Dünyanın gözü Diyarbakır Newroz’un da

Dünyanın gözü Diyarbakır Newroz’un da
İzlanda’nın Eski İçişleri ve Sağlık Bakanı;” Dalgalı denizdeyseniz. Birlikte küreklere asılmanız gerekir”

Dünyanın çeşitli yerlerinde Newroz kutlaması için Diyarbakır’a gelen siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, gazeteci ve akademisyenler yerlerini aldı. İzlanda’nın Eski İçişleri ve Sağlık Bakanı, aynı zamanda Sol Yeşil Partisi’nin Parlamenteri Ögmundur Jónasson Türkiye’de yapılan barış sürecinin önemli olduğunu kaydederek, “Eğer çok derin ve dalgalı bir denizdeyseniz. Hep birlikte küreklere asılmanız gerekir. Fakat bunu yapmak için de hepinizin aynı gemiden olmanızı gerekir” dedi.

Özel Haber/ Gencer ARPACI

Diyarbakır’da gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamasına uluslararası alanda yoğun ilgi var. Dünyanın gözünün üzerinde olduğu Newroz'a aralarında Hollanda, Danimarka, Belçika, İtalya ve ABD'nin yanı sıra İzlanda’da da konuklar Diyarbakır’a gelmeye başladı. Newroz bayramı için Diyarbakır’a gelen İzlanda’nın Eski İçişleri ve Sağlık Bakanı, aynı zamanda Sol Yeşil Partisi’nin Parlamenteri Ögmundur Jónasson, Newroz bayramına ilişkin gazetemize röportaj vererek değerlendirmelerde bulundu.

 ‘Kürtler devlet vurgusu yerine evrensel değerlere vurgu yapıyor’

Son bir yıldır Türkiye’de gelişen barış ve diyalog sürecine de değinen Jónasson, Kürtlerin devlet vurgusu yerine evrensel değerlere vurgu yaptığını, bütün dünyanın dili Kürtlerin kullandığı dil gibi olması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu.                                                                                                                                                                     “Ben bu gelişmeleri çok anlamlı buluyorum. İnsanların kendi anadillerinde konuşması sadece bir hakkı değil aynı zamanda insanların daha iyi bir hale getirecek bir unsurdur. Eğer insanlar ne zaman kendi dillerini kendi kültürlerini yaşayabilirlerse o zaman dünya daha yaşanılabilir hale gelir diye düşünüyorum. Kültür bir toplumu daha güçlü hale gelmesi için çok Önemli bir unsurdur. Bu önemli unsuru yaratmak için öncelikle çok adil bir toplum yaratmak gerekiyor. Bizim İzlanda’da bir söylemimiz vardır. Diyoruz ki ‘Eğer çok derin ve dalgalı bir denizdeyseniz. Hep birlikte küreklere asılmanız gerekir. Fakat bunu yapmak içinde hepinizin aynı gemiden olmanızı gerekir’ Ancak toplumu böyle adil bir hale getirmeniz gerekiyor. Adil bir toplum için kültürlere saygı ve herkesin adil şartlardan yaşaması gerekir”
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.