VİDEO - Diyarbakır’da soğuklar kombileri vurdu!

VİDEO - Diyarbakır’da soğuklar kombileri vurdu!
Diyarbakır’da hayatı felç eden soğuklar su borularını ve balkonlardaki doğalgaz kombilerini dondurdu. Uzmanlar, vatandaşları izolasyon konusunda uyardı.

TİGRİS HABERSon günlerde Diyarbakır’ı etkisi altına dondurucu soğuklar hayatı felç etmeye devam ediyor. Hava sıcaklığının eksi -7 dereceye kadar düştüğü kentte su boruları ve doğalgaz kombileri donunca binlerce vatandaş mağdur oldu. Kombileri donan vatandaşlar günlerdir sıcak suya, su tesisatları donan vatandaşlar ise içme suyu bulmakta zorlanıyor.

Kombi servisleri telefonlara yetişemiyor

Kentte doğalgaz kombisi donan binlerce kişi arıza olduğunu düşünüp servisleri arayınca ciddi bir yoğunluk oluştu. Arıza olduğunu düşünüp servisleri arayan vatandaşlar yoğunluk nedeniyle günler sonrasına randevu alabilirken, servisler de şikayetlere yetişmeye çalışıyor.

‘Kombilerin gazını kapatmayın’

Tigris Haber’e konuşan kombi ustası Muhammed Onur Sarıca, 3 gün içinde yaklaşık 20 tamir başvurusu aldıklarını söyledi. Sarıca, “Soğuk havalarda kesinlikle şalter ve gazını kapatmamaları gerekiyor. Biz parça değişimi yapıyoruz, ortalama bin lira masraf çıkıyor. Havaların aşırı soğuk olmasını fırsat bilen, dışardan gelen bazı kişiler, cihazınızın parçasını söküp ücretini söküp gider, Mahallenizden tanıdığınız ustalara müracaat edin” diye konuştu.

Uzmanlar, son günlerde çok sayıda kombi donma şikayeti aldıklarını belirterek, özellikle sıcak- soğuk su hatlarında donma yaşandığını anlattı.

Saç kurutma makinesi

Uzmanlar şu öneride bulunuyor, "Eğer kombinin kalorifer kısmını çalıştırılırsa donma gerçekleşmez. Ancak kullanım suyunda donma söz konusu olur. Çözüm için o hatların izolasyonu şart. Farklı izolasyon malzemeleri var, bunlar kullanılabilir. Tüketici evde olmasa bile kombiyi kapatmamalı. Kombinin kendini dona karşı koruma özelliği yoksa ki bazı kombilerde bu olmayabiliyor. O zaman evden çıkarken bile düşük termostatlarda 15- 18 gibi sıcaklıkta çalıştırmalı. Kombideki donma kombinin iç yapısına zarar vermişse, bu da ciddi bir hasar ve büyük bir maliyettir. Diğer türlü donma sadece borularda gerçekleşmiş ise vatandaş kendisi de saç kurutma makinesi ile boruyu ısıtarak ya da sıcak su dökerek boruyu açabilir. O zaman sistem yine devreye girer” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum