Diyarbakır’daki STK ‘lar Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini yorumladı: Yetmez ama iyi

Diyarbakır’daki STK ‘lar Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini yorumladı: Yetmez ama iyi
Diyarbakır’daki STK temsilcileri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun iki günlük ziyaretini değerlendirdi. STK temsilcileri, diyalog ve müzakere kapısının aralanması açısından temasları ve verilen mesajları olumlu karşıladı.

TİGRİS HABER- Yaklaşık 5 yıl aradan sonra Diyarbakır’a gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği mesajlar konuşulmaya devam ediyor. İki günlük program kapsamında birçok kişi ve kurumla görüşen Kılıçdaroğlu en son Dicle Toplumsal Araştırmaları Merkezi'nin (DİTAM) düzenlediği toplantıya katıldı. CHP lideri yaklaşık 60 STK temsilcisi ile bir araya geldi.

Buradaki toplantıya katılan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, partiye yeni katılımların geçmişte AK Parti'den aday olan kesimler olduğuna dikkati çekti.

Kaya şunları söyledi, "Gerek partilere katılım anlamında olsun gerekse de AK Parti'de son 5 yıl içerisinde aday olanların CHP'ye geçmesi önemli bir çalışmanın sonucu. Yani DEVA ve Gelecek Partisi gibi partilere geçişleri izah edilebilir ama bir anda AK Partisi'nden CHP'ye geçiş biraz da CHP'nin iktidara yakın olduğunun mesajının bir göstergesi olarak görmek lazım" dedi.

Bölgenin ağırlıktaki sorunu Kürt meselesi

Bölgenin en temel sorununun Kürt meselesi olduğunu dile getiren Kaya, “Şunu çok iyi biliyoruz ki bölgenin ağırlıktaki en temel sorunu Kürt sorunu. Kürt sorununu da sivil toplumla açık bir şekilde tartışıyor. Tüm siyasi yapıların temsil eden STK'larla tartışması çok önemli. Bugüne kadar daha çok CHP'ye büyük saldırıların ve sözlerin olduğu bir toplantı dinamiği vardı geçmişte. Bugün biraz daha ileri gitmişti. Kürt sorunu, anadilde eğitim, Kürtlerin bölgede yaşadıkları, kimliklerinden dolayı ekonomik ve temsiliyet mağduriyetleri bunlar çok net bir şekilde istişare edilerek, bir şekilde CHP'nin bu topa girmesi gerektiğinin ifade edilmesi şeklinde bir görüşmeydi. İçeriğine baktığımız zaman evet belki insanların beklediği radikal söylemler olmasa bile ki bence olması da çok beklenmiyordu” ifadelerini kullandı.

 Vural: Cevap olmadı

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Mustafa Vural, Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nda yer alan partiler nedeniyle somut konuşamadığını ve beklentilere cevap olamadığını ifade etti.

Vural şunları söyledi, "Siyasetin sivil toplum ile buluşmasını anlamlı ve önemli olduğunu ifade etmek isterim. Zira siyaset; sokağın nabzını ölçmek istiyor ise, toplum temsilcileri niteliğindeki, iş camiası dernekleri, meslek örgütleri, STK'lar ve demokratik kitle örgütleri ile buluşmalar ile tespit edebilir. Diyarbakır'da gerçekleştirilen buluşma, genel olarak herkesçe bilinen siyasal atmosfer gerilimi, ekonomik daralma, yanı başımızda yaşanan savaş vahşeti gibi yeni dünya dengeleri üzerindeki hesaplar gibi önemli konulardı" dedi.

 Vural, son olarak "Daha samimi olamamasının ya da ifadelerin eksik bırakılmasının ardında farklı siyasi aktörlerinin bulunması, ortak deklarasyon, yani 6'lı bileşenin yaratığı etki ile daha temkinli mi davrandı, şimdilik akıllarda soru işaretleri bırakmıştır. Farklı inançlara ve ideolojilere sahip kesimlerin ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelmesi temkinli olmayı gerektirse de birlikte fotoğraf verebilmek barışa dair umutlarımızı artırmaktadır" şeklinde konuştu.

Özmen: Beklentiler az da olsa karşılık buldu  

Kılıçdaroğlu'nun STK'larla buluşma toplantısını organize eden DİTAM'ın Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özmen, 10 yılı aşkın bir süredir siyasetçileri, aydınlar ve STK'larla bir araya getirdiklerini, siyasete yeni perspektif sunmayı ve olarak toplumsal barışın inşasına katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Toplantı için "Türkiye'nin mevcut ortamı açısından çok önemli bir buluşmaydı" ifadesini kullanan Ahmet Özmen, son 5-6 yıldır başta Kürt sorunu olmak üzere pek çok sorunu müzakere etme imkanının ortadan kalktığını vurguladı.

DTB Başkanı: Olumlu bir toplantıydı

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil, uzun bir aradan sonra kentteki tüm STK başkanlarının bir araya geldiğine dikkati çekerek, "Sorunların konuşulması ve müzakere edilmesi açısından olumlu bir toplantıydı" dedi. (Kaynak: Independent Türkçe)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.