DİYARBAKIRDA YENİ SANAT ATÖLYESİ: A4 AÇILIYOR

DİYARBAKIRDA YENİ SANAT ATÖLYESİ: A4 AÇILIYOR
A4 Resim Atölyesi, Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesinde öğretmenlik yapan; Rıdvan Kuday ve Aziz Tilki tarafından kuruldu.

 

Bütün harcamalarını tamamen iki öğretmenin kendi olanaklarıyla karşıladığı bu sanat atölyesi; açılışını beş Ekimde yaparak çalışmalarına başlayacaktır.

 Bu yeni sanat atölyesi; iki yıl önce vefat eden Aziz Tilkinin eşi sanatçı Berna’ya atfediyorlar. Ayrıca açılışta Berna Tilkinin çalışmalarından oluşturulan sanat yapıtlarını sergileyecekler. Böylece hem sanatçı Berna’yı anmış hem de eserlerini sanat çevresiyle buluşturmayı amaçlıyorlar. Yeni kurulan, A4 Resim Sanat Atölyesi; 5 Ekim 2018’de açılışını gerçekleştirecektir. Diyarbakır’da kültür sanat alanındaki çalışmaları önemsediğimiz için açılıştan siz değerli okurlar için bir röportaj gerçekleştirdik.

Merhaba hocam A-4 adı altında bir Resim Sanat Atölyesinin açılışını yapacaksınız. Bu çalışmayla neyi amaçlıyorsunuz. Öncelikle okurlarımıza bu çalışmanız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle; Diyarbakır’daki üretken gençleri desteklemek için böyle bir çalışmanın içine girdik. A4 yetenekleri olan sanatçı gençlere; imkânlar yaratmak ve tecrübe kazandırmak için kurulan bir mekândır. Bu çalışmalarımız için gençlere önümüzdeki günlerde açık çağrılarımız olacaktır. İmkânı olmayan sanatçılara yönelik bu çağrıda; çalışmalara katılım için bazı şartlarımızı da açıklayacağız. Çalışmalara katılmak isteyenler yapmak istedikleri ama imkânsızlıklar nedeniyle yapamadıkları projelerinin sunumunu yapacaklar. Bir denetleme kurulumuz olacak. Bu kurul projesini sunan gençler arasından bir seçim yapacaktır. Projesi kabul edilen gençler, bunu hayata geçirmek için, burada atölye çalışması yürüteceklerdir.  Bu çalışma için atölyeden yararlanacaklardır. Ayrıca malzeme konusunda destekleyeceğiz. Hangi malzemelerle neler yapmak istiyorlarsa; gençlere veya genç sanatçılara temin etmeye çalışacağız.

Çalışmalarının Diyarbakır’la sınır mı kalacak?

İlk başta Diyarbakır’a, daha sonra bölgeye hitap edeceğiz. Projeler bittikten sonra sanatçıların yapmış oldukları sanatsal üretimleri hatta eski ürettikleriyle de beraber burada sergilerini yapacağız. Sergi giderlerini A-4 olarak biz karşılayacağız. Bu anlamda hedeflerimiz arasında birinci olarak atölye çalışması, ikincisi üretim ve üçüncü olarak da sergileme mantığı olacaktır. Bu çalışmalarla; genç yaştaki üretken insanları hedefleyen programlar düzenleyerek,  gençleri sanatsal üretkenlikler anlamında görünebilir kılmak ve sanata kazanmaktır.

img_7001.jpg

Hangi yaş gruplarına hitap edecektir?

Her hangi bir yaş grubuyla sınırlamıyoruz. Daha çok genç sanatçılar ve üniversitelerde okuyan, üniversiteyi bitirmiş, projeleri olan, bir yerde destek bulamayan, sanat alanı bulamayan; genç sanatçılar birinci hedefimizdir. Yine üreten sanatçılar, bölgedeki sanatçılar da hedeflerimiz arasındadır.

Diyarbakır’daki insanları sanata daha fazla yakınlaştırmak, sanat etkinlikleri temelinde genç insanlarla ortak amaçlara yönlendirmek, sanırız Diyarbakır’a ve sanata iyi bir hizmet olacaktır.

Açılışını yapmak istediğiniz bu resim atölyesi;  resim yeteneği olan gençleri burada bir araya getirerek, onlara çalışma ortamı sunmak, malzeme desteği vermek, onların projelerini gerçekleştirme olanağı sağlamak gibi amaçlarının dışında başka alanlara da ilgi gösterecek misiniz?

Buradaki çalışmayı sadece resimle sınırlamıyoruz. Resim yanında; fotoğraf, video, heykel gibi çalışmalara da destek vereceğiz. Ayrıca burayı büro olarak da kullanabilirler. İnternet alt yapısı, büro hizmet alt yapısı olarak da yararlanabilirler. Sanatsal üretim temelindeki çalışmalara destek olacağız. Bu çalışmalar sonucu ortaya çıkacak olan eserlerle de; Diyarbakır’da yaşayan diğer insanların, sanata bakış açıları değişecek ve sanatla daha yakınlaşmasını sağlayacaklarına inanıyoruz.

Bu çalışmayı nasıl başlattınız? Nasıl yürüteceksiniz?

Ben ve Aziz Tilki arkadaşım burayı birlikte kurduk. Öncelikle kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Bir yıllık bütçemizi kendi cebimizden karşılıyoruz. Bir denetleme kurulumuz da olacak. Herkese açık bir çalışma. Sadece burada yapılan eserleri sergileme değil, dışarıdaki sanatçılara da salonumuzda sergilemek için mekân olarak kullanma imkânı sunacağız.

