Hani faizler düşmüştü?

Hani faizler düşmüştü?
Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 14’e çekti ancak Diyarbakır’daki özel bankalar, faiz indiriminden bir gün sonra yatırımcıya yüzde 27’den kredi kullandırdı. Kamu bankaları ise, “nakit yok” diyerek yatırımcıya kredi kapısını kapattı.

TİGRİS HABER - Hükümetin faiz oranlarını düşürüp, dolar kurunun yükselişine müdahale etmemesi, hem Türkiye’de hem bölgede ekonomik krizi derinleştiriyor. Dolar 17 liraya yükselirken, Euro ise 19 lirayı buldu. Merkez Bankası 4’üncü kez müdahale ederek, faizleri yüzde 14 bandına çekti. Bu da piyasaları rahatlatmadı. Hükümetin yeni politika ile hedefi, faizleri düşürerek yatırımları arttırmak. Ancak, Diyarbakır’daki sanayicinin durumu tam tersine işaret ediyor. Özel ve kamu bankaları yüzde 14 faizle Merkez Bankası’ndan aldıkları krediyi yüzde 16-17 ile sanayici ve yatırımcılara kullandırması gerekirken, Diyarbakır’da faiz bandı özel bankalarda yüzde 21 ile 28 arasında değişiyor.

Kamu bankalarında nakit yok

Kamu bankalarında da durum farklı değil. Faiz oranları 19, ancak kamu bankaları da “nakit sıkıntısını” gerekçe göstererek, sanayiciye kredi kullandırmıyor. Tigris Haber’e konuşan Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, hükümetin denediği yeni ekonomi politikasının sonuç vermediğini ifade etti. Dünyanın global bir finansal sisteme sahip olduğunu, Türkiye’nin bunun dışında olabilme ihtimalinin bulunmadığına dikkat çeken Kaya, “Biz Kuzey Kore değiliz. Biz ithalatımızla, ihracatımızla, dış ticaret ile övünen bir ülkeyiz. Bunun sayısını arttıran bir ülkeyiz. Bunlar varken sadece bizi bağlayacak önlemler, denenmemiş önlemleri almak doğru bir yöntem değil. Denenmiş, bilinen, sonuç alınmış önlemlerle hareket etmek lazım” dedi.

Elimizde belgeler var

Merkez Bankası’nın bir puan faiz indirimine gittiği geçen hafta, üyelerinin yüzde 27-28’den kredi kullandığını kaydeden Mehmet Kaya şunları söyledi:

“Geçen hafta içerisinde faiz indirildikten sonra, dövizde bu kadar büyük oynamalar, yükselmeler olmasına rağmen bir tane üyemizin yüzde 18-19’la kredi kullandığını görmedik, işitmedik. Tek tek sorduk. Özel bankalar yüzde 21’in altında kullandırmadı. Yüzde 28 ile kredi kullandıran özel bankalar var.  Özel bankaların büyük bir kısmı yüzde 24-28 bandında kredi kullandırıyor. Elimizde tespitler var. Perşembe ve Cuma günü yüzde 28 ile kredi kullandıran bankalar var. Hepsini bakanlığa ilettik.”

‘Kredinin yüzde 25’ini faize gidiyor’

Mevcut ekonomi politikasının sürdürülebilir olmadığına vurgu yapan DTSO Başkanı Kaya, “Attığımız taş hem ürkütmüyor, hem de daha büyük faturalarla dönüyor” dedi. Ciddi bir piyasa disiplinine ihtiyaç olduğunun altını çizen Kaya, şöyle devam etti: “Gerek özel, gerek kamu bankalarının yatırımcılara, sanayicilere düşük faizli kredi vermelerini sağlamak gerekiyor. Eğer bu sağlanamıyorsa, o zaman faiz indiriminin bir anlamı kalmıyor. Yatırımcılar, yaşayabilmek için kredi almak zorunda. Yatırımcı, çekini ödemek, mal almak, fabrikasını çekip çevirmek, işçilerine ödemesini yapmak için kredi kullanıyor. Karlılığın bu kadar düştüğü bir ortamda, kullandığı kredinin yüzde 25’ini faize veren bir işletmenin ayakta kalma şansı yoktur.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.