VİDEO - Diyarbakırlı depremzedeler 13 ay sonra ağır hasarlı evlerine geri döndüler

VİDEO - Diyarbakırlı depremzedeler 13 ay sonra ağır hasarlı evlerine geri döndüler
Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde evleri Sivrice depreminde ağır hasar gören depremzedeler, kendilerine kira yardımı yapılmadığı için 13 ay sonra hasarlı evlerine geri döndüler.

TİGRİS HABER - Merkezi Sivrice ilçesi olan Elazığ depreminde evleri ağır hasar gören Çüngüşlü depremzedeler hasarlı evlerine geri dönmek zorunda kaldılar. Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde Sivrice depreminden dolayı evi ağır hasar gören vatandaşlar bir yıldan fazla bir zamandır kira yardımı almadıklarını ve kiralarını ödeyemedikleri için ağır hasarlı evlerine dönmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler

40 depremzede

ismini vermek istemeyen bir depremzede şunları söyledi: “Biz Sivrice depreminin mağdurlarıyız. Evlerimiz depremde ağır hasar almıştı. Bir yıldan fazladır kiradayız. Bize herhangi bir kira yardımı ya da gıda desteği sağlanmadı. Kira yardımları kaç aydır Kaymakamlığa gelmiş ama bizlere ödenmedi. Elazığ’daki depremzedeler için evler yapıldı, herkes evine taşındı ama bizim burada hala bir çivi dahi çakılmadı. Bakanlıktan da bize herhangi bir geri dönüş olmadı. Kaymakamlık da bizimle ilgilenmiyor. Biz de evleri ağır hasar alan yaklaşık 40 depremzede olarak evlerimize geri döndük.”

Sadece taşınma yardımı aldık

Yetkililerin yaşanan mağduriyete bir çözüm bulmasını beklediklerini belirten depremzedelerden Murat Aktaş da şöyle konuştu:  “Çüngüş ilçesi Camii Kebir Mahallesinde ikamet etmekteyim. 24 Ocak 2020’de meydana gelen Sivrice depreminde ilçemizde de ağır hasarlı evler oluştu. Muhtarımızdan aldığımız bilgilere göre 360 ağır hasarlı ev var ve bunlar içinde benim evim de var. Bir yıl önce kira bedellerimiz ödenecek diye resmi bir evrak imzaladık. Bir yıldır kiradayız. Bugüne kadar kira bedelimiz ödenmediği için mağduriyet yaşadık. Bir yıldan sonra ağır hasarlı olan ve oturulamaz durumda olan evlerimize geri dönüş yapmak zorunda kaldık. Depremin olduğu hafta içinde eşyalarımızı boşaltmak için bin 500 ila 3 bin 500 TL arasında değişen taşınma bedelleri aldık. Sonrasında ise, bir yıl süresince herhangi bir kira yardımı alamadık. Bununla ilgili herhangi bir sağlıklı bilgi de alamıyoruz. Muhtarımızın belli çabaları oldu ama netice alamadık. Bu konuda yetkili birimlerin sesimizi duymasını, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.  Evlerimizin yapımı konusunda da bir adım atılmamış. Duyduğumuz kadarıyla Elazığ’daki depremzedelere evleri teslim edilmiş, maddi manevi yardımlar yapılmış. Ama maalesef Çüngüş’te ev yapımı ya da kira desteği konusunda bir adım atılmadı. Şuan için devletin ağır hasarlı, oturulamaz dediği evlerimize geri dönüş yaptık. Çünkü artık imkânlarımız kira ödemeye müsait değil. Bizim gibi mağduriyet yaşayan çok sayıda insan var ve umarız yetkililer sesimizi duyarlar ve gereğini yaparlar.”

aktas-tigris.png

‘Devlet bize bakmıyor ne yapayım?’

Ağır hasarlı evine geri dönmek zorunda kalan Mithat Karakuzu ise şunları söyledi: “ Sivrice depreminden sonra Vali Bey geldi ve 15 gün içinde evlerinizi boşatın, devlet sizin kiranızı ödeyecek dedi.  Biz de evimizden çıkıp kiraya gittik. Bir yıldan fazladır ne kiramızı veriyorlar ne de yardım yapıyorlar. Ben de mecbur kaldım evime geri döndüm ve evimde yaşıyorum. Eğer bu evde ölürsem de sorumlusu Vali Bey’dir. Ben kundura boyacısı bir vatandaşım, geçinemiyorum. Kira param da verilmiyor. Depremden hasar gören yıkık evimde yaşıyorum. Devlet bize bakmıyor ne yapayım?”  (Haber Merkezi)

karakuzu-tigris.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.