Diyarbakır’ın ortasında 'bazlar' var!

Diyarbakır’ın ortasında 'bazlar' var!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin onayı ile kentin özellikle yeni yerleşim bölgelerini baz istasyonu alanına çeviren Türkcell iki mahalleye baz istasyonu kurdu.

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi ile Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan ‘Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Elektronik Haberleşme Sitemleri Yer Kullanım Hakkı Sözleşmesi’ gereği kentin birçok kavşak ve parkına baz istasyonlarının yerleştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Musa Anter ve Bağcılar’da kuruldu

Bu kapsamda Kayapınar İlçesi Fırat Mahallesi Musa Anter Caddesi üzerindeki kavşağa baz istasyonu kuruldu. Diğer baz istasyonu ise Bağcılar Mahallesinde kuruldu. Mahalle sakinlerinin tepkisine rağmen baz istasyonları kurulmaya devam ediyor.

Kanser riski var

Baz istasyonlarının kurulumu ve verdiği zararlara ilişkin gazetemize bilgi veren Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Bölge Temsilciliği Başkanı ve Çevre Yüksek Mühendisi Canfidal Boldaş, şunları söyledi;

“Öncelikle belirtmek gerekir ki teknoloji doğru kullanıldığı zaman hayatı kolaylaştırırken yanlış kullanım durumunda ise insan hayatını tehlikeye atabilmektedir. Her geçen gün sayısı artan baz istasyonları da sağlığımızı olumsuz yönde tehdit etmeye devam eden teknolojilerdendir. Çünkü Baz istasyonlarının maruziyet sınırına dikkat edilmemesi durumunda yaymış olduğu elektromanyetik dalgalar; genel olarak stres, yorgunluk hissi, baş ağrısı, uyku bozukluğuna sebep olabileceği gibi kanser, kısırlık, genetik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına da sebebiyet verebileceği bilimsel makalelerde belirtilmektedir.”

ELECO 2014 Bursa sempozyumu kriterleri

“Tehlikeleri bilinmesine rağmen, maruziyet sınırı ELECO 2014 Bursa Sempozyumu sonuçlarında okul, hastane, park alanları gibi duyarlı mekânlara minimum 300m mesafede olması gerekliliği ile park ve çocuk oyun alanları içine konulmaması hususu belirtilmiştir” diye uyaran Boldaş, buna rağmen okul, hastane gibi hassas kullanım alanlarına çok yakın hatta park ve çocuk oyun alanlarının içinde de bir şekilde baz istasyonlarının konumlandırıldığını ifade etti.

Elektromanyetik alan ve çocuklar

Boldaş, şöyle dedi; “Baz istasyonlarının yaymış olduğu elektromanyetik dalgalardan öncelikle çocukların korunması gerekir. Çünkü çocukların bünyeleri olumsuz reaksiyon göstermeye daha müsaittir. Bunların zararlı etkileri hemen fark edilmez. Sebebiyet vereceği olumsuz etkiler bazen 10-15 yıl sonra bile ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda ilgili mercilerin teknolojiyi doğru kullanma noktası ile baz istasyonunun kurulamayacağı alanlar ve maruziyet sınır uzaklıkları hususunda duyarlı ve hassas olmalarını tavsiye ediyorum.” 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum