Döviz ve altın hesapları için resmi karar

Döviz ve altın hesapları için resmi karar
Resmi Gazete'de, bankalardaki döviz ve altın hesaplarıyla ilgili dikkat çeken bir karar yer aldı.18 Eylül tarihli Resmi Gazete kararıyla Dövizden Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarının açılmasına yeni bir kısıtlama getirdi.

TİGRİS HABER - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yürütülen hatalı ekonomi politikaları yüzünden 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirmekte bulmuştu. Ekonomik planların değişmesiyle 18 Eylül tarihli Resmi Gazete kararıyla Dövizden Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarının açılmasına yeni bir kısıtlama getirdi.

Bugüne kadar bireysel yatırımcılar, ne zaman isterlerse döviz alıp ertesi gün hemen KKM yapabilme imkanına sahipken, getirilen yeni sınırlama ile birlikte sadece 31 Ağustos'ta sahibi olunan bakiye KKM'ye çevrilebilecek. Şirketler içinse bu tarih 30 Haziran olarak belirlendi.

Mehmet Şimşek'in önerileri sonucunda TCMB Başkanlığına getirilen Hafize Gaye Erkan ile yapılan çalışmalar doğrultusunda KKM'ye müdahale sürüyordu. 20 Ağustos'ta Resmi Gazete yayınlanan 4 maddelik tebliğe göre sadeleşme sürecini başlatmıştı bir diğer önlem çalışması da 14 Eylül'de Resmi Gazete kararıyla ise bankaların KKM hesaplarına yönelik sunduğu zorunlu karşılık miktarını 10 puan yükselterek yüzde 25'e çekmişti.

Merkez Bankası’nın “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ve “Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”de yaptığı teknik değişiklikleri içeren tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecek.

Döviz hesaplarıyla ilgili kararda, “Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31/8/2023, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 30/6/2023 tarihi itibarıyla bankalarında mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir” ifadeleri yer aldı.

Altın hesaplarıyla ilgili kararda ise şöyle denildi:

* Yurt içi yerleşik kişilerin 31/8/2023, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.