Burada Eğitim Fakültesinin resim bölümü; çevre illerden Mardin, Urfa, Van gibi birçok ilde sanat okulları var ve bu okulların resim bölümlerinde okuyan yetenekli, tecrübe kazanmak isteyen, üretken öğrencilerimiz var. Birçok yetenek imkânsızlıktan köreliyor. Ya da başka şehirlere göç ediyor. Sosyal medya ve basın aracılığıyla çağrılarımız olacaktır. Basının ve sosyal medyanın gücünden de yararlanarak sesimizi duyuracağız. 

Diğer illerde sanatla uğraşan arkadaşlarımız var. Birbirimizi tanıyoruz. Birlikte iş yapabileceğimiz, bir çatı altında hareket edebileceğimiz bir ortam oluşturabiliriz. Ayrıca bu çalışmaları kurumsal bir kimliğe dönüştürmek önemlidir. Diyarbakır’da, Mardin’de ve çevre şehirlerde bireysel çalışma yürütenler var. Bu arkadaşlarla da bir araya gelerek; bu çalışmaları, bir çatı altında toplayarak, ortaklaştırarak daha görünür kılabiliriz. Birlikte etkinlikler yapabiliriz. Burada açık sanat alanları ya da yerleri oluşturarak üretilen eserleri sergileyebiliriz.

Amaçlarınıza ilişkin söylemek istedikleriniz?

Aziz arkadaşımla ben Güzel Sanatlar Lisesinde öğretmen olarak çalışıyoruz. Güzel Sanatlar Lisesinden mezun olmuş birçok öğrenci; kendini yurt içinde ve yurt dışında kanıtlamıştır. Bunlardan bazıları; Hasan Pehlivan, Suat Öğüt, Deniz Aktaş, İhsan Oturmak, Garip Ay, Fatih Siya Gürbüz gibi, iyi işler üreten sanatçılardır. İşte biz bu sanatçılar gibi A4 olarak; sadece resim anlamında değil, video, fotoğraf, heykel gibi güncel sanat alanlarında da; varsa üreten ve tecrübe kazanmak isteyen, öğrenci ve sanatçıları; kariyerinin başlangıcındaki genç sanatçıları destekleyerek, onlara malzeme ve zemin hazırlayarak onların çalışmalarına görünebilirlik kazandırmak. Üreten çok arkadaşımız var. Üreten arkadaşları bir araya toplayıp, birlikte etkinlikler düzenlemek.

A-4 Genç sanatçılara özgürlük imkânı sağlayacak, yeni sanat yolculuklarında iyi bir net Works imkânı sunuyor. Onları sanatsal üretimde bulunmaları konusunda cesaretlendirmeye çalışıyor. Sanat kurumlarının çeşitli nedenlerle kapanmak zorunda kaldığı, kapandığı bir dönemde; bizim bu çalışmamızın kayda değer olarak görülmesi gerekir. Sanatını yapamayanlar için bir umut olacaktır. Sanat dünyasında bir umutsuzluk ve daralma söz konusuyken; Diyarbakır için sanat anlamında bir nefes olacağını düşünüyoruz. Eskiden Türkiye’deki sanatın merkezinin İstanbul olarak görüldüğünden bütün sanatçılar hedeflerini burada belirliyor, bütün çalışmalarını burada yürütüyorlardı.  Gelecekte A-4’ün sanat duraklarından biri olacağına inanıyoruz.

Diyarbakır geçmişten beri sanatsal üretimiyle bilinen bir kenttir. Bu yaratım şiir, öykü gibi yazım alanında dikkat çekmektedir. Sanatın diğer alanlarında özellikle resim, heykel fotoğraf, video gibi güncel sanatlar konusunda da yeteneklerin ortaya çıkarılması, teşvik edilmesi, önemsenmesi gereken bir çalışmadır. Bunun geniş kitlelere ulaştırılması gerekiyor. Desteklenmesi gereken bu çalışmanın birçok yetenek olanaksızlıktan, imkânsızlıktan dolayı köreliyor ya da başka kentlere kaymak zorunda kalıyor. Diyarbakır sadece şiir, roman ve öyküyle birlikte; resim, heykel, fotoğraf gibi güncel sanatlarla da anılması şehrin değerlerini artıracaktır.

On yıldır on beş yıldır biz öğrencilerimizi yetiştiriyoruz, İstanbul’a gönderiyoruz. Şu an dünya çapında 10-15 öğrencimiz var. Şu anki hedefimiz gönderdiğimiz eski öğrencilerimizi, şimdi sanatçı olanları geri çağırıp; buradaki öğrencilere yön vermesi ve örnek teşkil etmesi için bazı çalışma programları oluşturmayı düşünüyoruz. Gelip burada birkaç gün öğrencilerle bir araya gelecek etkinlik yapacak, Word şov yapacak, başarı hikâyelerini anlatacaklar; bu çalışma öğrencilerde öz güveni geliştirecek ve kendilerinin de başarabileceğini düşünce duygusunu geliştirecektir. Bunun için; şu an buradan gidenlerin geri dönüşlerini sağlamaya çalışıyoruz.

Bu çalışmaları yürütebilmek için maddi sorunlarınızı nasıl çözeceksiniz?

İki öğretmen arkadaş olarak biz hiçbir yerden destek almadan tamamen kendi imkânlarımızla bu çalışmalara destek sunuyoruz.

 

 

 

 

               

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.