Elçi dosyası açılıyor!

Elçi dosyası açılıyor!
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, 4 yıldır tozlu raflarda bekletilen Tahir Elçi cinayetine ilişkin Tigris Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Elçi cinayeti ile ilgili soruşturmanın çok yönlü devam ettiğini belirten Yavuz, “Kısa süre içinde dosyanın tamamlanması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Baronun sunduğu tüm taleplere olumlu yaklaşıyoruz. Bu çerçevede gelen tüm raporlar değerlendiriliyor” dedi.

z-015.jpg

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan zarar gören Dört Ayaklı Minare'nin önünde 28 Kasım 2015'te basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti 4. Yılını geride bıraktı. Bu süre zarfında cinayetin aydınlatılması noktasında etkin bir soruşturma yürütülmedi.

zzz-010.jpg

Keşif 4 ay sonra yapıldı

Elçi’nin vurulduğu bölgedeki çatışmalar nedeniyle ilk gün keşif yapılamadı. İki gün sonra olay yerine giden keşif heyetine ateş açıldı. Bu nedenle keşif olaydan 4 ay sonra yapıldı. Yapılan keşifte Elçi’nin ölümüne neden olan mermi çekirdeği bulunamadı.

Baro rapor hazırladı

Diyarbakır Barosu, Elçi dosyasının faili meçhul olarak kalmaması için olay yerindeki gazetecilerin çektiği görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture'e göndererek bilirkişi raporu istedi. Hazırlanan raporda, Elçi'nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü, atış sayısı ve Elçi'nin yere düştüğü an üzerinden yapılan incelemeler sonucunda olası 3 polis tespit edilip, Elçi’yi öldüren kurşunun bunlardan polislerden birinin ise Elçi'yi öldüren polis kesin fail olduğunu belirledi.

zz-016.jpg

Baro şüphelilerin ifadelerine başvurulmadı

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture'e hazırladığı raporu, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına sunan Diyarbakır Barosu, 8 Şubat 2019'da açıkladığı rapora ilişkin savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını, raporun işaret ettiği şüpheli polislerin kimliklerinin belirlenmediği ve ifadelerine başvurmadığını açıkladı.

Yeni rapor istendi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, rapor doğrultusunda işlem yapmazken, Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture raporu sonrası ATK'den yeni bir rapor hazırlanmasını istedi. Yeni rapor için dosyanın tamamını ATK'ye gönderen savcılığın talebini ATK ilk rapor dışında başka bir rapor hazırlamayacağı gerekçesiyle reddetti.

Elçi dosyasındaki belirsizlikler devam ederken Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına iki ay önce atanan Ahmet Yavuz, Elçi dosyasının geldiği son durumla ilgili Tigris Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Kısa sürede tamamlamayı düşünüyoruz

Elçi dosyanın aydınlatılması için çalıştıklarını belirten Yavuz, “Dosyada önemli mesafe kat edildi. Deliller araştırılıyor. En ufak bir kırıntı bile ciddiyetle irdeleniyor. Raporlar tüm yönüyle değerlendiriliyor. Adli Tıp uzmanının ifadeleriyle soruşturma genişledi. Baronun sunduğu tüm taleplere olumlu yaklaşıyoruz. Bu çerçevede gelen tüm raporlar değerlendiriliyor. Kısa süre içinde dosyanın tamamlanması için çalışıyoruz. Soruşturmaya yardımcı olacak her bilgiyi titizlikle değerlendiriyoruz. Tüm bu işlemler bittikten soruşturma ikinci aşamaya geçer” dedi.

Öte yandan cinayetten 13 gün sonra Diyarbakır Barosu tarafından faillerin bulunması talebiyle her hafta cuma günü Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan eylem, geçen 4 yılda 203'üncü haftasını geride bırakmış durumda. Geçen bu sürede 3 başsavcı ve 5 savcı değişti.

İlyas AKENGİN/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.