Diyarbakır’da yolsuzluk soruşturması: Savcı 26 şüpheliye 408 yıl ceza istedi

Diyarbakır’da yolsuzluk soruşturması: Savcı 26 şüpheliye 408 yıl ceza istedi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, öğretmenevinde yaşanan yüz milyonlarca liralık vurgunla ilgili soruşturmasını tamamladı. Savcılık aralarında eski öğretmenevi müdürünün de bulunduğu 26 şüpheli için 408 yıl hapis cezası istedi.

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile harekete geçen Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aylardır yürüttüğü takip sonucunda şehri saran yolsuzluk zinciriyle karşılaştı. Yapılan teknik takipler sonucunda; ihaleye fesat karıştırdıkları, usulsüz fatura düzenledikleri, gayri resmi ortaklıklar kurarak haksız kazanç elde ettikleri ve devleti milyonlarca lira zarara uğrattıkları tespit edilen gruba geçtiğimiz yıl Şubat ayında operasyon düzenlendi. Birçok adreste eş zamanlı yapılan operasyonda aralarında, öğretmenevi müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcılarının olduğu 35 kişi gözaltına alındı. İfade işlemlerinin ardından şüpheliler serbest bırakılmıştı.

Eski Milli Eğitim Müdürü müşteki olarak yer aldı

Soruşturma dosyasını tamamlayan savcılık, hazırladığı yaklaşık 600 sayfalık iddianameyi mahkemeye sundu. Mahkemenin kabul ettiği iddianamede çarpıcı detaylara ulaşıldı. İddianamede, eski İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer müşteki, Handan Eker ve Süheyla Deniz ise tanık olarak yer aldı.

İhale komisyonunda yer alanlar akraba

Savcı iddianamesinde şüphelilerin telefon görüşmelerinin tapelerine de yer verdi. Yapılan telefon görüşmelerinde ihalelerin usulsüz bir şekilde yapıldığını belirleyen savcılık, bazı ihalelerin 1. ve 2.hısım akrabalara verildiğini belirledi. Savcılık “Restoran ihale olayı” başlığı altında, 106 bin liralık ihalenin, ihale komisyonunda yer alan isimlerle akraba olduğunu tespit etti. Savcılık, restoran ihalesinin verildiği komisyonun başında ise İl Milli Eğitim Müdür yardımcısının olduğunu belirledi. 

Usule uygun yapılmamış

Diyarbakır Öğretmenevi’nin kafe inşaatı ile tespit edilen yolsuzluklara değinilen iddianamede, “Öğretmenevi çalışanlarının öğretmenevi tarafından düzenlenen ihale ve doğrudan temin vasıtası ile yapılan iş, yapı ve hizmet alımlarından haksız menfaat teminini alışkanlık haline getirmeleri nedeni ile bahse onu kafe inşaatının geçici kabulünün de usule uygun bir şekilde yapılmadığı…Kafe kiralama ihalesinin kafenin camlarının takılmaması nedeni ile iptal edilmesi gerekirken, halenin iptal ettirmediği ve inşaatı eksik bir şekilde teslim aldığı değerlendirilmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Milyonlarca lira haksız kazanç

Savcılık, öğretmenevi üzerinden Gerçekleştirilen ihaleler ve öğretmenevinin düzenlediği eksik faturalandırma işlemlerinden dolayı milyonlarca liralık haksız kazanç elde edildiğini belirlerdi. Yine öğretmenevinden gerçekleştirilen birçok organizasyonun faturalandırılmasının düşük rakamlardan gösterildiği, geri kalan ücretlerin elden alındığı ifade edildi. 50 bin TL’lik bir düğün için 5 Tl’lik fatura kesildiği, geriye kalan tutarın grup arasında pay edildiği kaydedildi.

Bitcoin operasyonu

Operasyon kapsamında savcılık Türkiye’de bir ilke imza attı. Savcılık bir kişinin, Kripto para Bitcoin üzerinden malvarlığını akladığını ortaya çıkardı. Soruşturma kapsamında şüphelinin bitcoin hesabı ele geçirildi.

408 yıl ceza talebi

Savcılık, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İhalesine fesat karıştırma, Zimmet, Rüşvet almak, görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi ve özel belgede sahteciliği, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek ve yayınlamak, malvarlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek ve 3628 sayılı kanuna muhalefet ettikleri’ suçlarından 26 şüphelinin toplam 408 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

Şüphelilerin önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.