Diyarbakır’ın 9 yemeği tescillendi, 3'ü Avrupa'ya gönderildi

Diyarbakır’ın 9 yemeği tescillendi, 3'ü Avrupa'ya gönderildi
Diyarbakır’ın 9 lezzeti DTSO girişimiyle Marka ve Patent Kurumu’na yapılan başvurular sonucu tescillendi. DTSO Başkanı Kaya, 3 ürünün de tescillenmesi için Avrupa’ya gönderildiğini söyledi.

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)  Diyarbakır’a özgü 63 yiyeceğin tescillenmesi için  Marka ve Patent Kurumu’na başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Diyarbakır’a ait 9 yiyecek tescillendi. Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü tarafında tescillenmiş olan 3 ürünün de (üzüm, karacadağ pirinci ve kadayıf) Avrupa’ya gönderilerek tescil süreci başladı.

Konuyu Tigris Haber’e değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)  Başkanı Mehmet Kaya, Türk Patent Kurumun’a  63 tane başvurunun incelenmesi sonucu  9 tanesinin onayını aldıklarını, yıl sonuna kadar 54 başvurunun da onayını sağlatacaklarını bildirdi.

“7 tane de yeni başvuru yapacağız”

DTSO Başkanı Kaya, Gastronomi alanında yıl sonuna kadar 7 yeni başvuruda bulunacaklarını söyleyerek: “Gastronomi kültürümüz coğrafi işaretle ilgili çalışmalar kentte biraz gecikti. Özelikle gastronomideki yemek olsun endemik bazı ürünlerimiz olsun bir an önce coğrafi işaretlerini alıp aynı zamanda bunların Avrupa Birliği tescillide alması gerekiyor. Biz bunu hızla başlattık. Şu an Türk Patent Kurumun da 63 tane başvurumuz inceleniyor bunun 9 tanesi dün onaylandı. Yıl sonuna kadar kalan 54 başvurunun onayını sağlatacağız, aynı zamanda bu süre içersinde de yıl sonuna kadar 7 tane de yeni başvuru yapacağız. Yapacağımız başvurular daha çok yemek ve bazı sabit ürünlerle ilgili. Bunların biraz zahmetli işler. Bilimsel dosyalar toplamamız lazım. Kentte özgü olduğunu belirlememiz gerekir. Bunların yanı sıra ticari olarak da lokantalarımızda, işyerlerimizde de satılmasını sağlamak” şeklinde konuştu.

“3 ürünü Avrupa’ya taşıyoruz”

Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından tescillenmiş olan 3 tane ürünün de  Avrupa’ya taşıdıklarını kaydeden Kaya: “ Üç ürünümüzü Avrupa'ya taşıyoruz. Ürünler, üzüm, karacadağ pirinci ve kadayıf. Bunları da Avrupa tescilli ile ilgili çok kısa bir zaman içerisinde süreci başlattık, resmi protokolü yakın bir zamanda yapacağız. Bir taraftan hem tescilli ürünlerimizi artırırken bir taraftan bunları Avrupa'ya taşıyoruz bir taraftan da ticarileşmesini sağlayacağız. Ürünlerimizin hepsi Diyarbakır merkezli. Tamamen kentin kedi ürünleri” dedi.

Tescillenen 9 lezzet şu şekilde:

Kuru dolma,  simindirik çorbası, tavuk eşkanesi, içli köfte, üsküre kebabı, şehriye, kabak meftunesi, kenger boranisi ve tirit yemeği.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.