Elçi dosyasında 210 hafta geride kaldı  ama hala adaletten eser yok

Elçi dosyasında 210 hafta geride kaldı  ama hala adaletten eser yok
Diyarbakır Barosu'nun her hafta adliye önünde yaptığı Tahir Elçi anmasında, 210'uncu haftada da Elçi için adalet çağrısıyla etkin bir soruşturma yürütülmesi talep edildi.

"Tahir ELÇİ İnsan Hakları Kürsüsü" etkinliğinin 210'uncusu Diyarbakır Barosu avukatlarının katılımıyla adliye önünde yapıldı.

Anma etkinliliğinde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın, anma etkinliğinde Van Barosu Başkanı ile Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Merkezinden meslektaşlarının bulunduğunu belirterek teşekkürlerini iletti.

elci-anmasinda-210uncu-hafta-(2).jpg

"Elçi’nin katilleri adalet önüne çıkarılıncaya kadar..."

210 haftadır Tahir Elçi için adalet arayışlarının devam ettiğini ifade eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adalet arayışımızda maalesef henüz bir ilerleme sağlayamadığımızı belirtmek isterim. Bu soruşturmadaki körler ve sağırlar diyalogu maalesef dört yılı aşkın bir süredir devam etmektedir ama biz Barolarımızın ve meslektaşlarımızın, Sivil Toplum Örgütlerinin dayanışmasıyla bu hak ve adalet arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz, Tahir ELÇİ’nin katilleri adalet önüne çıkarılıncaya kadar, adalet sağlanan kadar da bu arayışımız devam edecek."

"Her gün yeni hukuk fakülteleri açılıyor"

Aydın, ardından avukatların mesleki sorunlarını diler getirdi: "Avukatlar son dönemlerde yaşamın her alanında mesleklerini yürütürken saldırıya maruz kalmakta, soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakılmakta, yargı taciziyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Maalesef bu saldırı ve tacizler çoğu zaman cevapsız kalmakta, yargı tarafından faillere yönelik herhangi bir yaptırım, soruşturma veya kovuşturma yapılamamaktadır. Bu yetmiyormuş gibi Türkiye’nin bir de hukukun üstünlüğü sorunu var. Türkiye yargısının tarafsızlık ve bağımsızlık sorunu var. Bu da yetmiyormuş gibi yeni hukuk fakülteleri ile karşı karşıyayız. Her gün yeni hukuk fakülteleri açılıyor. Şu anda Türkiye Barolar Birliğinin verilerine göre mesleği icra eden, Barolara kayıtlı 130.000 avukat var ancak maalesef Baroların bütün tepkilerine rağmen yeni hukuk fakülteleri açılmasına devam edilmektedir. Dün de yine bir Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde bir hukuk fakültesi daha açıldı. Artık bu mesleği yapamaz duruma geldik. Maalesef yoksullukla mücadele eden avukatlar var. Yoksulluk sınırı altında yaşamını sürdürmeye çabalayan meslektaşlarımız var. Biz Barolar olarak ortak bir tepki gösterdik. Yeni hukuk fakültelerinin açılmaması, mevcut olanların öncelikle akademik kadrolarının son derece zayıf olan hukuk fakültelerinin kapatılması, devamına karar verilenlerin kontenjanlarının düşürülmesi gibi birçok talebimiz oldu. Bunu sayın Adalet Bakanı ve yetkililerle defalarca görüşmemize rağmen ve bu konudaki taleplerimiz haklı görülmesine rağmen yeni hukuk fakülteleri açılmaya devam ediliyor. Bu eğitim kalitesinde de çok önemli sorunlara yol açıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin hukuk ve adalet arayışına da önemli bir engel oluşturuyor. Kontrolsüz açılan, bizlerin merdiven altı olarak tabir ettiğimiz hukuk fakültelerinin açılması Türkiye’nin yargı sistemine yansıyan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Temennimiz o ki Baroların bu konudaki taleplerine kulak verilir. Merdiven altı hukuk fakülteleri kapatılır, mevcut olanların da kontenjanları da kabul edilebilir bir düzeye inerse en azından bu soruna orta vadede de olsa bir çözüm bulmuş olacağız. Şu anda bir çözümden çok uzak olduğumuzu belirtmek isterim."

elci-anmasinda-210uncu-hafta-(4).jpg

"Tahir Abi nefesimizdir, sesimizdir"

Aydın'ın ardından konuşan Van Barosu Başkanı Av. Zülkif Uçar ise şunları söyledi: "Van Barosu adına şunu söylemek isterim 28 Kasım 2015 tarihinden bugüne kadar maalesef kaybettiğimiz yitirdiğimiz Tahir abimizin cinayetine ilişkin başlatılan soruşturmada herhangi bir adım atılmış değil. Biz Tahir ELÇİ’nin faillerinin bulunması için her mecrada dile getiriyoruz. Bir yaşam sevdalısı, barış sevdalısı, insan hakları savunucusu Tahir abinin soruşturmasında henüz herhangi bir adım atılmamış olması, soruşturmanın doğru bir şekilde yürütülmemesi maalesef bizlerin, hukukçuların, adalet arayanların adalete yönelik bakışlarını ciddi şekilde olumsuz etkilemektedir. Adalet öyle bir kavramdır ki içinde yaşam hakkını barındırır, etkili soruşturma hakkını barındırır. Maalesef bugüne kadar hiçbir adım atılmış değil. Geçtiğimiz günlerde Sayın Adalet Bakanı tarafından İnsan Hakları Eylem Planı Çalıştayı başlatıldı. Ancak bu çalıştayda eğer bir samimiyet varsa, insan hakları alanında ülkenin kötüye giden insan hakları karnesinde etkili bir şeylerin yapılması isteniyorsa göz buraya çevrilmeli, etkili bir soruşturma yürütülebilmesi için burada gereken yapılmalıdır. Yaşam hakkı ihlal edilen, etkili soruşturma yürütülmeyen Tahir Abinin faillerinin bulunmamasına yönelik her türlü baskı ve kapalılığa rağmen eğer bir çözüm bulunamıyorsa insan hakları alanında yapılacak her türlü etkinlik, çalıştay vasıfsız kalacak ve etkili olmayacaktır. Beş yıla yakın bir süredir doğru düzgün yürütülmeyen soruşturmada halen failler bulunmuş değildir. Tahir Abinin faillerinin bulunması için soruşturma hızlandırılmalıdır. Tahir Abi nefesimizdir, sesimizdir. Bizler onun yolunda yürümeye devam edeceğiz." (Haber Merkezi)

elci-anmasinda-210uncu-hafta-(3).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.