Diyarbakır’ın hafif raylısı yine TBMM gündeminde

Diyarbakır’ın hafif raylısı yine TBMM gündeminde
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır’ın hafif raylı sistem hattı için gönderilen paranın geri gönderilmesi konusunu yeniden gündeme getirdi.

TİGRİS HABER - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır’ın hafif raylı sistem hattı için gönderilen paranın geri gönderilmesi konusunu yeniden gündeme getirdi. 2023’te bitirilmesi gereken hafif raylı sistemin neden bitirilmediğini soran Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun sözlü yada yazılı yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, soru önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi;

“Diyarbakır nüfusu ve kentteki yerleşim birimleri hızla artarken gerekli ulaştırma ve altyapı yatırımlarının hayata geçirilmemesi kent içi trafik ve ulaşım sorununu daha da büyütmektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Dağkapı-Hastane Hafif Raylı Sistem Hattı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ödenek ayrılmıştır. Nisan 2021’de hafif raylı sistem projesinin ihalesinin gerçekleştiğini duyuran kayyım, “kent trafiğini rahatlatacak” projenin 2023’te tamamlanmasını planladıklarını belirtmiştir.

Ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği ve çizimine 15 milyon lira harcadığı proje, “belediyenin bütçesinin yetmediği” gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmiştir.Buna karşın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Hafif Raylı Sistem Şubesi kapatılmamış, şube müdürü görevine ve maaş almaya devam etmiştir.Eylül 2022’de ise AKPİl Başkanı Şerif Aydın “küresel krizin yarattığı ekonomik hassasiyetlerden dolayı” projenin hayata geçmesini zor bulduklarını ifade etmiştir.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya kaynak olmadığı gerekçesiyle durdurulan projeye ilişkin yaptığı açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında hafif raylı sistem için ayrılan 642 milyon liralık ödeneği geri gönderdiğini iddia etmiştir. Kaya, kayyım tarafından asılsız olduğu öne sürülen iddialarına kanıt olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı web sitesinde yayınlanan Kamu Yatırım Belgelerini sunmuştur. 2017-2023 yılları arasındaki Kamu Yatırım Programları incelendiğinde Dağkapı-Hastane Raylı Sistem Hattı için her yıl ödenek ayrıldığı ancak bu kalemde hiç harcama yapılmadığı görülmektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024 Bütçesi’nin görüşüldüğü 23.11.2023 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde şahsınıza yönelttiğim sorular arasında bulunan “Diyarbakır’da hafif raylı sistem planlamanız var mıdır” sorum da sözlü ya da yazılı olarak yanıtlanmamıştır.”

Kaya, bakana şu soruları sordu;

  1. Hafif Raylı Sistem Hattı için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ayrılan toplam 642.501.714 Türk Lirası tutarındaki ödenek Bakanlığa iade edilmiş midir?
  2. Ödenek iade edilmediyse nereye harcanmıştır?
  3. Hafif Raylı Sistem Projesi hangi tarihte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmiştir?
  4. Dağkapı-Hastane Hafif Raylı Sistem Projesi’nin durdurulduğuna ilişkin açıklama neden Bakanlık yerineAKPİl Başkanı tarafından yapılmıştır?
  5. Bakanlığın projeyi durdurma kararı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa gerekçesi nedir? Projeyi durdurma kararı almadıysanız 6 yıl boyunca ödeneği ayrılan projenin çalışmaları neden başlatılmamıştır?
  6. Daha önce 2023 yılında hizmete gireceği açıklanan Hafif Raylı Sistem ne zaman tamamlanacaktır?

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.