Ekim ayında 155 iş cinayeti

Ekim ayında 155 iş cinayeti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda, Ekim ayı içersin de en az 155 işçinin yaşamına yitirdiği belirtildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Ekim ayında en az 155, yılın ilk on ayında ise en az bin 477 işçi yaşamını yitirdi.

 Yüzde 83’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan alınan bilgilere dayanılarak tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” denildi. 

 Taşeron öldürüyor

Ölümlerin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, metal, madencilik, tekstil/deri, gıda ve konaklama, eğlence işkollarında gerçekleştiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 45’i ücretli, yüzde 55’i ise çiftçi. Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: Mevsimlik, taşeron, yevmiyeli çalışanlar. Geçen yıllara göre inşaat işkolundaki ölümlerde azalma görülüyor. Bunun nedeni ise alınan önlemler değil ekonomik krize bağlı olarak sektördeki küçülme. Herkes belediyeleri tartışıyor ama işkolundaki ölümler gündeme gelmiyor. Ekim ayında dokuz belediye işçisi yaşamını yitirdi ve çoğu taşeron çalışıyordu” ifadelerine yer verildi.

 “Elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilirdi”

Ölüm nedenlerinin en fazla sırasıyla trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihardan kaynaklandığının vurgulandığı açıklama şu ifadelerle sonlandı: “İş cinayetlerinin nedenlerinden ilk üçü hiç değişmiyor. Ancak ulaşıma, yüksekten düşmelere ve ezilmelere karşı önlem alınmıyor. Son dönemde kalp krizi, beyin kanaması nedenli ölümler sürekli artıyor ve iş cinayetleri nedeni olarak dördüncü sırada yer alıyor. Ancak bu konuya dair yeterince araştırma bile yapılmıyor. İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının bütünlüklü olarak ele alınması gerekiyor. Düşük bir maliyetle önlem alınabilecek elektrik çarpmaları patronların niyetinin bir göstergesi adeta. Son aylarda sürekli artan ve neredeyse her on işçinin birinin ölümünün sebebi olan elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilirdi.” ifadelerine yer verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.