VİDEO - Diyarbakır’daki Tarım Çalıştay’ına katılan Bakan Kirişci

VİDEO - Diyarbakır’daki Tarım Çalıştay’ına katılan Bakan Kirişci
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Gelecekte Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştay’ının kapanış programına katıldı.

TİGRİS HABER - Bakan Kirişçi, “Su ürünleri alanında 20 yıllık sürede 1.4 milyar dolarlık su ürünleri ihracını yapan bir ülke konumunda. 200 milyon dolarlık da ithalatımız var. 1.2 milyar dolarlık net dış ticaret fazlamız var” dedi.

Dicle Üniversitesi Konferans Salonu’nda çiftçiler ve çalıştay’ın paydaşlarıyla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, bugün tarım sigortaları olduğunu hatırlatarak, çiftçilerin onun içeriğine şu poliçede dâhil edilsin, bu risk de burada yer alsın diye her geçen gün talep ettiğini ve taleplerin arttığını söyledi.
tarim-calistayi-5.jpg

Kendilerinin bundan mutlu olduğunu belirten Bakan Kirişçi, “Biz, bundan mutlu oluyoruz. Medeni üreticiler dünyanın dört bir yanında hem bu tarım sigortasını takip etmişler; ama bunu uygulayabilen ve bunda başarı olabilen nadir ülkeler olmuş. O ülkelerin en tepesinde şu anda gelmiş durumdayız. Yaklaşık 11,5 milyar liralık böyle bir süreçte, 2006’da başladığı için söylüyorum bu 16 yıllık periyotta bu konuyla ilgili önemli destekler ve poliçeler içerisinde verilebilmiştir.

tarim-calistayi-4.jpg
Bir diğer konu bu ülke tohum ithal eden ve ithal tohumlarla üretimini yapan bir ülkeydi. Üreten ve tohum geliştirmek isteyen AR-GE yapan kardeşlerimizi akıl terlerini ödüllendiremiyorduk. Hatta bunların elinden alıyorduk. Bu çerçevede kendimize olan yeterliliğimiz yüzde 31’lerden yüzde 94’lere çıktı” dedi.

“Turist sayısı 52 milyona kadar çıktı”

Diğer kanunlardan bahsetmek istemediğini, ama önemli bir konuya değinmek istediğini aktaran Bakan Kirişçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

tarim-calistayi-2.jpg
“Ama önemli bir kanun, toprak koruma ve arazi kullanım kanunu. Bu kanun çıkana kadar 32 yılda 2 milyon hektar alan maalesef kayboldu. Bu kanun bütün çabalarımıza rağmen elbette sıfırlamadık ama bu işi en azından yavaşlattı. Önemli bir düzeyde aşağılara çektik. Su ürünleri alanında 20 yıllık sürede 1.4 milyar dolarlık su ürünleri ihracını yapan bir ülke konumunda. 200 milyon dolarlık da ithalatımız var. 1.2 milyar dolarlık net dış ticaret fazlamız var. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye’de 65 milyon nüfus vardı. Bugün 85 milyon nüfus var. Biz iktidara geldiğimizde 15 milyon turist Türkiye’yi ziyaret eden vardı. Bugün bu ülkede pandemi döneminde 52 milyona kadar çıktı. Dünya standartları bire birdir. Yani nüfusunuz ne kadar ise, o kadar turist alabilirsiniz. Ama Türkiye gibi turizm açısından bölgesel farklılıkların, kültürel zenginlikleriyle nedeniyle bu, 1’e, 1,5 olabileceği yönünde işin uzmanlarının verdiği bir rakamdır.”

tarim-calistayi-3.jpg

Kooperatifçilik önemli

Toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da konuştu. Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır’ın Türkiye’nin önemli tarımsal üretim ve hayvancılık merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Sulama projeleri bittiğinde Diyarbakır’ın dünya çapında önce çıkan tarım merkezi olacağına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Sayın Bakanımızın liderliğinde, tarım ve hayvancılık sektörlerimizde, yeni bir atılım başlayacağına inanıyoruz. Elbette yapmamız gereken çok iş var. Bunlardan ilki, ürettiğini satma modelinden, satacağını üretme modeline geçmeliyiz. İkincisi, girdi maliyetlerimizi düşürmek için mutlaka birlikte üretim modeli uygulamalıyız. Ölçek ekonomisine geçmeliyiz. Zira bu devirde ayakta kalmak istiyorsan, ‘çok üretecek, çok alacan, çok satacan’. Bunu başarmanın bir yolu da kooperatifçilik.”

Çalıştay, paydaşların konuşmalarıyla sona erdi. Daha sonra kurumlar tarafından hediyeler takdim edildi.

Programa, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin yanı sıra, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borası Başkanı Engin Yeşil, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın, paydaş temsilcileri, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.