Diyarbakır’ı yasa boğan lise öğrencilerinin ölüm nedeni belli oldu

Diyarbakır’ı yasa boğan lise öğrencilerinin ölüm nedeni belli oldu
Diyarbakır’da 3 lise öğrencisinin kaldıkları yurda dönebilmek için, 4 kilometre yürümek yerine, kestirme yoldan Bağıvar Beldesi’ndeki yurda gitmek isterken boğuldukları ortaya çıktı.

TİGRİS HABER - Gençlerin kum ocaklarının, kum ve çakıl çıkarmak için açtığı 9 metrelik çukura denk gelerek boğuldukları öne sürüldü.

Dicle Nehri’nin Bağıvar Beldesi bölgesinde, Aydın Arslan Fen Lisesi’nde yatılı okuyan 3 öğrenci, boğularak yaşamını yitirdi. Diyarbakır’ı yasa boğan olayda, hem acı detaylar hem de ihmaller ortaya çıktı. Öğrencilerin, izinli olarak yurttan çıktıktan sonra dönüş yolunda, felakete yakalandıkları öğrenildi.
ihmal.jpg
Edinilen bilgiye göre, 4 öğrenci yurda dönüş yolunda balıkçıların da bulunduğu bölgede serinlemek için nehre girdi.

4 kilometre yürümemek için

Ardından sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu Diyarbakır’da 4 kilometre yürüyerek Bağıvar Beldesi’ndeki yurda gitmek yerine, derinliği diz boyu görünen Dicle Nehri’nden yürüyerek, karşıya geçip yurda gitmek istedi. Gençler birkaç metre yürüdükten sonra, 9 metrelik bir çukura denk geldi. Arkadaşlarından birinin çukurdaki akıntıya kapılması üzerine, diğer ikisi yardım etmek isterken 3’ü de aynı çukura düşerek boğuldu. İddialara göre, gençlerin boğulduğu çukur, bölgede yıllardır faaliyet yürüten kum ocaklarının kum ve çakıl çıkarmak için açtığı çukurdu.

‘Defalarca belediyeye gittim’

Tigris Haber’e konuşan Muhtar Paşa Turan, 3 gencin cenazesini de aynı yerden çıkardıklarını belirterek, kum ocaklarının Dicle Nehri’nden kum ve çakıl çıkarmasının önüne geçmek için defalarca belediyeye gittiğini söyledi. Turan, “3 yıldır muhtarım, defalarca belediyeye durumu ilettim. Ancak önlem alınmadı” dedi.

‘7 yılda beş kişi boğuldu’

Dicle Nehri’nin Bağıvar Bölgesi’nde son 7 yılda aynı yerde, 5 genç boğularak yaşamını yitirdi. 2015 yılında 15 yaşındaki İbrahim Yürür, 3 liselinin boğulduğu yerde, 2019 ise 18 yaşındaki Muhammed Özcan, boğularak yaşamını yitirdi. Muhtar Paşa Turan, aynı yerde beşinci ölüm vakasının yaşandığına dikkat çekerek, “Birkaç yıl önce bizim köyden iki genç bu bölgede boğularak öldü. Ancak maalesef bu ölümlerden sonra da kum ocaklarının açtığı çukurlara karşı önlem alınmadı” diye konuştu. Muhtar Turan, nehrin debisinin bu bölgede düşük olduğunu, köylülerin traktörle geçtiğini belirterek, kum ocaklarının kaçak çalışmaları nedeniyle, bölgede devasa çukurlar açıldığını söyledi. Turan, çukurlar olmasına rağmen, yetkililerin bölgeye herhangi bir uyarı levhası koymamasını da eleştirdi.

Valilik AFAD’ dan rapor istedi

3 gencin ölümü ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. AFAD ekiplerinin gençlerin cenazesi çıkarıldıktan sonra olay yerine geldiği iddialarının basında yer alması üzerine, Diyarbakır Valiliği, AFAD’dan rapor istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum