Diyarbakır’ın ihracat partneri Irak: Uçak yok, kuyruk var, vize var

Diyarbakır’ın ihracat partneri Irak:  Uçak yok, kuyruk var, vize var
Diyarbakır’ın en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında Irak ve Irak’a bağlı Kürdistan Bölgesi olmasına rağmen, Erbil’e uçak seferi yok, vize uygulaması devam ediyor, Habur’da metrelerce kuyruk var.

HABER - GÖNÜL MORKOÇ

TİGRİS HABER - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2022 yılı Ocak Temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Diyarbakır’da bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre artış kaydedildi. Diyarbakır’ın Ocak- Temmuz 2022 dönemi ihracatı 163 milyon 372 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde, 115 milyon 604 bin dolar ihracat yapmıştı. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl Diyarbakır’da ihracat 48 milyon dolar arttı.

En fazla ihracat Irak’a

Diyarbakır’ın bu yılın Ocak-Temmuz döneminde en fazla ihracat yaptığı ülkeler de ilk sırada Irak yer aldı. Irak’ı, İran, Çin, Tacikistan ve Almanya takip etti. En fazla ihracat yapılan ülke Irak olmasına rağmen, bu ülke ile yaşanan bazı sorunları çözülmüş değil. Sorunların başında da Irak Kürdistan Bölgesi’ne, daha önce var olan ve pandemi döneminde kaldırılan uçak seferlerinin bir daha başlamaması.

‘Vize seyahatleri zorlaştırıyor’

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, girişimlerine rağmen, uçak sorunun çözülmediğini söyledi. Irak’a vize uygulamasının da iş insanlarının seyahatlerini zorlaştırdığını belirten Yeşil, “Türkiye Konsolosluğu, Irak vatandaşlarına 2-4 gün arasında vize veriyor. Ancak 2-4 gün bir iş insanı için uzun bir vakit. Biz vizelerin bir an önce kaldırılmasını, özellikle iş seyahatlerinin kolaylaştırılmasını istiyoruz” dedi. Yeşil, Irak Konsolosluğu’nun da, vize işlemlerinde Türkiyeli iş insanlarına sıkıntı çıkardığını söyledi.

Karayolu ile uzun kuyruklar oluşuyor

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan da, Diyarbakır için Irak’ın önemli bir ihracat partneri olduğuna dikkat çekti. Fidan, “Erbil’e uçak seferlerinin başlaması için defalarca talepte bulunduk, ancak maalesef gelişme olmadı. Erbil’de iş yapan insanlar ya kendi özel araçları ile gidip Habur’da saatlerce kuyruk bekliyor ya da otobüs ile gidip yine aynı şekilde kuyruk bekliyor. İstanbul’dan Erbil’e uçak seferi var. Ancak çok maliyetli. Biz yetkililerin uçak seferleri ile ilgili talebimizi yeniden gözden geçirmelerini istiyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum