona virüs hastalığından dolayı ekstra önlemler alınması gerekirken, özellikle yoksul semtlerdeki okullar adeta kaderine terk edildi.  Velilerin maddi olanaklarının iyi olduğu okullarda ise, temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacı, Okul Aile Birliği’nin bütçesinden karşılanıyor.

kirli-okul-6.jpeg

Temizliği müdürler yapıyor

Okullar 6 Eylül’de açılmasına rağmen, İş-Kur 599 temizlik personeli alacağını 10 Eylül’de duyurdu.  Alınacak kişiler belirlendi, ancak, aradan bir ay geçmesine rağmen bu 599 personel henüz işe başlamadı. Hal böyle olunca, hiç temizlik personelinin olmadığı bazı okullarda iş başa düştü. Okulun temizliğini müdür ve müdür yardımcıları bazen de öğretmenler yapıyor.

3 okula bir personel

Diyarbakır’da bin 755 okul eğitim ve öğretim yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu okulların tümü için belirlediği temizlik ve güvenlik personeli kotası ise şimdilik 599.  Personel okullara pay edildiğinde ortaya çıkan rakam ürkütücü.  Çünkü 3 okula bir temizlik personeli düşüyor.  Eğitim sendikalarına göre Diyarbakır’daki okullarda hijyenin sağlanması için, 3 bin temizlik ve güvenlik personeline ihtiyaç var. Yani, MEBin Diyarbakır’daki okullar için 2 bin 400 temizlik ve güvenlik personeli alması gerekiyor.

kirli-okul-4.jpeg

‘İlave alımlar olmalı’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, ilave alımların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Alımlar yetersiz olduğu için hiç personel olmayan okulların olduğuna işaret eden Tekdemir,  “Okul idarelerimiz okulun temizliği ve güvenliği ile uğraşmak zorunda kalıyor. Birçok okul yöneticisi eline paspası alıp okulu, sınıfları temizliyor” dedi. Okulların yeniden online eğitime geçmemesi için temizlik önlemlerinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Tekdemir şöyle devam etti: “Sayın bakanımızın ifadesini bizler de onaylıyoruz. Kovid’den dolayı okulların uzaktan eğitime geçmesini istemiyoruz. Ama bunun için de çok ciddi, geçerli tedbirlerin alınması lazım. Temizlik ve güvenlik ihtiyacının acilen karşılanması gerekiyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum