VİDEO - Diyarbakır’ın semt pazarlarında isyan var: Yarım lahana satıyoruz

VİDEO - Diyarbakır’ın semt pazarlarında isyan var: Yarım lahana satıyoruz
Dolar karşısında hızla eriyen TL vatandaşların cebini boşaltmaya devam ediyor. Diyarbakır’ın semt pazarlarını dolaştık, esnafın, vatandaşın isyanına kulak verdik. Esnaf, “vatandaş lahanayı yarım istiyor” diyerek durumun vahametine dikkat çekti.

Yılmaz Yiğitler-Özel

TİGRİS HABER - Döviz artışı en çokta işsizlik oranın yüksek olduğu kentleri etkiliyor. Diyarbakır bu kentlerden biri. Diyarbakır’da yaşayan vatandaşlar temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Günlük ihtiyaçları için semt pazarlarına ziyaret eden Diyarbakırlılar, sebze ve meyve almakta zorlandıklarını belirtirken, pazar esnafı ise, “Ürün fiyatlarının sürekli artışı nedeniyle satış yapamadıklarını ifade ediyorlar.

Yüzde 20-25 artış oldu

Diyarbakır Kayapınar ilçesinde bulunan bir semt pazarının nabzını tuttuk. Hem Pazar esnafı hem de vatandaşlar fiyat artışından şikâyetçi. Esnaflar, Dolar’daki yükselişle birlikte ürün fiyatlarının da yüzde 20-25 oranında artış gösterdiğini belirttiler. 

“Ürünlerimiz elimizde kalıyor”

Pazar esnaflarından Kemal Değerli kurdaki artıştan kaynaklı satış yapamadığını ve ürünlerin elinden kaldığını söylüyor. Lahana ve yeşillik satan Değerli, artık zararına bile satış yapamadığını ifade ediyor.

Değerli, “Her geçen gün ekonomimiz eriyor. Her şey Dolara bağlı. Türkiye’nin ekonomisi özgür değil. Dolar’ın sahibi denizin öbür tarafında öksürüyor, biz burada felç oluyoruz. Lahana satıyorum. İnsanlarımız yarım ya da çeyrek lahana alıyor. Tabi birçoğunun ona da gücü yetmiyor. Ekonomik olarak milletimizin durumu iyi değil. Ürünlerimiz elimizde kalıyor. Artık sadece satış yapmaya çalışıyoruz. Karımızı bile bir tarafa bırakmak zorunda kaldık. Geçen hafta 1,5 TL’ye lahana satıyordum, bu hafta 1 TL dememize rağmen bile satılmıyor. Normal fiyatı da 1 TL değil daha fazladır sırf çürümesin diye zararına satıyoruz ama yinede alan yok” şeklinde konuştu.

degerli-tigris.png

“Rahat bir şekilde pazara gelmek istiyoruz”

Ekonomik olarak pazarda alışveriş yapmakta zorlandığını söyleyen Abdulkadir Özdemir, “Her şey pahalı hiçbir şey alınmıyor pazarda. Fiyatlar yükseliyor ama düşmüyor domatesin kilosu 6-7 TL sivribiberin kilosu 10-12 TL ne alalım şimdi. Meyve alınmıyor, zaten eve girmiyor, bir an önce fiyatların düşmesini bekliyoruz. Rahat bir şekilde pazara gelmek istiyoruz. İstediğimiz hiçbir şeyi alamıyoruz, alsak da yarım kg, 250 gram alıyoruz” diye konuştu.

“Olan fakir insanlara oluyor”

Esnaflardan Recep Aktaş ise şöyle konuştu:  “Dolar arttı fiyatlar ondan dolayı çok yüksek. Vatandaş 4-5 kg ürün alırken, şimdi 1 kg ya da yarım kilogram ürün alabiliyor. Bir kg portakalın fiyatı 5-6 TL olmuş. Dolar ile birlikte altın da yükseldi, yani olan fakir insana oluyor. Bu gidişe dur denilmesi gerekiyor. İnsanlarımız çok mağdur.”

aktas-tigris.png

“İki kasa ürün bile satamıyoruz”

Esnaflardan Recep Elibal de vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek  “İşler çok kötü. Geçen hafta 6,5 TL’ye sattığımız domates bu hafta 8,5 TL’ye.  Müşteri çok sıkıntı yaşıyor, bizde yaşıyoruz, vatandaş ürün alamıyor, gücü yok. Zaten Pandemiden dolayı millet çok sıkıntı çekti. Ürünlerde pahalı olunca hem onlar hem de biz sıkıntı yaşıyoruz. Yani günde iki kasa ürün bile satamıyoruz” diye konuştu.

elibal-tigris-001.png

Esnaf Sami Ergün ise, poşet parasını bile çıkaramadığını söyleyerek: “Fiyatlar yüksek, her şey pahalı, ben portakal satıyorum günde 3-4 kasa portakal ancak satabiliyorum. Bugün sabahtan akşama kadar 4 kasa satabildim, sadece 4 kasa!” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.

ergun-tigris.png

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.