Diyarbakır’da Serê Salê kutlanacak

Diyarbakır’da Serê Salê kutlanacak
Diyarbakır’da Serê Salê, 13 Ocak’ta düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

TİGRİS HABER - Kürtlerin Güneş yılı esasına dayalı Rûmî takvime göre yılbaşı olarak kabul ettiği 13 Ocak için hazırlıklar erken başladı. Serê Salê kutlamalarında, erkekler kadın kıyafetleri, kadınlar ise erkek kıyafetleriyle sokak sokak “Serê salê pîroz be” diyerek gezer. Serê salê kültürünü diri tutmak adına birçok kurum farklı etkinlikler düzenliyor. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt gibi birçok bölge kentinde kültür sanat alanında faaliyet yürüten kurumlar, renkli etkinliklerle her yıl Serê Salê’yi kutluyor.

Diyarbakır Dicle Kültür Sanat Derneği ile Îva Organîzasyon (İV), 13 Ocak’ta önce renkli elbiselerle “Serê salê pîroz be” diyerek sokaklar gezilerek daha sonra Kayapınar ilçesinde bulunan Ava Düğün Salonu’nda bir etkinlik düzenleyecek. “Em hene” başlığıyla saat 19.00’da başlayacak etkinlikte, Hediye, Azad Bedran, Kadir Çat ve Dicle Kültür Sanat Derneği dengbêjleri eserlerini seslendirecek.

Her yıl kutlanıyor

Serê salê’nin Kürt kültüründeki önemine değinen Dicle Kültür Sanat Derneği Eşbaşkanı Celal Ekin, bu kültürel birikimin son yıllarda daha az kutlanmasını eleştirdi. Ekin, “Kürt kültürüyle ilgilenen kurumlar bu kültürü yeniden canlandırıyor. Biz de bu şekilde yapıyoruz. Geçen sene de yapmıştık. Erkekler kadın kıyafetlerini, kadınlar ise erkek kıyafetlerini giyerek sokaklarda dolaştılar. Sokaklarda kahkahalar ve eğlencelerle büyük bir sevinç ve coşku yaşandı” diye belirtti. (MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum