Diyarbakır’daki kaçak yapılar Meclis gündeminde

Diyarbakır’daki kaçak yapılar Meclis gündeminde
YSP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Bağlar ilçesinde bulunan kaçak yapıların taşıdığı risklere dair soru önergesi verdi.

TİGRİS HABER - Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesinde bulanan riski yapıların ticari amaçlı kaçak yapılaşma ve denetim mekanizmalarının rüşvet alma iddialarını meclis gündemine taşıdı.

Cupolo, Diyarbakır Türk Mimar Mühendisler Odası Birliği’nden edinilen bilgilere göre kaçak yapılaşmanın yüksek olduğu, mevcut yapı kayıt belgeli bina ve konutların ise yorgun olduğu, yeni üretilmiş konutlarda ise kaliteli ve isabetli malzeme kullanımının töhmet altında olduğu Bağlar ilçesinin; kent genelinde 6 Şubat depremlerinde en çok etkilenen ve olası bir depremde ise büyük yıkımların yaşanacağını söyledi.

Kaçak yapıların ciddi riskler taşıdığını ifade eden Cupolo, şunları söyledi; “Depremlerin değil ihmalin öldürdüğü’ne ilişkin bu acı tecrübenin üzerinden henüz altı ay geçmişken; Bağlar ilçesinin özellikle mevzuata aykırı yapı stokunun yoğunlaştığı 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Mevlana Halit Mahalleleri yeni bir afet riski skandalıyla karşı karşıyadır. İlçe sakinleriyle yaptığımız görüşmelerde yurttaşlar; Mevlana Halit mahallesi 353 üncü sokakta son zamanlarda apar topar yüksek katlı yapıların imal edildiği, bu yapıların çevre konutlarda yaşayan insanların geçiş güzergahını kapatmaları üzerine yurttaşların ilgili Belediyeye gittikleri, bu ziyarette söz konusu binaların ruhsatsız ve dolayısıyla kaçak olduğunu öğrendikleri, buna ilişkin Cimer’e ve Bağlar Belediyesi’ne sözlü ve yazılı defalarca başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etmişlerdir. Yurttaşların, mevcutta bir kısmı tapusuz şekilde satışa sunulmaya başlanmış söz konusu yapıların müteahhidine gösterdiği tepki üzerine; müteahhidin bu yapılara göz yumulması için Bağlar Belediyesine dudak uçuklatan meblağlarda rüşvet verdiklerini, rüşvet kalkanı sayesinde kendilerine hiçbir şey olmayacağını iddia ettiği tarafımıza aktarılmıştır.”

Cupolo, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

Bu kapsamda;

1. İmar konusunda başka afetlere davetiye çıkaran barış gibi, af gibi bir çalışma gündeminizde midir?

2. Cimer’e ve Bağlar Belediyesi’ne yapılan bu başvurular hakkında ne gibi bir işlem gerçekleştirilmiştir?

3. Söz konusu binaların olduğu alanlar, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında hangi fonksiyonda gösterilmektedir?

4. Söz konusu binaların, yapı ve iskan ruhsatları var mıdır?Varsa bunların yapı ve iskan ruhsatı düzenlenme tarihleri ile sayı numaraları kaçtır?

5. Bağlar Belediyesinde 6 Şubat depremlerinden sonra yeni kaçak yapılaşmayı engelleyecek kaç denetim yapılmıştır? Bu denetimlerde kaç tutanak tutulmuş, kaç adet mühürleme ve yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir?

6. Bu iddialar hakkında bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.