El emeği kilim bitme noktasına geldi

El emeği kilim bitme noktasına geldi
Van’da 20 yıldır kilim satıcılığı yapan Orhan Azar, 50 yıllık babadan kalma mesleğinin fabrikasyon ürünlerin çoğalmasıyla birlikte mesleklerinin ve kilim kültürünün bitme noktasına geldiğini söyledi.

Fabrikasyon ürünler kilimciliği bitirdi.

VAN - Orhan Azar, Van’ın Şerefiye Mahallesi’nde 20 yıldan bu yana toprak olan iş yerinde yaptığı kilimler ile geçimini sağlarken, aynı zamanda da baba mesleğini sürdürüyor. Fabrikaların çoğalması ile işlerinin kötüye gittiğini dile getiren Azar, “Kilim bölge kültürüdür. El emeğidir. Fabrika basitleşmiş, el emeği 3 ayda, fabrika ise 3 günde bitiriyor. Bu da bizim işimizi bitiriyor” dedi.

Azar, kilimin bölgede kültür halini aldığını belirterek, özellikle bölgede bulunan annelerin kilimi özene bezene yaptığını ifade etti. Kilimlerin çok çeşitli ve çok renkli olduğunu söyleyen Azar, fabrikadan imal edilen halıların tek tip olduğunu söyledi. “Her şeyi kendin yapıyorsun. Alın teri var” diyen Azar, fabrika motorlarında emeğin olmadığını belirtti. Annelerin kilimleri her şeyi ile kendilerinin yaptığını belirten Azar, “Bu işi daha çok zevk için yapıyorum. Ama böyle giderse bu işi bırakacağım. Çünkü bazen geliyor siftah bile yapmıyorum” diye konuştu.

“Deprem zarar verdi”

Kilim kültürünün bölgede bitme noktasına geldiğini söyleyen Azar, kilimi bölgedeki insanlardan daha çok artık turistlerin aldığını ifade etti. Azar, işyerinin karşısında bulunan müzenin de Van’da yaşanan iki büyük depremden sonra zarar gördükten sonra turistlerin de artık uğramadığını ve satışların bitme noktasına geldiğini sözlerine ekledi. 

el-emegi-kilim-bitme-noktasina-geldi----(2).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.