VİDEO - Diyarbakırlılar seçecekleri Belediye Başkanını tarif etti

VİDEO - Diyarbakırlılar seçecekleri Belediye Başkanını tarif etti
Tigris Haber olarak sokağa indik, sorularımızı yönelttik, ilginç yanıtlar aldık. Sorduğumuz sorular, aldığımız yanıtlar, Büyükşehir’in yanı sıra ilçe belediye başkan adaylarını da kapsıyor. İşte o yanıtlar…

Özel Haber/Mevlüt Bağırmaz

TİGRİS HABER - 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için partiler kendi belediye başkanı adaylarını belirlemek üzere çalışmalara başladı. Diyarbakırlı yurttaşlara, kayyum yönetiminden memnun olup olmadıkları sorusunun yanı sıra, ‘Nasıl bir Belediye Başkanı olmalı, kente nasıl hizmetler sunmalı’ gibi özet sorular sorduk. Yurttaşın yanıtı, yapılacak seçimler için çok önemli ipuçları verdi.

diyarbakirli-yurttaslar-belediye-baskani-kriterlerini-siraladilar-4.jpg

“Sosyal hizmetleri artırmalı, rantçı olmamalı”

Ofis semtinde sorularımızı yanıtlayan Cihan Balsatan, “Ne yazık ki şehrimiz çok kirli ve sahipsiz. İyi bir temizlik şart. İyi bir alt yapı çalışması yapabilecek, sosyal hizmetler sunarak maddi durumu olmayan aile ve öğrencilere çok ciddi destekler sağlayabilecek biri olmalı'' diyerek kriterlerini sıralarken ''Belediyecilik sadece yol ve kaldırım yapmaktan ibaret değildir” dedi.

diyarbakirli-yurttaslar-belediye-baskani-kriterlerini-siraladilar-2.jpg

‘Konuk evleri ve aşevlerini açarak şehrin belirli yerlerinde yoksulların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir belediye başkanı olmalı ve rantçı olmamalı’ diye sözlerini sürdüren Balsatan, kayyım yönetimleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “İstenilen düzeyde çalışmalar yapmadılar. Kendi görevleri haricinde ekstra belediye yönetimi de yapmak zorunda kaldıkları için halktan kopuk ve uzaklar.”

''Tramvay şart, komünist başkan gibi olmalı''

Sorularımızı yanıtlayan Zülfü Kılıç, “En acil olan hizmet tramvay projesidir. Proje yapıldı, ihaleye açıldı ancak, sanırım yeterli kaynak bulunamadı, durdu. Tramvay projesini kesinlikle uygulamaya sokacak kapasitede biri olmalı” diyerek Tunceli Belediye Başkanını örnek gösterdi.

diyarbakirli-yurttaslar-belediye-baskani-kriterlerini-siraladilar-1.jpg

Kılıç, “Komünist Başkan gibi olmalı. Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu gibi sosyal projeleri olmalı. Sosyal projelerin yanında yerelde üretilen ürünler için kooperatifler kurarak yerel yönetim olarak çiftçisini, üreticisini desteklemeli. Bu sayede yerelde halkın ihtiyaçlarına cevap verilebilir” dedi.

“Hırsız olmamalı, maaşıyla yetinebilmeli”

Sur içi bölgesinde yaşayan yurttaşlara da nasıl belediye başkanı istediklerini, tercihlerinin nasıl olacağını sorduk. Gazi Caddesi’nde konuştuğumuz Sinan Kılıç, “En başta hırsız olmamalı, dürüst olmalı, aldığı maaş ile yetinmeli, işsiz insanlar için iş imkanları yaratabilmeli. Dini ve siyasi fikri fark etmeksizin sadece vatandaşına hizmet odaklı olmalı. Diyarbakır'ı turizm şehirleri arasına sokabilmeli” şeklinde konuştu.

diyarbakirli-yurttaslar-belediye-baskani-kriterlerini-siraladilar-3.jpg

Kılıç, kayyım yönetimleri hakkında ise görüşlerini şöyle açıkladı, “Önceki kayyımların parayı nerelere harcadığını gördük. Kaç yüz milyar bütçeyi baklavaya harcadı. Bu millete yazıktır. Günahtır. Diyarbakır gibi kadim, tarihi, kültürel zenginliğe sahip bir şehre yazıktır'' diye cevap verdi.

“24 saat halkla iç içe olmalı”

Nurettin Varlı isimli yurttaşa da ‘Nasıl bir Belediye Başkanı’ diye soruyoruz, Varlı görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Belediye başkanı denince insanların aklına hizmet gelir. Ancak bazı yöneticilerin aklında sadece koltuk var. Her yönetici koltuk sevdasıyla odasında oturuyor. Sürekli halkla iç içe olmalı, sorunları dinlemeli. Her gelen belediye başkanı kaldırımları söküyor yenisini koyuyor. Diğeri geliyor söküyor, yenisini koyuyor. Böyle olmamalı. Kayyımlar daha yeni, seçim yaklaştı diye hizmet yaptıklarını göstermeye çalışıyorlar.”

“Nasıl bir belediye başkanı istersiniz” sorusu ile ilgili yurttaşın net kriterlerini şu başlıklarla özetledik

1- Hırsız ve rantçı olmamalı.

2- Partizanlık yapmadan tamamen hizmet odaklı olmalı.

3- Sosyal hizmetleri arttırarak, yoksul ailelere ve öğrencilere destekçi olmalı.

4- Diyarbakır'ın genel anlamda ulaşım sorunu, ayrıca tramvay çözümlü projeler sunmalı.

5- Cadde ve sokak temizliği, genel olarak kent temizliği konusunda hassas, çevreci anlayışlı olmalı.

6-Modern kentleşme konusunda projeler üretmeli, geçmişi iyi tahlil edip, gelecekle ilgili kalıcı projeler uygulamalı.

7-Özellikle, Suriçi bölgesiyle ilgili koruyucu, tarih bilincini öne çıkaran çalışmaları ön plana çıkarmalı.

6- Kentteki işsizlik soruna çözümler üretecek birileri olmalı. Yani iş insanları ve kurumlarıyla ortaklaşarak, hem sanayi hem de tarım alanında iş alanları yaratarak, istihdamı odaklı projelere imza atmalı.

7-Hizmet ile siyaset birbirine karıştırılmamalı, tek kaygı kent menfaati olmalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum