Diyarbakır'daki fahiş su zammı mahkemeden döndü

Diyarbakır'daki fahiş su zammı mahkemeden döndü
Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, Büyükşehir kayyumunun 2020 yılı içinde suya yaptığı yüzde 330’luk zamma ilişkin su fiyat tarifesinin iptaline karar verdi.

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, Büyükşehir kayyumunun 2020 yılı içinde suya yaptığı yüzde 330’luk zamma ilişkin su fiyat tarifesinin iptaline karar verdi. Tigris Haber’e konuşan avukat Şahin Koyun, DİSKİ’nin bir ay içinde indirimleri uygulaması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, kayyum yönetiminde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak 2020’den itibaren suya yapılan yüzde 35 ila yüzde 330’luk zammı yargıya taşıdı. Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi avukat Şahin Koyun’un başvurusunu değerlendiren Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi önemli bir karara imza attı.

Diyarbakır 3 ayrı gruba ayrıldı

Bilgi ve belgeleri inceleyen mahkeme, DİSKİ Genel Müdürlüğü ücret tarifesine göre, ‘Meskenler için su bedelinin 3. 34 TL, atık su bedelinin 1. 66 TL olarak belirlendiği, toplam bedelin 5. 00 TL olduğu, fiyatlama yapılırken Diyarbakır ilinin 3 gruba ayrıldığını hatırlattı. Kayapınar, Sur, Bağlar, Yenişehir İlçelerinin birinci grup, Ergani, Bismil, Silvan İlçelerinin, 2. Grup, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice İlçelerinin 3. Grup olarak belirlendiği kaydedildi. 1. Grup ilçeler olarak belirlenen Kayapınar, Sur, Bağlar, Yenişehir İlçelerinde temel fiyat olarak belirlenen 5, 00 TL üzerinden yüzde 29 indirim uygulanarak birinci kademe olarak kabul edilen 0-15 metre küp m3 için su bedelinin (1m3) 2, 35 TL, atık su bedelinin (1m3) 1, 18 TL olmak üzere toplam bedelin 1m3 için 3, 55 TL olarak belirlendiği, ikinci kademe olarak belirlenen 15 m3 aşan tüketim için su bedelinin yüzde 50 zamlı olarak 1m3 için 5, 33 TL olarak belirlendiğini tespit etti.

Makul sayılmayan uygulamalardan kaçınmalı

Mahkeme şu değerlendirmede bulundu, “Dava konusu tarife incelendiğinde Su ve atık su bedelinin hem ilçelere göre hem de tüketim miktarına göre kademeli olarak belirlendiği görülmektedir. Belde halkının müşterek ihtiyacı olan şebeke suyunun dağıtımı, depolanması, atık suyun uzaklaştırılması ve fiyatının belirlenmesi konusunda tekel konumunda olan Su ve Kanalizasyon İdarelerinin, belde halkına ekonomik olarak yük teşkil edecek, makul sayılmayan uygulamalardan kaçınılması gerektiği açıktır.

Eşitlik ilkesine aykırı

Alınan mevzuat hükümleri gereğince, su bedeli maliyet bazlı olarak belirleneceğine göre, her bir metre küp su bedelinin eşit olacağı, bu bakımdan maliyeti eşit olanın satış bedelinin de eşit olması gerektiği, su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ise eşit maliyetli bir maldan daha fazla ücret alınması sonucunu doğurduğunda bu da eşitlik ilkesine aykırı olduğu keza su tüketimine bağlı olarak tahakkuk ettirilen atık su bedelinin hesaplanmasından da eşitsizlik yaratacağı açıktır.

Hukuka ve mevzuata uygun bulunmamıştır

Bu durumda, dava dosyasındaki bilgi ve belgeler ile mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, dava konusu tarife ile su ve atık su bedelinin hem ilçelere göre hem de tüketim miktarına göre kademeli olarak belirlendiği, alınan mevzuat hükümleri gereğince, su bedeli maliyet bazlı olarak belirleneceğine göre, her bir metre küp su bedelinin eşit olacağı, bu bakımdan maliyeti eşit olanın satış bedelinin de eşit olması gerektiği, su bedelinin tüketim miktarına ve aynı bedelde ilçelere göre kademelendirilmesi ise eşit maliyetli bir maldan daha fazla ücret alınması sonucunu doğurduğundan, bu da eşitlik ilkesine aykırı olduğu keza su tüketimine bağlı olarak tahakkuk ettirilen atık su bedelinin hesaplanmasında da eşitsizlik yaratacağından, dava konusu su fiyat tarifesinde hukuka ve mevzuata uygun bulunmamıştır” belirlemesinde bulundu. Mahkeme, açıklanan nedenlerden dolayı su fiyat tarifesinin iptaline karar verdi.

Mahkeme zammı fahiş buldu

İdare mahkemesinin verdiği kararı gazetemize değerlendiren avukat Şahin Koyun, “DİSKİ 2020 yılında yüzde 35 ila yüzde 300 arasında değişen zamlar yapmıştı. Bizde Çevre ve Kent hukuku komisyonu olarak alınan kararın iptali için dava açmıştık. Mahkeme yargılamada vatandaşın lehine bir karar verdi. İdare mahkemesi, tarife değişikliğini fahiş buldu ve işlemi iptal etti” şeklinde konuştu.

DİSKİ’nin indirime gitmesi lazım

Mahkemenin kararı doğrultusunda DİSKİ’nin tarifeleri yeniden güncellemesi gerektiğini belirten Koyun, “Birkaç gün içinde mahkeme kararı DİSKİ’ye ulaşır. DİSKİ bu kararı bir ay içinde yerine getirmesi lazım. Karar gereği DİSKİ’nin yüzde 30 ile 40 arasında bir indirime gitmesi lazım.  Bu kararla birlikte DİSKİ ya tarifeyi günceller, ya da komple işlemi iptal eder. Kararın uygulanması için Baro olarak bunun takipçisi olacağız” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum