Diyarbakır’ın akciğerine göz diktiler!

Diyarbakır’ın akciğerine göz diktiler!
Diyarbakır’ın akciğeri konumundaki Kent Ormanı konut alanı oluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Kent Ormanı’nı konut alanına dönüştürülmesinin hukuka, imar planlarına, kamu yararına aykırı olduğunu belirten Diyarbakır Barosu, “İdare Mahkemesi nezdinde dava açtık, kentin yeşil alanlarının yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Kent Ormanı’nın bir kısmının konut alanına dönüştürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Kent Ormanı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Rezerv Yapı Alanı”, başka deyişe konut alanı olarak belirlendiği hatırlatmasında bulunuldu. Kent Ormanı’nın Diyarbakır’ın akciğeri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Kent Ormanı’nın, kentin yaşamsal ihtiyacı olan yeşil alan ihtiyacını karşılamak üzere “Yeşil Alan” olarak planlandığı kaydedildi.

 'İLKELERE AYKIRI'

 Devletin çevre sorumluluğunu düzenleyen Anayasanın 56 ve 57’nci maddelerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Bu çerçevede; mevcut imar planlarında yeşil alan olan Kent Ormanının konut alanına dönüştürülmesi, imar planı bütünlüğünü bozduğu gibi kentin yeşil alan ihtiyacına ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına açıkça aykırıdır. Çevre Kanunu, İmar Kanunu ve ilgili mevzuata dayanılarak yapılan imar planlarıyla getirilen düzenlemeler, sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması amacıyla belirlenmiş standartlar ve kurallar olup yapılaşmaya uygun olmayan bir alanı ‘Yapı Rezerv Alanı’ olarak belirlemek, sağlıklı bir yaşam ve dengeli bir çevre oluşturma ilkesine açıkça aykırıdır. Yine Çevre Kanunu hükümleri uyarınca; çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esas olmasına rağmen ilin imar, kentleşme ve çevre politikasına önemli bir müdahale içeren böyle bir kararda, konunun birinci dereceden muhatabı olarak meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve ildeki vatandaşların görüşlerinin alınmaması suretiyle bir oldu-bittiye getirilerek, halka rağmen-halk yararına ‘Yapı Rezerv Alanları’ belirlemek veya bu çerçevede kararlar almak son derece isabetsizdir. İlimizdeki tüm vatandaşlarımızın yararlanmasına açık bulundurulması gereken Kent Ormanı bölgesindeki mevcut ağaçlandırma ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi yerine, bu tabiat varlıklarının ve güzelliklerinin (ağaçlandırma ve yeşil alanların) adeta yok olması sonucunu doğuracak şekilde yapılanmaya açılmasının, Anayasal ilke ve kurallarla bağdaştırmak mümkün değildir” denildi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

 Yeşil alanların ekolojik, sosyal, ekonomik ve fiziksel yönden birçok işlevinin olduğu açık olduğu halde tüm bu işlevlerin yok sayılması suretiyle yeşil alanların konut alanına çevrilmesine imkan verilmesinin doğru olmadığının belirtildiği açıklamada, mevcut yeşil alanların “Yapı Rezerv Alanı” gerekçesiyle ortadan kaldırılmasının toplum ve çevre sağlığı açısından çok olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracağına işaret edildi. Açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “Artık yeşil alanların eksikliğinin insanların yaşamını tehdit ettiği bilimsel olarak ortaya konmuş bir gerçektir. Bu kapsamda mevcut yeşil alanların daha sıkı korunması ve kentte yaşayan nüfus başına düşen yeşil alan oranının artırılması gerekirken aksi yöndeki bu karar hukuka uygun değildir. Bu çerçevede; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan Kent Ormanının konut alanına dönüştürülmesine ilişkin karar; hukuka, imar planlarına, şehircilik ve planlama ilkelerine, kamu yararına, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına açıkça aykırı olduğundan yetkilileri ve ilgilileri bir an önce bu yanlış karardan dönmeye davet ediyoruz. Bu konuya ilişkin olarak İdare Mahkemesi nezdinde dava açtık, konunun yasal takipçisi olacağımızı, kentin yeşil alanlarının yok edilmesine müsaade etmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.