Diyarbakır'daki Ermeni cemaatini üzen kutlama!

Diyarbakır'daki Ermeni cemaatini üzen kutlama!
Diyarbakır'da yaşayan Ermeni cemaati, Sur ilçesinde bulunan ve 6 yıldır yasaklı olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin kapalı olması nedeniyle Noel Bayramı’nı bir restorantta kutladı.

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde bulunan 6 mahallede yasak devam ediyor. Yasaklı mahallede bulunan, 17'nci yüzyılda inşa edilen ve Avrupa Birliği Kültürel Mirası'nın en prestijli ödülüne sahip Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor. Buradaki yasak ve çalışmalar nedeniyle Ermeni cemaati, Hristiyan aleminin en eski ve en önemli bayramlarından olan Noel Bayramını bir restronatta kutladı. Restoranta düzenlenen kutlamaya, Ermenilerin yanı sıra diğer cemaatlere mensup Hristiyanlar da katıldı.

Surp Giragos Ermeni Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gafur Türkay, Kiliselerinin kapalı olması nedeniyle buruk bir bayram geçirdiklerini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolle Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin onarımına başlandığını hatırlattı.

kilise-gafur-001.jpg

Barışa vesile olsun

Sur’daki çatışmalarından sonra kiliselerinin 6 yıldır kapalı olduğunu ifade eden Türkay, buruk bir bayram kutladıklarını belirterek, “Bildiğiniz gibi Hristiyan alemi 25 Aralık ile 6 Ocak tarihleri arasında Noel’i kutlar. Ermeni cemaati olarak bizde Noel bayramını yazık ki kilisemizdeki onarım nedeniyle kutlamaydık” dedi.

Kilisenin 6 yıldır kapalı olduğunu hatırlatan Türkay, “Biz de Diyarbakır’daki Ermeni cemaati olarak diğer halklarla birlikte bayramımızı yemek şeklinde kutlamaya çalışıyoruz. Kilisenin durumu şuanda Çevre ve Şehircilik Bakanı ilgi gösterdiler ve ihaleyi açtılar. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kendileri ödemeyi yapmak üzere protokol yaptılar. Şuan kilisemizin tamirine başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Diyarbakır’da az olmamıza rağmen Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde yaptığımız etkinliklerde bütün inanç gurupları katılıyor ve daha coşkulu geçiyordu. Umut ediyorum ki daha coşkulu olan bayramlarımızı yapacağız. Burada kilise ortamı olmadığı için insanlarımızla burada bir arada olma fırsatı oluşturmaya çalıştık. Bu vesileyle bu bayramın bütün insanlığa barış ve özgürlük getirmesini diliyorum, çatışmasız ve ölümlerin olmadığı bir bayram diliyorum” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.