Diyarbakırlı kuyumcuların teminat şartı memnuniyeti

Diyarbakırlı kuyumcuların teminat şartı memnuniyeti
Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliği'nde kuyumculardan talep edilen 500 gram altın teminatı şartının kaldırılması üzerine konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, esnafların rahat bir nefes aldığını kaydetti.

TİGRİS HABER - Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliği'nde kuyumculardan talep edilen gündemdeki 500 gram altın teminatı şartının Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın direktifiyle taslak metninden çıkarılmasına ilişkin Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, Tigris Haber’e konuştu.

Kuyumcu Odalarının istişareleri sonucu, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere değinen Öner, şunları söyledi:

Kuyumcu Odaları başkanlarının katılımıyla Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nde görüş ve önerilerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın bulunduğu toplantıda dile getirdiklerini ve daha sonra da İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar ile konuyu tüm detaylarıyla masaya yatırdıklarını belirten Öner,  500 gram altın teminatı ve Lise mezunu şartını kaldırdıklarını ifade etti.

‘Kuyumcuların yüzde 80’ini zora sokabilirdi’

81 ilin oda, dernek başkanları ve sektörün diğer kurumlarının yetkilendirdiği 10 oda başkanıyla birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar ve daire başkanlarıyla taslak yönetmeliği üzerine yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınmasının kuyumcularda memnuniyet yarattığına değinen Öner, 500 gram altının birçok esnafın sermayesinin neredeyse 1/3’ü olduğuna dikkat çekti. Öner, “Biz kuyumcular odaları başkanları ile kendi aramızda istişare ettik. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Diyarbakır ve Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen kuyumcularla bir çalıştay düzenledik.  Bakanlığa böyle bir şeyin olamayacağını, sermayesi bir- bir buçuk kilo olan esnafların olduğunu, bir kilo sermayesi olan bir esnafın yarım kilosunu teminat olarak vermesini mantık dışı olduğunu belirttik. Bunun esnafı gerçekten zor duruma sokacağını söyledik. Onlar da sağ olsunlar bu talebimizi gayet olumlu karşıladılar. Çıkarılan yasanın kuyumculuğa bir standart getirerek koruma altına alması gerekiyor. Haliyle kuyumculuğu zora sokacak bir düzenleme olamazdı. Tabii şimdiye kadar kuyumculuğun bir tüzüğü yoktu ve söz konusu taslak çıkacak ama 500 gram altın teminatı olmayacak. Yine lise mezunu şartı vardı, o geri çekildi. Babadan meslek öğrenen ama lise okumayan ağabeylerimiz vardı. Onun için lise mezunu şartını ilköğretim mezunu olmaya çektik. Yani, bu şartı lise mezunundan zorunlu eğitime düşürdük. Söz konusu değişikliklerin yapılması olumludur ama tabi taslak olduğu gibi geçmiş olsaydı kuyumcuların yüzde 80’ini zora sokabilirdi. Çünkü 20 kilo altını olan kuyumcu da var bir iki kilo altını olan kuyumcu da var.”

‘Alış satış arasındaki makas çok fazla’

Altın piyasası ve döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin de Öner, şu ifadeleri kullandı: “Piyasa henüz oturmuş durumda değil, Hala bir oynaklık, belirsizlik var.  Alış satış arasındaki makas çok fazla.”

Ne olmuştu?

 ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması öngörülmüştü. (Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.