Eczacılar Odası SGK’ya dava açıyor

Eczacılar Odası SGK’ya dava açıyor
Tıpta antienflamatuar olarak bilinen ağrı ve iltihaplanma tedavisinde kullanılan 52 ilaç SGK’nın geri ödeme listesinden çıkarıldı. Diyarbakır Eczacılar Odası SGK’ya dava açmaya hazırlanıyor.

TİGRİS HABER - Resmi Gazete’de 8 Eylül’de yayınlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı”na göre, 52 ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinden çıkarıldı. Tebliğe göre, eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü.

Ağrı kesici jeller listeden çıkarıldı

Tebliğle birlikte, ağrı ve iltihaplanma tedavisinde kullanıla spreyler, kas- eklem ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi tropikal ilaçları, SGK artık ödemeyecek. Ayrıca, çocukların diş çıkarma döneminde lokal olarak kullanılan ağrı kesici ilaç ve gargaraları da isteyen hasta yakını, ücretini ödeyerek alabilecek.

Oda dava açacak

Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert, SGK’nın uygulamasının hastaların ilaca erişim hakkına aykırı olduğunu söyledi. Uygulama ile fiili olarak reçetesiz ilaç satışının önünün açıldığına dikkat çeken Sert, “SGK bu tür listeleri parça parça yayımlıyor. Bazı ilaçlar ödeme listesine eklenirken, bazıları çıkarılıyor. Bu ilaca erişim hakkına aykırı bir durum” dedi. Başkan Mahmut Sert, önümüzdeki günlerde SGK’ya dava açmak için hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Raporlu ilaçlar piyasada yok

Öte yandan, raporlu olarak kullanılan bazı ilaçların da piyasada bulunmadığı, hastaların bu ilaçlara erişimde sıkıntı yaşadığı öğrenildi. İlaç alamayan hastalar, ithalatçı firmanın, “yüksek maliyeti” gerekçe göstererek, ilaçları Türkiye’ye getirmediğini belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.