VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar: Parti kapatma demokrasi ayıbıdır

VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar: Parti kapatma demokrasi ayıbıdır
HDP’nin kapatılmasının çözüm olmadığını dile getiren Diyarbakırlılar, parti kapatmanın demokrasinin bir eksiği, ayıbı olduğunu ifade ettiler.

Ali Abbas Yılmaz / Şevval Filiz - Özel

TİGRİS HABER - HDP'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davada iddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderilirken, Diyarbakırlı vatandaşlar HDP’nin kapatılmasını değerlendirdi. HDP’nin kapatılmasına yönelik açılan davayı ve HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini Diyarbakırlı vatandaşlara sorduk.

‘Parti kapatmak çözüm değil’

Parti kapatmanın çözüm olmadığını belirten vatandaşlardan Aydın Aslan, şöyle konuştu:  “Atatürk ilkelerine göre bütün vatandaşların eşit, özgür ve egemen olması lazım. Parti kapatmak çözüm değildir. Zorunlu olursa ancak parti kapatılır ancak adalet kalmamış. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi de doğru değildir. Çünkü meclise vatandaşın iradesiyle gelmiş ve vatandaşların iradesiyle gitmesi gerekir.”

aslan-tigris.jpg

‘HDP kapatılamamalı’

Parti kapatmayı demokrasinin bir eksiği ayıbı olarak gören Diyarbakırlı esnaflardan Sedat Kaya, şunları söyledi: “Türkiye’de hiçbir parti kapatılmamalı. Ülkeyi cunta yönetiyorsa partiler kapatılır. Eskiden de partiler kapatılıyordu ve bu ülkenin bir ayıbıdır. Parti kapatma demokrasinin bir eksiği, ayıbıdır.  Eğer bu çağda da ülkede parti kapatılıyorsa demek ki, orada demokrasi kalmamıştır. HDP kapatılamamalı. Halkın seçtiği bir milletvekili meclise gönderilmişse o milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmamalıdır. Bir taraf özgürce konuşabiliyorsa diğer tarafta da halk özgürce konuşabilmelidir. Şiddete, silaha başvurmadığı müddetçe bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması o ülkenin ayıbıdır. O milletvekili meclise gitmişse bir halkın iradesini temsil ediyor ve o halk için bir hassasiyeti var. Hele ki, bir milletvekilinin meclisten yaka paça atılmaya çalışılması çok ayıptır. Kürt olsun Türk olsun bu ülkenin bir vatandaşı bir evladı olarak askerliğimi yapıyorsam, vergimi veriyorsam, vatanımı seviyorsam, vatanıma karşı bir şiddet uygulamamışsam meclise gitmeye de hakkım var. Kürt, Alevi kim olursa olsun onu meclise halk gönderiyor ve onların bunu kaldırma hakkı yoktur.”

kaya-tigris.jpg

‘HDP Kapatılsa iyi olur’

Mehmet Yalçın adlı yaşlı bir vatandaş ise,  “Memleketin huzuru için HDP Kapatılsa iyi olur” ifadelerini kullandı.

‘Bu ülkede kardeş olabilmek için birbirimizi sevmeliyiz, kucaklamalıyız’

Birlikte yaşam vurgusu yapan vatandaşlardan Nevzat Karman ise, HDP’nin kapatılması ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin şunları ifade etti:  “Kapatılmasın, neden kapatılıyor ki, gerekçeleri nedir? Bu ülkede herkes bir arada yaşıyor. Çözüm sürecine kadar da ne güzel yaşıyorduk. Sonra ne olduysa bozuldu. Ben yıllarca Batıda çalıştım. Telefon rehberimde 50 tane Türk arkadaşımın numarası kayıtlı.  Kimseden de bana bir zarar gelmemiş. Benim de zararım onlara olmaz. Şuan insanlar geçim derdindedir ama bunlar birbirini yemekten başka bir şey yapmıyorlar. Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürülmüş. Bu adam ne yapmış. Bildiğim kadarıyla yıllarca insan haklarını savunmuş. Bir insan siyaset yapabilmeli, kendini ifade edebilmeli. Bu ülkede kardeş olabilmek için birbirimizi sevmeliyiz, kucaklamalıyız. Her şeyden önce insan olmalıyız.”

karman-tigris.jpg

‘Baştakileri istemiyoruz, yenileri gelsin’

HDP’nin kapatılmasına karşı çıkan Mehmet Demir,  şu ifadeleri kullandı: “HDP’nin kapatılmasını istemiyorum.  Ne için kapatılıyor? Biz halk olarak istemiyoruz, yazık değil mi? Eskiyi de gördüm yeniyi de görüyorum, eskiden bambaşkaydı. Şimdi ortam allak bullak olmuş. İnsanlar aç, işsiz, bunlar görmüyor mu? Gergerlioğlu gibi adam yok. Adam gibi adamdır. Kim onun hakkında bir şey yaparsa suç işliyor demektir. Yaşım 55, bu yaşa geldim onun gibi adam görmedim. Kim haksızlık yapıyorsa o terördür. Adam ne yapmış, hiçbir suçu yoktur. HDP kapatılsa başka bir parti gelir bunun sonu yok. Bunun sonu çözümdür. Çözüm, çözüm, çözüm. Masada otursunlar, milleti eşite getirsinler. Kendi taraflarında az bir kesim para içindedir. Kendi tarafında olmayanlar da hep açlık sınırındadır. 25 yıldır hem hastalık çekiyorum hem de işsizim. Niye bizim halimizi sormuyorlar? Biz baştakileri istemiyoruz, yenileri gelsin. Yazık günah bu insanlara bu halka.”

demir-tigris.jpg

‘HDP’yi kapatmakla bir yere varıyorlarsa kapatsınlar’

Geçmişte bölge illerinde yaşananları hatırlatan bir vatandaş ise şunları söyledi: “HDP’yi kapatmakla bir yere varıyorlarsa kapatsınlar. Kürtleri bitirmek istiyorlarsa bakalım nasıl bitirecekler. Tansu Çiller, Mesut Yılmaz döneminde neler oldu, köyler nasıl boşatıldı, insanlar şehirlere nasıl kovuldu ama ne yaptılar bitiremediler.”

