Kıtılbıl adını Fetih Mahallesi yaptılar

Kıtılbıl adını Fetih Mahallesi yaptılar
Diyarbakır Sur'a bağlı köy olan, sonra yasa gereği mahalle olan Kıtılbıl’ın adı belediye meclis kararıyla ‘Fetih mahallesi’ oldu. Kıtılbıl’ın tarihi bir değere sahip olduğunu belirten mahalle sakinleri, tarihi adlara saygılı olunmasını istedi.

TİGRİS HABER- Kıtılbıl’ın Ermeni ya da Süryani köyü olduğuna dair görüşlerin varlığına dikkat çeken mahalle sakinlerinden Prof. Dr. Aziz Yağan, “Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekânların korunması kadar önemlidir. Diyarbakır’da özellikle tarihi kalenin dışındaki bazı sokak ve caddelerin isimleri değiştiriliyor. Bu yerler yeni yerleşim yerleri olduğu için buraların isimlerinin değiştirilmesi olağan karşılanabilir. Ancak tarihi yerlerin isimlerinin korunması kent ve dünya mirası açısından önemlidir.” Dedi.

Karar gözden geçirilsin

Prof. Dr. Aziz Yağan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tarihi olsun olmasın bir yerin ismini değiştirmek için yasa uygulanırken mahalle sakinlerinin rızasını almak kapsayıcılık, ortak karar ve demokratik toplum gelişimi açısından önemlidir. Kıtılbıl mahallesinde bir bulvara, caddeye ya da kentin yeni oluşan bir mahallesine Fetih ismi verilebilir. Tarihindeki ve günümüzdeki dilsel ve kültürel çoğulluğuyla övünen Diyarbakır’ın binlerce yıllık geçmişini, mirasını günümüzde de korumak zorundayız. İsimlerin korunması da kent hafızasının, geçmişin mirasının korunmasının gereğidir. Diyarbakır’da tarihi mekân ve bölge adlarının korunması prensip olmalı, değiştirilmiş olsa bile asıl adın iadesi sağlanmalıdır. Bu nedenle, tarihi bölgeyi işaret eden Kıtılbıl isminin değiştirilmesi kararı yeniden gözden geçirilmelidir.

Kıtılbıl mahallesi muhtarı ise, mahalle adının değiştirilmesinde bilgilendirildiğini ancak ve kendilerinin isim değişikliği talepleri olmadığını ifade etti. İsim değişikliğinin Sur Belediyesi gerekçeli kararına göre meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla gerçekleştiği öğrenildi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum