Emek ve Özgürlük İttifakı adayı şubat başında netleşecek

Emek ve Özgürlük İttifakı adayı şubat başında netleşecek
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın adayını şubat başında netleştireceğini açıkladı. Akdeniz, HDP kapatılsa da ittifak içerisindeki üç partinin oy pusulasında yer alacağını söyledi.

TİGRİS HABER - Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, bileşeni oldukları Emek ve Özgürlük İttifakı'nın dün gerçekleştirdiği toplantı ile ilgili konuştu. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada seçimlere “üzerine uzlaşı” sağlanan bir adayla girme kararını hatırlatan Akdeniz, adayın gelecek ay başında netleşeceğini söyledi.

‘Hızlı işleyen bir süreç var’

Ercüment Akdeniz, Halk TV'deki "Haber Masası" programında Can Coşkun'un seçimlere dair sorularını yanıtladı.

İtifakın 5 Ocak ve 24 Ocak'taki son iki toplantısında seçimleri konuştuğunu, ondan önceki toplantıların mücadele ihtiyacına dönük olduğunu söyleyen Akdeniz aday açıklama konusunda tarih olarak da şubat başını verdi. Akdeniz konuyla ilgili şunları söyledi:
"İkinci toplantıda cumhurbaşkanı adaylığı konusunda prensip bir karar olmamız çok değerli çünkü hızlı işleyen bir süreç var. Adaylık konusunda sadece ittifak partileri değil sendikalar, kitle örgütleri, aydınlar, gençlik ve kadın inisiyatiflerini de gezerek hızlı bir eğilim yoklaması yapacağız. Şubat başı. On günlük bir çalışma. Çok yoğun bir mekanizma çalıştırıyoruz şu an. Çünkü bizim diğer anlayışlardan bir farkımız olmalı. Sadece parti liderleri belirleyemez"

Akdeniz, "Nabzı ölçerken altılı masanın aday göstermeyi düşündüğü kişiler için ittifak bileşenleri ne düşünüyor diye bir sorgulama içinde olacak mısınız" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Tabii ki. Partilerimizin üyelerinden biri olmak durumunda değil. Başından beri çağrımız hep şuydu: Toplumsal mutabakat alanını rahatlatacak bir isim ve asgari bir sözleşme, bir konsensus oluşturma. A partisinden B partisinden biri olmak durumunda değil. Toplumun sevip saydığı, evet olabilir, bu isimle yürüyebiliriz dediği bir isim. Şubat başında ismi az çok netleştirmiş olacağız."

‘Halkımızı seçeneksiz bırakmayacağız’

Altılı Masa'ya yaptıkları üzerinde uzlaşılabilecek bir aday konusunda yaptıkları çağrıların yanıtsız kaldığını belirten Akdeniz, "Halkımızı seçeneksiz bırakmayacağız" dedi:

"Aylardır ortak mutabakat diyoruz, mümkünse birinci turda bu işi bitirelim diyoruz, mümkünse tek adayla bunu bitirelim diyoruz ama tık yok, ses yok. Şimdi biz halkımızı seçeneksiz bırakamayız. TBMM'de grubu bulunan en büyük parti AKP, adayını çıkarıyor. CHP çıkarıyor. Üçüncü parti HDP, o da çıkaracak, onun da hakkı. Meclis dışında bulunan partiler dahi aday zikrediyorsa doğal olarak böylesine büyük bir ittifak da adayı konuşacak"

‘Halk iradesinin Mecliste karşılığını bulması lazım’

Milletvekili seçimlerinde izlenecek yol da EMEP Genel Başkanı'na soruldu. Akdeniz bu soruya, "Halk iradesinin Mecliste karşılığını bulması lazım. Halk adalet çığlığı içerisinde şu an. Bu sesin Mecliste vücut bulacağı bir temsiliyet vardır. Adaylar oralardan çıkacaktır. Mücadele etmiş, mağdur olmuş isimlerin üzerinde de bir çalışma yapıyoruz. Parti üyelerinden menkul bir adaylık tartışmamız yok." şeklinde cevap verdi.

‘Öncelikli gündem HDP'nin kapatılması girişimi’

HDP'nin kapatılması durumunda da ittifakta bulunan EMEP, TİP, Yeşiller ve Sol Gelecek partilerinin seçimlere gireceğini belirten Akdeniz, en yüksek milletvekili sayısına ulaşmak için farklı denklemler üzerinde çalıştıklarını ve bu çalışmaların da Şubat başındaki toplantıda netleşeceğini belirttiİ

"Önümüzde öncelikli gündem HDP'nin kapatılması girişimi. HDP'nin kapatılması durumundaki seçenekleri konuşuyoruz. HDP'nin kapatılmasını Türkiye'nin geleceği için düşünmek istemiyoruz. Ama bu olursa dört partiden üçü (EMEP, TİP, Yeşiller ve Sol Gelecek) Emek ve Özgürlük İttifakı pusulası altında seçimlere girecek ve halkı seçeneksiz bırakmayacak, bu çok net. HDP'liler de listelerini bu partilerden verebilecek. Toplam oyun, milletvekili sayısının en yüksek olduğu bir tablo olmalı. Bu denklemler üzerinde çalışıyoruz. Seçim komisyonları bu çalışmalara dair simülasyonlar ve temaslar yapıyorlar. Şubat başındaki toplantıda burada bir mesafe almayı düşünüyoruz" (Artı Gerçek)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.