‘Kürtlerin partisine karışmamaları lazım’

HDP’nin kapatılması durumunda yeni parti kurulacağına işaret eden Samet Demiralp ise şöyle konuştu:  “Herkesin partisi olduğu gibi bizim de partimiz var. HDP’yi niye kapatıyorlar? Çanakkale’de birlikte savaştık. Kürtlerin partisine karışmamaları lazım. İnşallah kapatmazlar ama kapatsalar da Kürtlerin yeni partisi kurulur.”

demiralp-tigris.jpg

‘Mecliste her partiye yer var, HDP’ ye mi yok?’

Berinaz Gürbüz ise, HDP’nin kapatılmasını istemediğini belirterek, “ Her partinin mecliste olması gerekiyor. Kimse onların yerini dar etti mi? Burası bizim memleketimiz, babalarımızın, dedelerimizin ülkesi. Bir sıkıntıları var mı, söylesinler. Biz partimizi seviyoruz. Mecliste her partinin yeri var da bir HDP’nin mi yeri yok, onunda yeri var.”

gurbuz-tigris.jpg

‘Bir parti gider bir parti gelir, önemli olan demokrasidir’

Sirar Yüceoğlu ise, parti kapatmayı tasvip etmediğini belirterek şunları söyledi: “Oy verdiğimiz bir parti kapatılıyor. Diğer siyasi liderler de bizi terörist olarak görüyorlar. Bunlar bizi gerçekten üzüyor.  Böyle söylemler olduğu sürece bu ülke hiçbir yere gelemez. Bizler olmadan hiçbir şey olmaz. Her türlü sektör de biz varız. Bütün inşaatlarda, en kötü durumda çalışan insanlar biziz ve bu ülkenin temel taşıyız.  Bir parti gider bir parti gelir, önemli olan demokrasidir. İnsanlar rahat bir şekilde gezebiliyorsa, konuşabiliyorsa en güzel mutluluk odur. Yani HDP’si,  AK Partisi fark etmez insanların açlığı önemli olan. Ben belki çalışıyorum, durum çok iyi, çocuğuma istediğini alabiliyorum ama ben her zaman söylüyorum oğlum ben de benden bir şey istediğinde alamadığımda o gün benim öldüğüm gündür. Böyle insanlar var. Böyle insanların olmasını istemiyorum. Sadece ekmek, iş, aş başka hiçbir şeye gerek yok. Milletin oyuyla gelmiş atanmamış, kayyum olarak gelmemiş. Halkın istemediği kayyumlar devam ederken halkın seçmiş olduğu bir vekilin bu şekil de meclisten dışarı çıkarılması ayıp şeyler. Bu tür şeyleri tasvip etmiyoruz, demokrasiye yakışan şeyler değil. Ekonomimiz çok kötü durumda, dışarıdan yatırımcı gelmiyor. Yatırımcı dışarıdan o meclisteki olayları izlese görecek ki, insanın insana hayrı yok, milletvekilinin milletvekiline saygısı yok, adam niye bu ülkeye parasını yatırsın?”

yuceoglu-tigris.jpg

‘Yanlış bir seçim’

Abdullah Er adlı vatandaşın HDP’nin kapatılmasına ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin görüşleri ise şöyle: “Kapatılsa ne olacak ki, yarın başka bir ad altında yine çıkarlar. 6 milyon kişinin oyunu almış bir partiyi kapatmak doğru mudur? Başka bir parti kurar, olmadı bağımsız olarak seçime gireler. Geçmişte bunları gördük. Yanlış bir seçim bence. MHP belli ki, AK Partiyi zorlamış ama kapatılsa da bir şey fark etmez.  Zaten Ömer Faruk Gergerli oğlunun vekilliğinin düşürülmesini hiç anlamadım. Adama darbeci dediler,  PKK’lı, terörist dediler. Daha önce insan hakları aktivistiydi,  niye aldılar ben onu anlamadım. Adamın bir suçu yok. Milletvekilliğinin düşürülmesi hiç hoş değil, adam hiçbir şey yapmamış, biz görmedik duymadık. Attığı bir tiwitten dolayı daha önceden cezaevinde kadınların çıplak aranmasını dile getirdiği için mi böyle bir şey oldu.” 

er-tigris.jpg

‘Şehitlerimizin kanı dursun hepimiz birlik ve dirlik içinde yaşıyoruz’

Yüksel Pilan da HDP’nin kapatılmasını doğru bulduğunu belirterek şunları söyledi: “HDP kapatılsın. Bu tür partiler ülkeyi bölmeye yeter. Şehitlerimizin kanı dursun hepimiz birlik ve dirlik içinde yaşıyoruz.”

Ne olmuştu?

-HDP'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle “devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı” amaçladıkları belirtildi.

-‘Terör propagandası yapmak' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen mahkeme kararı, önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunmasıyla milletvekilliği düşen Gergerlioğlu, Genel Kurulu terk etmedi. HDP milletvekilleriyle birlikte Genel Kurulu'ndan çıkan Gergerlioğlu, geceyi HDP grup odasına geçirdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı çıkana kadar Meclis'ten ayrılmayacağını belirten Gergerlioğlu eylemini sürdürüyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.