DTK çalışmalarına katılan sivil toplum temsilcileri için iyi haber

DTK çalışmalarına katılan sivil toplum temsilcileri için iyi haber
Sivil toplum örgütlerinin temsilcisi olarak Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarına katılmadan dolayı, örgüt üyeliği ile suçlananlar için mahkemeden beraat kararı çıktı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Sivil toplum örgütlerinin temsilcisi olarak Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarına katılmadan dolayı, örgüt üyeliği ile suçlananlar için mahkemeden beraat kararı çıktı. Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, DTK dosyasından yargılandığı davadan beraat etti.

DTK’nın PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle DTK’nın eski Başkanı Aysel Tuğluk’a verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasıyla DTK’nın düzenlediği çalıştaylara davet edilen sivil toplum kuruluşu temsilcileri hakkında davaların açılmasında mahkeme önemli bir karara imza attı. Mahkeme, DTK’nın organlarında yer almayan ancak DTK’nın düzenlediği toplantılara, çalıştaylara katılmak ve orada konuşma yapmanın tek başına örgüt üyeliği olmayacağına karar verdi. Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar’ın DTK toplantılarına katılması ve konuşma yapması nedeniyle verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının Diyarbakır Bölge Adliyesi tarafından bozulmasıyla yapılan yeniden yargılamada, Aktar beraat etti. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından “organizasyon içinde yer almaksızın sivil toplum örgütü temsilcisi olarak DTK toplantılarına katılmaktan ibaret eylemlerin atılı suç yönünden tek başına delil ya örgütsel faaliyet olarak kabul edilemeyeceği” yönündeki kararını dikkate alan mahkeme, Aktar’ın üzerine atılı suçu sabit bulmayarak beraatine karar verdi.

Cumhuriyet savcısı ceza talebinde bulundu

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı, Aktar’ın örgütün hiyerarşisine dahil olduğunu savunarak, Aktar’ın örgüt üyeliği suçundan cezalandırılmasını talebiyle mütalaa verdi.

Mütalaaya karşı savunma yapan Aktar, dosyanın eksik incelemeden bozulduğunu hatırlatarak, dosyaya gönderilen belgede kendi konuşmalarına Muş’un bir milletvekilinin konuşmasının da eklendiğini ve bunun suçlama konusu yapıldığını dile getirdi. Aktar, aynı zamanda telefon konuşmalarında “toplantıya katılmadın” şeklindeki geçen sözlerin DTK toplantısı kabul edildiğini ancak bahse konu toplantının ikamet ettiği site toplantısı için söylendiğini aktardı. Ortam dinlenmede, katılmadığı bir toplantıda, bir meslektaşının sırf kendi adını anmasının aleyhine delil olarak kullanıldığını vurgulayan Aktar, “Ben DTK'yı suç teşkil eden bir kuruluş olarak kabul etmiyorum. Benim nazarımda söz konusu platform siviller tarafından oluşturulmuş hukuki bir platformdur.” dedi.

‘Sivil toplum temsilcisi olarak toplantıya katıldım’

DTK bünyesinde görev almadığını dile getiren Aktar, “Belirttiğim gibi ben DTK bünyesinde yalnızca sivil toplum temsilcisi olarak toplantıya katıldım” ifadelerini kullandı.

Öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin anmasına katılmasının aleyhine yorumlandığının altını çizen Aktar, “Benim öldürülen meslektaşımız Tahir Elçi'nin anılmasına ilişkin etkinliklere katılmam aleyhime yorumlansa da ben hayatım boyunca bu anma etkinliklerine katılmaya devam edeceğim” diyerek beraatini talep etti.

İstinaf Mahkemesinin bozma gerekçesine işaret eden Aktar’ın avukatı Resul Temur, İstinaf Mahkemesinin, “organizasyon içinde yer almaksızın sivil toplum örgütü temsilcisi olarak DTK toplantılarına katılmaktan ibaret eylemlerin atılı suç yönünden tek başına delil ya örgütsel faaliyet olarak kabul edilemeyeceği” belirtilerek kararın kaldırılmasına karar verdiğini hatırlattı. Müvekkilinin herhangi bir şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğuna dair bir kanıt bulunamamasına rağmen bu haliyle örgüt üyeliğinden yargılanmasının hukuki temeli bulunmadığını ifade eden Temur, müvekkilinin beraatini istedi.

‘DTK Meclise resmi olarak davet edildi’

Aktar’ın avukatlarından Semra Balyan da müvekkili açısından da faaliyet tarihi itibariyle sivil bir platform olan ve hatta TBMM'ye resmi olarak davet edilen DTK'nin toplantılarına temsilcisi olarak katılmasının örgütü üyeliğine vücut verdiğini kabul etmenin AİHM kararları doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin ihlali sonucunu doğuracağını söyledi.

Avukat Mesut Beştaş ise, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararına işaret ederek, bozmaya neden olan eksik hususlara ilişkin delillerin toplandığını, kollukça verilen hiç bir cevabın mahkûmiyete konu edilemeyecek nitelikte olduğunun anlaşıldığını belirterek, beraat talebinde bulundu.

Beraat kararı verildi

Mahkeme, örgüt üyeliği suçunun Aktar tarafından işlenmiş olduğunu sabit bulmayarak, Aktar’ın beraatine karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.