Diyarbakır’da satranç severleri bir araya getiren örnek kahvehane

Diyarbakır’da satranç severleri bir araya getiren örnek kahvehane
Diyarbakır’daki satranç kahvesinde bir araya gelen her yaştan vatandaşlar, gün boyu satranç oynayarak vakit geçiriyor. Kahvehanenin müdavimleri genellikle 60 yaş üstü emekli kesimden oluşuyor.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde, 1992 yılından bunaya hizmet veren satranç kahvesi, kentte yaşayan genç ve ileri yaşta satranca meraklı vatandaşların buluşma noktası oldu. Özellikle 60 yaş üstü vatandaşların yoğun olarak uğradığı kahvede, satranç severler saatlerce satranç oynayarak vakit geçiriyor. Soğuk kış günlerinde sıcak çay eşliğinde satranç oynayan vatandaşlar, gençlere örnek olmaya çalışıyor. Kimi yanındaki arkadaşından kimi de merakla oynayanları izleyerek satranç öğrenen vatandaşlar, gün boyu satranç oynayarak tatlı rekabet ortamı oluşturuyor.

diyarbakir-satrancseverler-6.jpg

20 yıldır satranç oynuyorum

Kahvenin müdavimlerinden olan 63 yaşındaki Cemal Güneş, 20 yıldır aralıksız satranç oynadığını belirterek, “Boş zamanlarımda buraya geliyorum, boşluğumu satranç oynayarak dolduruyorum. Genellikle gençler tarafından merak duyulan bir zekâ oyunu ama bütün herkesimden gelip oynayanlar var, satranç bizim için artık bir tutku haline geldi” diyor.

diyarbakir-satrancseverler-7.jpg

Gençlere örnek olmaya çalışıyoruz

Satranç kültürünün insanlar arasında yaygınlaşması gerektiğini ifade eden Mahmut Halis Demir, “Kendimi bildim bileli satranç oynamayı seviyorum. Bu kahvehaneyi diğerlerinden ayıran bir özelliği var, diğer oyunlar oynanmıyor, sadece satranç var. Bizde dostlarımızla gelip satranç oynuyoruz, hem vakit geçiriyoruz hem de gençlere örnek olmaya çalışıyoruz” dedi.

diyarbakir-satrancseverler-4.jpg

Hayalimiz büyük bir yer açmak

Satranç kahvesini işleten Mustafa Bayta ise, kentte bulunan satranç severlerin salona büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Bayta, “Rahmetli babam satranca çok meraklıydı. 1992 yılından beri bu kahvede sadece satranç oynanılıyor. 10 yaşından tutun 70 yaşın üstü insanlar gelip buradan hem güzel vakit geçiriyor hem de satranç oynuyor. Ben ve kardeşim babamın bıraktığı mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Tek bir hayalimiz var, Diyarbakır’da büyük bir yer açıp satranç severleri tümünü orada buluşturmak” dedi.

diyarbakir-satrancseverler-1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.