Diyarbakır’da  yılbaşı kutlaması

Diyarbakır’da  yılbaşı kutlaması
Diyarbakır'da Hicri takvimine göre her yıl 13 Ocak’ta kutlanan “Serê Salê”, düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Hicri ya da Julien takvimine göre her yıl 13 Ocak’ta kutlanan “Serê Salê”, bu yıl da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği’nde düzenlenen etkinliğe, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’nin (MEYA-DER) yanı sıra çok sayıda genç, çocuk ve yetişkin katıldı.

 “Serê Salê” etkinliği, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği üyesi Siya Ayhan Akgül’ün açılış konuşmasından sonra MED-DER Çocukları’nın hikaye dinletisi ile başladı. Kürtçe hikayeler okuyan çocuklar dinleyicilerden beğeni topladı.

"Kürt kültürünü yaşatmak için bu coşkunun büyümesi lazım"

Çocukların ardında Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği üyesi Celal Ekin, öncelikle Fransa’nın başkenti Paris’te 3 Kürt siyasetçi kadını anarak, Paris katliamını unutmayacaklarını söyledi. Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği’nin bin bir zorluklar atlatarak bugünlere geldiğini ifade eden Ekin, “Bugün buradaki coşku hiç bitmesin. Kürt kültürünü yaşatmak için bu coşkunun büyümesi lazım” diyerek 13 Ocak’ın Kürt kültüründeki önemine değinerek, 2020’nin Kürtlere için barış ve özgürlük getirmesini diledi.

Kürt kadınlarının dengbejlik geleneği

Ekin’in konuşmasının ardında program dengbêj dinletisi ile devam etti. Dengbêj Feleknaz, Kürt kültürünün bugünlere gelmesinde dengbejlik geleneğinin katkılarının olduğunu söyledi. Özellikle Kürt kadınlarının dengbêjlik geleneğini devam ettirmesi ve çocuklarına bu geleneği aşılaması gerektiğini ifade eden Dengbêj Feleknaz, bir halkı var edenin kültür olduğunu belirtti.

Dengbêj Ayten ise 2020 yılının Kürtlere barış ve özgürlük getirmesini temenni etti. İki kadın dengbej konuşmalarının ardından birlikte klam söyledi.

Dengbêj dinletisinin ardından Kürt şairleri Fatma ve Mehmet Said Arzu, Kürt şairi Cegerxwin’in dizelerini okudu.

“Serê Salê” etkinliği, Kürt sanatçı Ahmet Jiyara ve Azad Bedran’ın şarkıları ile sona erdi. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.