Diyarbakır’daki organik pazarın satışında ihmal var

Diyarbakır’daki organik pazarın satışında ihmal var
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gazetemizin gündeme getirdiği “Diyarbakır'ın organik pazarına icra şoku” başlıklı haber üzerine açıklama yaptı. Yetkililer, sorunun Kayapınar Belediyesinden kaynaklandığını söyledi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak açılışı gerçekleşen organik Pazar yerinin icra yoluyla satılması şok etkisi yaratırken, icra işleminin ihmalden kaynaklandığı da ortaya çıktı. HDP’li belediye zamanında Pazar yeri olarak tescil edilen alanın tapuya işlenmediği öğrenildi.

Kayapınar ilçesindeki organik Pazar yerinin icra yoluyla belediyeden alacaklı şahıslara geçmesi ile ilgili durumun nasıl düzeltileceği konusunda çalışmalar sürerken, alıcıların tapuda şerhi olmadığı için alanın Pazar yeri olduğuna dair bilgilerinin olmadığı, durumu daha sonra öğrendikleri ortaya çıktı.

Alıcılar Büyükşehir belediyesine başvurarak, karşılıklı iyi niyetle durumun açıklığa kavuşturulması için görüşmeler yaptığı öğrenildi. İcra öncesi ve icra sonrası durumu Büyükşehir Belediyesinden bir yetkili, şöyle anlattı;

Pazar olduğu bilinmiyormuş

 “Kemal Celal Polat isimli iş adamının yaptığı ikiz kulelerinin hava uçuş koridorunda olduğu için traşlanması kararı alınmış. Bu nedenle oluşan alacaktan dolayı Kayapınar Belediyesi icraya verilmiş. İşadamı Polat, alacaklarını tahsil edemeyince Kayapınar belediyesine ait çok sayıda parselde haciz işlemi gerçekleştirdi. Organik pazarın üzerine kurulduğu parsel de bu arsalardan biri. İcradan satış bu nedenle gerçekleşmiş.”

Eski yönetimin de ihmali var

2016 yılında bu alanın önceki yönetimler döneminde Organik Pazar yapılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne meclis kararıyla tahsis edilmesine rağmen, bu tahsis kararı ne o dönemin Büyükşehir Belediyesi yönetimince ne de Kayapınar Belediyesi’nce tapuya şerh edilmediğini bildiren yetkili, bu nedenle Büyükşehir Belediyesinin icra aşamasına dâhil olmadığını, durumu ise satıştan sonra öğrendiklerini ifade etti.

Büyükşehir satışı sonradan öğrendi

Yetkili, “Tahsisimiz işlenmediği için satışa müdahalede bulunamadık. Bundan dolayı satıldı, ancak orayı alan kişiler daha sonra Büyükşehir’e geldiler. Burayı arsa olarak bildiklerini ve hata yaptıklarını, organik Pazar olarak bilmediklerini sözlü olarak ifade ettiler. Dolayısıyla bir pişmanlıkları da vardı. Gelinen noktada, tapu bu vatandaşların adınadır. Bundan sonrası için Kayapınar Belediyesi ile bu vatandaşların anlaşması lazım. Kayapınar Organik Pazar alanının yerine vatandaşlara başka bir arsa mı verir ya da başka bir formül mü geliştirilir bunu bilemiyoruz. Ama tabii aslında burası Pazar yeri olduğu için satılamayacak ve haczedilemeyecek bir yer. Tapuda o yer arsa olarak görünebilir ama imar planındaki niteliği pazar yeridir. İmar planında buranın Pazar yeri olduğu belli ve burada icranın da bir ihmali söz konusu. Zira pazar yerinin haczedilmeyeceği ortadadır. Buna rağmen haciz kararı alınmış ve satışa çıkarılarak vatandaşa satılmış.” 

İcradan satışta ihmaller zinciri

Tapu üzerinde bir çalışmaları olduğunu, ancak, bunun Kayapınar Belediyesi üzerinden yürüdüğünü belirten Büyükşehir yetkilileri, Kayapınar’a hukuki destek verdiklerini ifade ettiler. Büyükşehir Yetkilileri, Rızai görüşme ile sorunun çözümünü beklediklerini ama bu şekilde gerçekleşmezse de kanuni yolların deneneceğine vurgu yaparak şunları dile getirdiler:  “Vatandaş hata yaptığını kabul ediyor. Söz konusu vatandaşlar Kayapınar Belediyesi ile görüştü ama görüşmenin içeriğini bilmiyoruz. Sonuçta 2016 yılında Gültan Kışanak döneminde ne Büyükşehir ne de Kayapınar Belediyesi bu alanı tapuya şerh etmemiş. Ortada sadece o döneme ait bir meclis kararı var ve sonrası getirilmemiş. Yani ihmaller zinciri var ve bunlar 2016’dan beri geliyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum