DSİ: Diyarbakır'da 720 bin dekar alan suyla buluştu

DSİ: Diyarbakır'da 720 bin dekar alan suyla buluştu
Devlet Su İşlerinin (DSİ) yaptığı çalışmalarla 720 bin dekar alanın suyla buluştuğu belirtildi.

TİGRİS HABER - Yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Diyarbakır'da, sulanabilir 4 milyon 210 bin dekarın suyla buluşturulması için DSİ tarafından yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor.

DSİ 10. Bölge Müdürü Mahir Arslan, kurum olarak sulama, enerji, içme suyu ve taşkın koruma alanlarında hizmet verdiklerini söyledi. Diyarbakır'daki faaliyetlerinin çoğunun sulamaya yönelik çalışmalar olduğunu belirten Arslan, bu kapsamında ilde iki ana projelerinin bulunduğunu ve bunların Kralkızı-Dicle ve Silvan projeleri olduğunu aktardı. Sulama alanında yaptıkları faaliyetlerinin tarıma katkısına işaret eden Arslan, son 2 yılda yaşanan kuraklığın sulu tarımın ve suyun depolanmasının önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti.
dsi-2.jpg

Diyarbakır'da 421 bin hektar sulanabilir arazinin bulunduğunu, DSİ olarak bugüne kadar 720 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını bildiren Arslan, bununla birlikte 100 bin hektarlık alanda da inşaat faaliyetlerinin sürdüğünü, tamamlanan kısımları çiftçilerin hizmetine sunacaklarını kaydetti.

Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca'nın "Su verilebilecek her yere su verin" talimatları doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerine işaret ederek, "Sahadayız, çiftçilerimizin sulu tarımını rahatlıkla yapabilmeleri için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz" dedi.

"Ürüne göre 3 ile 15 kat arasında gelir artışı oluşacak"

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da, ilde yaklaşık 7 milyon dekarda tarımsal faaliyetin yapıldığını söyledi. Atalar, devam eden projelerin tamamlanmasıyla sulanabilir arazinin tümünün sulamaya açılacağını, bunun da tarım alanının yüzde 65'ine tekabül ettiğine dikkati çekti.

Sulamayla birlikte iklime dayalı tarımdan, kontrollü tarıma geçeceklerini ifade eden Atalar, risklerin ortadan kalkacağını kaydetti. İlde yoğunluklu olarak hububat, mercimek, mısır ve pamuk yetiştirildiğini, suyun her tarafa yayılmasıyla tarımsal desenin de değişeceğini belirten Atalar, şöyle dedi:

"Sulama sistemlerinin tamamlanmasıyla çiftçinin ürettiği ürüne göre 3 ile 15 kat arasında gelir artışı oluşacaktır. Hububatta bile yüzde 40'ın üzerinde verimde bir artış yaşanacaktır. Bu direkt olarak çiftçimizin gelirine yansıyacağı için müthiş bir kalkınma projesi haline dönüşecek." (AA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.