Diyarbakır’da sıvı yağ krizi: İkiden fazla satılmıyor

Diyarbakır’da sıvı yağ krizi: İkiden fazla satılmıyor
Diyarbakır’daki marketlerde stok sayısındaki düşüşle beraber ikiden fazla sıvı yağ satışı yapılmıyor.

TİGRİS HABER - Ayçiçeği yağında tehlike çanları çalmaya başladı.  Ukrayna ve Rusya arasında çıkan savaş Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu. Bununla beraber Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da sıvı yağ sıkıntısı yaşanmaya başladı. Diyarbakır’da yerel bir market işletmecisi ikiden fazla sıvı yağ satışı yapamadıkların belirterek: “Bize gelen bilgiler doğrultusunda önümüzdeki günlerde ayçiçeği yağında büyük bir sıkıntı yaşanacak. Önceki haftaya kadar ikiden çok sıvı yağ satışı yaparken stok sayısındaki düşüşle beraber en fazla iki adet sıvı yağ satışı yapıyoruz” dedi.

1 aylık yağ  kaldı

Öte yandan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda yağda yaşanan durumu şöyle ifade ediyor:

"Malumlarınız olduğu üzere bir süredir devam eden Rusya - Ukrayna çatışmasında ülkemizin kayıpları her geçen gün daha ileri seviyeye çıkmaktadır. Mevcut durumda Bitkisel yağ sektörü diğer gıda sektörlerine göre çok daha stratejik duruma gelmiştir. Ülkemizin stokları, market rafları dahil mart sonu veya nisan ortasına kadar yetecek düzeydedir. Hali hazırda sektörümüzün Rusya ve Ukrayna siparişli 15-16 adet gemisi Karadeniz limanlarında beklemektedir. Bir iki hafta önce tonu 1400 dolar seviyelerindeki yağ fiyatları uluslararası piyasalarda 2000 doların üzerine tırmanmış durumdadır. Daha ileri safhada düşünüldüğünde fiyat endişesini bir tarafa bırakmış, ham madde bulamama noktasına gelmiş durumdayız. Mevcut durum süratle gıda arz güvenliği seviyesine evrilmektedir.” 

Gümrük vergisi sıfırlandı

Bu arada Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ayçiçek yağı tedarikinde yaşanabilecek sorunlara karşı yeni Resmi gazetede yayımlandı. Ayçiçek yağının ikamesi olabilecek kanola yağı, aspir yağı, mısır yağı, soya ve palm yağında gümrük vergisi sıfırlandı. Karar 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli olacak. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum