Diyarbakır’daki 'Kıtılbıl' ismi sorun oldu

Diyarbakır’daki 'Kıtılbıl' ismi sorun oldu
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, tartışmalara neden olan mahalle isminin değiştirilmesine ilişkin Tigris Haber’e konuştu. Çiftçi, “Talep olursa karar gözden geçirilir” dedi.

Murat Özbilek

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediye Meclisi, Sur’a bağlı Kıtılbıl mahallesinin ismini, “telaffuzu zor” gerekçesiyle “Fetih” olarak değiştirdi. Alınan kararın hayata geçirilmesi kentte tartışmalara neden oldu. Mahalle isminin değiştirilmesinde imzası olan eski Sur Kaymakamı ve belediye başkanvekili Abdullah Çiftçi, mahalle sakinlerinin talebi doğrultusunda değişikliğin yapıldığını söyledi. Kıtılbıl isminin tarihi bir isim olmadığını kaydeden Çiftçi, “Telaffuzla ilgili vatandaşın sıkıntısı vardı. Bazıları dalga bile geçildiğini söylüyordu. Bu karar birilerinin dile getirdiği şekli ile alınmadı. Bu konuda bir asimilasyon yoktur. Tamamen kullanma kolaylığı ile ilgili bir durum. Ama isim değişikliğiyle ilgili talep olursa belediye meclisi kararı yeniden gözden geçirir” dedi.

Mahalle sakinleri eski ismiyle kalmasını istiyor

Mahalle sakinlerinden Prof. Dr. Aziz Yağan, Kıtılbıl isminin Ermeni ya da Süryani köyü olduğuna dair görüşlerin olduğunu belirterek, “Diyarbakır’ın binlerce yıllık geçmişini, mirasını korumak zorundayız. Kentteki tarihi mekân ve bölge adlarının korunması prensip olmalı, değiştirilmiş olsa bile asıl adın iadesi sağlanmalıdır. Bu nedenle Kıtılbıl isminin değiştirilmesi kararı yeniden gözden geçirilmelidir” çağrısında bulundu.

Değişiklik iptal edilsin

Yağan, Sur Belediye Başkanlığına dilekçe ile başvurarak, isim değişikliğinin iptal edilmesini talep etti.

Muhtar: Köy sakinleriyle görüşeceğim

Kıtılbıl mahalle muhtarı Mustafa Korkmaz ise, mahalle sakinleriyle görüştükten sonra ismin değiştirilip değiştirilmemesi konusunda karar vereceklerini söyledi.

Sur belediyesi meclisi karar almıştı

Eski Sur kaymakamı ve belediye başkanvekili Abdullah Çiftçi’nin, atanmış memurlardan oluşan “Meclis” üyeleriyle aldığı kararda şu ifadelere yer verildi: “Meclis Başkanı Abdullah Çiftçi’nin Diyarbakır ilinin 639 yılında İslam orduları tarafından fethi sırasında ordu karargahının bu bölgede olması münasebetiyle, tarihi önemine binaen ve Kıtılbıl isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (n) bendinde mahalle isimlerinin değiştirilme yetkisi Belediye Meclisinin görevleri arasında sayıldığından Kıtılbıl Mahallesinin isminin Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesi hususu onaylanarak; toplantıya katılan 3 üyenin oy birliği ile kabulüne karar verildi.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum