Elçi cinayetinde mahkeme Davutoğlu kararından vazgeçti

Elçi cinayetinde mahkeme Davutoğlu kararından vazgeçti
Tahir Elçi cinayetinde dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi kararını alan mahkeme kararından vazgeçti. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Davutoğlu’na bildiklerini basına anlatma çağrısı yaptı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te açıklama yaptığı sırada öldürülen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi davasına bakan Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararından vazgeçti. Kararı Twitter hesabından duyuruna Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Diyarbakır C. Başsavcılığının talebi üzeri Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi Tahir Elçi davasında duruşma tarihini beklemeden usule aykırı bir şekilde Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararından oy çokluğuyla vazgeçmiştir. Adalet er ya da geç yerini bulacaktır…"

Mahkemenin son celsede Davutoğlu’nun dinlenmesi kararı aldığını hatırlatan Eren, mahkemenin alınan karardan sonra Davutoğlu’nun dinlenmesi için İstanbul’a müzekkere yollayarak Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin hazır edilmesini istediğini belirtti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Davutoğlu’nun dinlenmesinin dosyaya bir katkı sunmayacağı talebi üzerine mahkemenin bu gün böyle bir karar aldığını vurgulayan Eren, kararın oy çokluğu ile alındığını ifade etti. Alınan kararın doğru olmadığını dile getiren Eren, “Bu ara karar tarafların yokluğunda, karara karşı bizlerin beyanını almadan doğrudan Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesinden vazgeçmesi usul açısından da, hukuken de doğru değil.” dedi.

eren-tigris.jpg

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren

‘Cinayetin aydınlatılmasında bir niyetin olmadığını gösteriyor’

Elçi cinayeti sırasında Davutoğlu’nun başbakanlık görevini yürütmesi nedeniyle Davutoğlu’nun tanıklığının önemli olduğuna işaret eden Eren, “Tahir Elçi cinayetinde, o dönemin başbakanın dinlenmesi dava dosyasında cinayetin aydınlanması konusunda önemli bir tanıktı. Nitekim kendisi daha önce Diyarbakır ziyaretlerinde cinayetin siyasi bir suikast olduğunu dile getirmişti. Bunu söyleyen normal, sıradan bir insan değil, o dönemin başbakanı. Yürütme makamının başındaki şahıs. Böyle bir beyana istinaden kendisinin dosyaya dâhil bilgi olmamasından bahisle dosyaya katkı sunmayacağı iddia edilerek tanıklık sıfatına son verilmiş olması Tahir Elçi dosyası üzerinde farklı niyet ve amaçların olduğunu bizlere birkez daha gösteriyor. Burada tam anlamıyla bu cinayeti aydınlatma noktasında bir niyetinin de olmadığını bir kez daha görmüş olduk” diye konuştu.

Elçi cinayetinin siyasi bir cinayet olduğu yönünde Davutoğlu’nun daha önce açıklamaları olduğunu hatırlatan Eren, “Cinayetin siyasi suikast olduğunu iddia eden bir kişinin dinlenmemiş olması, hukuk devletinde, bir ceza soruşturmasında kabul edilebilir değil. Burada Davutoğlu'nun dinlenmemesi niyetinin altında tam anlamıyla ne var, herkesin de malumu.” değerlendirmesi yaptı.

Bildiklerini basına açıklama çağrısı

Mahkemenin Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçmesine karşı Davutoğlu’na bildiklerini kamuoyuna açıklama çağrısı yapan Eren, “Diyarbakır Baro Başkanı olarak madem konuşmak istiyorsun buyur gel Diyarbakır’a, mahkemede konuşmayacaksan da çık basının karşısına mikrofonlara konuş. Baro Başkanı olarak şu çağrıyı yapıyorum: Madem konuşmak istiyorsunuz buyurun duruşma günü gelin bildiğiniz her şeyi basına, bizlere anlatın.” diye çağrıda bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.