Emeklinin Hesabına Bu Ay Yatacak Zamlı Maaş Resmen Açıklandı!

Emeklinin Hesabına Bu Ay Yatacak Zamlı Maaş Resmen Açıklandı!
Haftalardır SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin beklediği "Ocak ayında yatacak maaş ne kadar olacak?" sorusu yanıt buldu.

TİGRİS HABER -Emekli ve memur maaşlarının hesaplanmasında referans olarak kullanılan enflasyon oranı, TÜİK tarafından bu yıl yüzde 64.77 olarak açıklandı. Bu açıklamaya göre emekli ve memurlar, 6 aylık enflasyon farkı olarak yüzde 37.57 oranında zam almaya hak kazanırken, 15 milyonun üzerindeki emekli vatandaş haftalardır Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın refah payı, seyyanen artış ve toplu sözleşme payı eklenmesi sonucu belirlenen net zam oranını duyurmasını bekliyor.

OCAK AYINDA MAAŞLARA YATACAK TUTAR KESİNLİK KAZANDI

Buna karşın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 16 Ocak'ta yasama faaliyetlerine başlayacak olması, maaşlara yapılacak ek zam, seyyanen artış ve refah payı eklemelerinin ilerleyen ay yatacak tutara aktarılacağı anlamına geliyor.

Yasaya göre emekli maaşlarına yüzde 37.57 oranındaki enflasyon farkının eklenmesi için herhangi bir kanun değişikliğine gerek duyulmuyor. Bu nedenle emekliler, 17-26 Ocak tarihleri arasında hesaplarına yatacak maaşlarda yalnızca yüzde 37.57 zam almış olacak.

Bu hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen refah payı ve en düşük emekli maaşı için muhtemel olarak alınacak seyyanen zam kararı ise ilerleyen haftalarda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek Resmi Gazete'de yasalaşmasının ardından ödenmeye hazır hale gelecek.

Bu nedenle ilk aşamada emekli maaşlarının aralık ayında alınan maaş tutarına yüzde 37.57 oranında zam eklenerek ödenmesi kesinlik kazanırken, refah payı ve seyyanen artış için bu ay aktarılmayan tutarlar ise gelecek ay ödenecek maaşlara yansıtılacak.

ekran-alintisi.png
BU EMEKLİLER 1 LİRA BİLE ZAM ALMAYACAKLAR

Yasa gereğince, emekli maaşlarında yapılan enflasyon payı eklemesi, kök maaşlara yansıtılıyor. Halihazırda 7 bin 500 lira alan milyonlarca vatandaş, bu ücreti seyyanen artış için yapılan düzenleme nedeniyle alırken, kök maaşı 4 bin 500 ile 7 bin lira arasında değişen milyonlarca vatandaş, enflasyon farkı sonrasında Ocak ayında aynı maaşı almaya devam edecek.

Örneğin kök maaşı 5 bin TL olan bir emekli, seyyanen artış düzenlemesi nedeniyle 7 bin 500 lira maaş alıyor. Bu emekli, yüzde 37.57'lik kök maaş artışının ardından 6878 lira almaya hak kazanacak. Mevcut yasa gereği maaşı yeniden 7 bin 500 liraya tamamlanacak ve fiilen eline geçen parada herhangi bir artış gerçekleşmemiş olacak.

Bu nedenle en düşük emekli maaşı alan birçok kişinin, Ocak ayında aynı maaşı almaya devam etmesi, hükümetin ilerleyen günlerde açıklayacağı seyyanen artış oranının Meclis'ten geçmesinin ardından şubat ayında söz konusu eksik ödenen ücret farkının hesaplarına yansıtılması bekleniyor.

HANGİ EMEKLİ OCAK AYINDA NE KADAR ZAM OLACAK?

Konu hakkında dikkat çeken bir paylaşımda bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yayınladığı tablo ile mevcut kök maaşlara göre Ocak ayında ne kadar zam alınacağını gözler önüne serdi.

Kök maaşını bilmeyen emekliler, söz konusu tutarı e-Devlet sayfaları üzerinden öğrenebilmekte.(Halk Tv)

Kaynak:Halk Tv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.