Diyarbakırlı çiftçilerden 'gübre' isyanı

Diyarbakırlı çiftçilerden 'gübre' isyanı
Serbest piyasada gübre fiyatları yüzde 30 düşmesine rağmen, Tarım Kredi Kooperatifi’ne (TKK) ait Gübretaş, zamda ısrar ediyor. Serbest piyasada tonu 10 bin 900 lira olan yüzde 46 azotlu gübre, TKK’de 11 bin 900 liradan satışta.

TİGRİS HABER - Gübre fiyatlarının 15 lirayı bulması çiftçiyi isyan ettirmiş, bazı çiftçiler gübreyi azaltmış ya da gübresiz ekim yapmıştı. Dövizdeki düşüş, serbest piyasada gübre fiyatlarına da yansıdı. Daha önce 14 bin 500 lira olan yüzde 46 azotlu gübrenin ton fiyatı, 11 bin 900 liraya düştü. Serbest piyasada fiyatlar yüzde 30 oranında düşmesine rağmen, Tarım Kredi Kooperatifi bünyesindeki Gübretaş Fabrikası, zamlı satışta ısrar ediyor. Piyasada yüzde 26 azotlu gübrenin ton fiyatı 6 bin 200 lira iken TKK’de 7 bin 500 lira, yüzde 46 azotlu gübrenin 10 bin 900 lira olan gübrenin fiyatı ise TKK’de 11 bin 900 lira.

‘Neden pahalı?’

Tigris Haber’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçiye destek için kurulan TKK’lerin gübre fiyatlarını iç piyasanın bin 500 lira fazlasına satmasına tepki gösterdi. Tarım Kredi Kuruluşlarının mevcut uygulama ile amacının dışına çıktığını belirten İskenderoğlu, “Hükümet acil olarak tedbirler almalı. Amacı, çiftçiye hizmet olan Tarım Kredi Kooperatifleri ne yapmaya çalışıyor? Sermayesini çiftçi cebinden çıkan para ile kurulan kooperatifler çiftçiye hizmet etmelidir” dedi.

iskenderoglu-tigris.jpg

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu

‘TKK yüzünü çiftçiye çevirmeli’

Tarım Kredi Kooperatiflerinin piyasaları regüle ederek, fiyat artışlarının önüne geçmesi gerektiğini belirten İskenderoğlu, şöyle devam etti: “Tarım Kredi Kooperatifleri yüzünü tarıma çevirmeli, çiftçi ve üreticilerimize sahip çıkmalıdır. Diyarbakır gibi büyük bir metropol kentte neden Tarım Kredi Market yok? Gübretaş Fabrikası Tarım Kredi Kooperatiflerine ait bir fabrika. Neden Gübretaş gübresi daha pahalı? Tarım Kredi kooperatifleri kendi kuruluş amacının sınırlarını dâhilinde çiftçi ve üreticilerimize en uygun fiyat ile emtia temin etmekle mükelleftir. Çiftçiye en uygun gübre, mazot, tohum ve ilacı tedarik etmek için kurulan bir kuruluşun bu tutumu kabul edilemez.”

İskenderoğlu, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiyi desteklemek için, 100 bin liralık krediyi faizsiz vermesi gerektiğini ifade etti. (Tigris Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.