DTSO’DAN DEDAŞ’A tepki

DTSO’DAN DEDAŞ’A tepki
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası: DEDAŞ beceriksizliğinin cezasını bölge halkına kesiyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Kayıp kaçak tüketime ilişkin DEDAŞ’ın açıkladığı orana tepki gösterdi.

“Yanlış ve manipülatif bilgi”

DTSO’dan yapılan açıklamada, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından basına servis edilen bilgilere göre kış mevsiminde kayıt dışı elektrik kullanımının yoğun olduğu, hizmet verdikleri altı kentte kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğunu bildirdi. DEDAŞ tarafından yapılan bu açıklama bölge halkının tümünü töhmet altında bırakan, yanlış ve manipülatif bir bilgiden ibarettir. Bilindiği üzere, kayıp ve kaçakları önlemek, kesintisiz ve ucuz enerji temini amacıyla TEDAŞ özelleştirilmiştir. Özelleştirme öncesi EPDK tarafından her bölge için kayıp ve kaçak hedefleri belirlenmiştir. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) bölgesi için 2010 yılı hedefi %36,27, 2013 yılı hedefi ise 42,06 olarak belirlenmişti.” denildi.

“DEDAŞ enerji nakil hatlarının modernizasyonunu yapmamıştır”

DTSO açıklamasında, “DEDAŞ 28 Haziran 2013 tarihinde TEDAŞ’tan bölgeyi devraldığında bölgedeki kayıp-kaçak oranı %73 idi. DEDAŞ 2015 yılında bu oranı %45’e düşürüleceğini ifade etmişti. Ancak, bu süreçte hiçbir önleyici ve iyileştirici tedbir almadan, bölgede kayıp-kaçak oranının %86 gibi çok yüksek bir seviyede gerçekleştiğini ileri sürmek kabul edilebilir bir durum değil. DEDAŞ bu yaklaşımı ile kendi istismarını ve beceriksizliğini örtmenin kaygısı ile hareket etmekte, bir yandan bölge halkını karalarken, öte yandan hileli bir beyanla devletten kayıp-kaçak bedeli tahsil etmeyi hedeflemektedir. DEDAŞ basına yansıtmış olduğu bu rakamın gerçekçi bir rakam olmadığını bilmektedir. Kendi beceriksizliğini örtmenin ötesinde kayıp-kaçak oranını yüksek göstererek hem vatandaştan kayıp-kaçak bedeli tahsil etmekte, hem de devletten haksız yere kayıp-kaçak bedeli almanın zeminini oluşturmaya çalışmaktadır. DEDAŞ bölgeye enerji dağıtımı yaparken en önemli görevlerinden biri olan enerji nakil hatlarının modernizasyonunu yapmamıştır. Enerji nakil hatlarının yetersizliği, eski ve küçük çaplı trafolar ile bölgeye hizmet vermeye çalışmanın doğal sonucu olarak bölge halkı sürekli enerji kesintilerine maruz bırakılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Abonelere faturalar fazla fazla yazılıyor

Açıklamada son olarak DTSO tarafından yapılan araştırmalara vurgu yapılarak, “En iyi ve en dayanıklı iletken olan bakır tel yerine daha ucuz olan alüminyum kabloların kullanıldığı, eski ve yetersiz olan trafo, elektrik panosu ve enerji nakil hatlarının yenilenmediği, kimi abonelere aylık ortalama tüketimlerinin çok üzerinde faturalandırmaların yapıldığı tespit edilmiştir. Bütün bu gerçeklikler ortada dururken, DEDAŞ’ı bölge halkını sürekli olarak suçlayıcı ve rencide edici beyanlardan kaçınmaya, Enerji Bakanlığı ve EPDK’nın DEDAŞ Bölge Müdürlüğünü denetleyerek, keyfi ve haksız uygulamalarına son vermeye davet ediyoruz.” denildi.  (Haber Merkezi)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.