Emek ve Özgürlük İttifakı 'Yeşil Sol Parti' ile seçime girecek

Emek ve Özgürlük İttifakı 'Yeşil Sol Parti' ile seçime girecek
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Yeşil Sol Parti ile seçimlere gireceklerini açıkladı.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Yeşil Sol Parti ile seçimlere gireceklerini açıkladı. Sancar, "Yeşil Sol Parti'yle seçime gireceğiz. Yeşil Sol Parti bizim bileşenlerimizdendir. Hızla örgütlenmesini tamamladı. Yeşil Sol Parti'yi engelleselerdi başka seçenekler çıkaracaktık" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Halk TV'de yayınlanan 'Liderler Masası' programında, Bengü Şap Babaeker ve İsmail Küçükkaya'nın sorularını cevapladı.

Maraş depremlerinin ülkeye ve insanlara çok ağır bir bedel ödettiğini söyleyen Sancar, "Bu deprem bir doğal afet olarak görülemez sadece. Bu deprem siyasal bir felakettir. Bu kadar ağır kayıpların yaşandığı bu yıkım bizim kararlarımızı etkileyecek bir mesaj oldu" dedi.

Sancar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Bizler seçimlerde izleyeceğimiz yolu 27 eylül 2021'de duyurmuştuk. HDP çalışmalarını çok erken zamanda başlatmış hazırlıklarını yapmış bir partidir. O zamanlar parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin farklı dinamiklerini olduğunu söylemiştik. Parlamento seçimlerine kendi ittifakımızla gireceğimizi söylemiştik. HDP hiçbir ittifakla değil kendi ittifakı ile seçime girecek. Emek ve Özgürlük İttifakı bunun somut örneği oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesinin gerekli olduğunu belirtmiştik. Çünkü demokrasi, kişiler değil ilkeler üzerinde gerçekleşir.

Biz 2021'de özellikle diğer muhalefet partileriyle görüşmelere açık olduğumuzu söylemiştik. Biz 6'lı masa tarafından cumhurbaşkanı adayı belirlenirse kendisine destek vereceğimizi söylemiştik ama bu konuda karşılık alamadık.

‘Bu iktidar bu ülkeyi harabeye çevirdi ‘

Ben 2022 Ekimi'nde MHK'da aldığım kararı duyurdum ve biz o zaman kendi adayımızla devam edeceğimizi duyurduk. Elbet bunu Emek ve Özgürlük İttifakı ile görüştük. İsim havuzu oluşturduk. Tam da şubat sonunda adayımızı açıklayacaktık ama 6 Şubat'ta içimizi yakan deprem yaşandı. Biz bölgeye gittik. Döndük ve cumhurbaşkanı adayını gözden geçirmemiz gerektiğini düşündük.

Bu iktidar bu ülkeyi harabeye çevirdi. Hukuku ayaklar altına aldı. Çok boyutlu krizler var. Bu deprem ülkemize ve insanlarımıza çok bedel ödetti. Biz bu iktidardan kurtulmak şart diyerek bu aday çıkartma kararını yeniden değerlendirdik.

Bu deprem sadece bir afet olarak görülemez. Kayıplarımız, seçime bu kadar az süre kalmışken bu kadar ağır şekilde yaşadığımız yıkım. Bize farklı bir yol izlememiz gerektiği konusunda bize mesaj oldu.

‘Yeşiller Sol Parti 81 ilde seçime girecek’

Bundan sonra parlamentoda nasıl bir yol izleyeceğimiz sık sık soruluyor. Kapatma davası var. Bu iktidarın bilinçli bir stratejisidir. Dava açıldığı zamanda bu değerlendirmeyi yaptık. Bu dava seçim dönemine sarkıtılır. Binde bir ihtimal bile olsa kapatma riskinin olduğu bir sürece biz kendimiz girmeyiz. Bunu parti meselesi olarak düşünmeyin. Tarihin en kritik seçimine giriyor. Seçim süreci çok mühim. Bu iktidar değiştiğinde demokratik dönüşüm yakalanabilmesi için biz ittifaklarımızla en büyük güvence olduğumuza inanıyoruz. Böyle bir güçten yoksun bırakma hakkımız, şansımız yok.

Eğer bugünkü talebimiz kabul edilseydi durumumuz farklı olacaktı. 11 Nisan'da savunma yapmamız bekleniyor. 11 Nisan'dan sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Top Anayasa Mahkemesi'nde olacak. Yargının durumunu anlatmama gerek yok. Binde bir ihtimal olsa kapatma riskinin olduğu bir ortama biz girmeyiz. Tarihinin en kritik seçimine giriyor Türkiye. İktidarın inisiyatifine bırakamayız. Yeşil Sol Parti ile seçime giriyoruz. Resmi olarak söyleyeyim.

Bu çalışmaları kapatma davasının açılmasıyla başlattık. Yeşiller Sol Parti'nin seçime girmesini engellemek için 12 Eylül gibi Anayasa'yı lağvetmesi gerekiyordu.

Parlamento seçimlerine ittifak olarak gireceğiz. Yeşiller Sol Parti 81 ilde seçime girecek." (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum