Ekonomik kriz ilaç sektörünü de vurdu

Ekonomik kriz ilaç sektörünü de vurdu
Piyasada yaşanan ilaç tedarik sıkıntısı gündemdeki yerini koruyor. Yaşanan ilaç sorununa ilişkin Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, “Bulunamayan ilaç sayısı yüzde 25’i buldu. Her 4 ilaçtan biri maalesef raflarımızda yok” dedi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Sağlık sistemimizin en temel ve vazgeçilmez unsurlarından biri olan eczaneler, ekonomik krizin etkisi ile zorlu bir dönem yaşıyor. Eczacılar, ekonomik koşullar, yüksek ilaç fiyat farkları ve ilaç yoklukları gibi sorunlar karşı karşıya kalıyor. Özellikle piyasada yaşanan ilaç tedarik sıkıntısı gündemdeki yerini koruyor. Türkiye genelinde eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısı hem eczacıları hem de halkı mağdur etmeye devam ediyor. Yükselen döviz kurları ve ilaç fiyatlarında uygulanan sabit kur nedeni ile son bir yıldır eczanelerin yaşadığı ilaç sorunu büyümeye devam ediyor. Geçen yıldan bu yana ilaç tedarik sıkıntısının katlanarak devam etmesi eczacılar ile vatandaşlar arasında olumsuz diyalogları gündeme getiriyor.

Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, yaşanan ilaç tedariklerine ilişkin durumu Tigris habere değerlendirdi.

Halk sağlığı alarm veriyor

Vatandaşların ihtiyaç duydukları ilaçlara ulaşamadığını ifade eden Sert, “Kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye pek çok hastalıkta ilaca ulaşım güçleşti. Çocuk hastalarımızın tedavilerinde kullanılan şurup formundaki antibiyotiklerde, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde büyük sorun yaşanıyor. Bulunamayan ilaç sayısı yüzde 25’i buldu, her 4 ilaçtan biri maalesef raflarımızda yok. Yalnızca hastanelerimizde değil kamu hastanelerinde de ilaca erişim artık ciddi bir sorun. Durum, halk sağlığı açısından alarm veriyor. Özellikle Covid vakalarının arttığı, çocukların grip salgınından çok daha fazla etkilendiği bu dönemde ihtiyaç duyulan bu ilaçların olmayışı, tedavilerin aksamasına ve salgınların artmasına yol açıyor” dedi.

Eczacılar çözüm üretmeye çalışıyor

Meslektaşlarının, eczanelerde bulunmayan ilaçlarla ilgili çözümler üretmeye çalıştığını söyleyen Sert, “Reçetede yazılan ancak piyasada bulunmayan ilaçlar için hekimlere ulaşarak hastanın tedavisini aksatmayacak çözümler üretmeye çabalıyoruz. Diğer meslektaşlarımızı ya da ecza depolarını arayarak ilaçları bulmaya çalışıyoruz. Bir yandan da hastalara neden ilaçların olmadığını anlatıyoruz. Özellikle çocuk antibiyotiklerinde çok daha ciddi sorunlar yaşıyoruz. Hem hekimlerimiz hem hastalarımız hem de biz eczacılar çocukların tedavi sürecinin aksamaması için hassasiyet gösteriyoruz. Artık hastalarımız da gayet iyi biliyor ki, ilaç yokluğundan biz eczacılar sorumlu değiliz. Biz de hastalarımıza yardımcı olamamaktan dolayı mağdur durumdayız” dedi.

Sert, eczacıların ilaç yokluğunun halk sağlığını tehdit ettiği konusunda defalarca uyarılarda ve görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Sert, “ Uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi ilaç yoklukları daha da arttı. Sorun sadece ilaç yokluğu değil, aynı zamanda hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni nesil ilaçlar da ülkemize gelmiyor, hastalarımız bunlardan faydalanamıyor” dedi.

İlaç fiyat artışı herkesi etkiliyor

İlaç fiyatlarındaki artışın ekonomik olarak hem vatandaşları hem de ilaç satışı yapan eczacıları zorladığını söyleyen Sert, “Geçici çözüm üretmek yerine İlaç fiyat Kararnamesi tümden değiştirilmeli; doğru bir ilaç temin politikası geliştirilmeli! Bu duruma kalıcı çözümler üretilmelidir. İlaç yokluğunun ilaç kıtlığına dönüşmemesi için tüm tarafların görüşlerinin alındığı ortak bir çabayla çözüm üretilmelidir. Sağlık Bakanlığı olmak üzere, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları, Meslek Birliğimizin çözüm önerilerine kulak vermelidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.