Emniyet Müdürü Taşdan: Halk bize destek verdi

Emniyet Müdürü Taşdan: Halk bize destek verdi
Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek kent gündemine ilişkin konularda açıklamalarda bulundu.

Taşdan, Sur ve Bağlar İlçelerinde yapılan operasyonlarda polisin halktan büyük bir destek aldığını söyledi.

Diyarbakır halkının terörün en büyük mağdurlarından bir tanesi olduğunu belirten Taşdan, “Yaşam hakları ellerinden alındı, eğitim hakları ellerinden alındı, çocuklarını okula gönderemediler. Sağlık ocaklarına gidemediler, dükkânlarını açamadılar, ticaret yapamadılar. Terörün minimize edilmesi ve Diyarbakır’daki olayların bitmesi ile birlikte tekrardan normal bir hayata dönüldüğünü memnuniyetle görüyoruz” dedi.

 

 

 

Basın çalışanaları ile emniyet mensupları arasında zaman zaman ufak tefek aksaklıklar olmasına rağmen genel anlamda Diyarbakır’daki basın çalışanları pek bir sorun yaşanmadığını belirten Taşdan, “ Sizler bizim paydaşımızsınız, sahada beraber görev yapıyoruz. Birlikte alandayız ve bizimle birlikte en erken olay yerine ulaşan sizlersiniz. Amacımız sizlere de en üst seviyede görev imkânı sağlayabilmektir. Ancak tabii ki, güvenlik alanı bizim için önemlidir. Güvenli bir ortam oluşturulduktan sonra sizlerin haber almanız sağlanacaktır” diye konuştu.

 

 

Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan,  dün basın çalışanları ile Polis Evi’nde kahvaltılı bir toplantıda bir araya gelerek basın çalışanlarının sorunlarını dinledi. Kahvaltı sonrası kentin gündemi ve Sur’da yaşanan olaylar üzerine kısa bir bilgilendirmede bulunan Taşdan, daha sonra basın çalışanlarının sorunlarını dinledi.  Basın çalışanlarının sorularını yanıtlayan Taşdan, basın mensuplarına yönelik olarak da bir eleştiride bulundu. Basın çalışanlarının habere hızlı erişim ve basın çalışanlarının kendi aralarındaki rekabete ilişkin olarak bir eleştiride bulunan Taşdan,  basın çalışanlarının birkaç kelime daha fazla ve daha hızlı öğrenebilmek adına olayı aydınlatmaya çalışan emniyet mensuplarının çalışmasını zorlaştırdıklarını söyledi.

26 Ağustos itibari ile göreve başladığını ifade eden Taşdan, “Ancak o günden bu yana basın mensupları arkadaşlar ile bir araya gelemedik. Sokakta çeşitli vesilelerle olay esnasında birçoğunuzu yakinen tanıyorum, birebir görüştüğümüz birçok arkadaşımız var. Birlikte çalıştığımız Diyarbakır’da sorunlarımız var mı, birbirimizle iletişimimiz nasıl, iki taraf da görevini en iyi şekilde yapmak için onu tartışma ve sohbet etmek için bir araya geldik” şeklinde konuştu.

“Çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi”

Son 9 ayda Diyarbakır’ın yoğun bir terör saldırısına sahne olduğunu söyleyen Taşdan, “ Ancak Allaha şükür devletimizin etkin mücadelesiyle Diyarbakır’ı daha huzurlu bir hale getirdik. Diyarbakır’da şehitlerimiz, gazilerimiz var. Şehitlerimizi minnetle yad ediyor tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Biliyorsunuz geçtiğimiz süreç içinde terör örgütünün ilimiz genelinde Mahallelerimizi işgal edip yolları barikatlarla kapatıp, çukurlar açarak, bombalı barikatlar kurarak hem vatandaşın yaşam hakkını hem eğitim, sağlık, ticaret hakkını elinden aldığına hepiniz yakinen takip ettiniz. Zaman içinde Silvan ilçemizde de Diyarbakır merkez Sur ilçemizde de örgüte geniş çaplı operasyonlar yapıldı. Bu operasyonlarda silahlı kuvvetlerimiz de bizlere yardımcı oldular. Operasyonlar sonucunda da hem Silvan ilçemiz hem Sur ilçemiz terör unsurlarından temizlendi. Sur’un 6 mahallesinde operasyonlar devam ederken Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde de örgütün barikat kurup alan tutma çalışmaları vardı. Yapılan müdahaleler sonucunda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.  Yine Su’daki operasyonların kısmen tamamlanması sonrasında Bağlar ilçemiz Kaynartepe mahallemizde bir girişim oldu ve oraya yapılan müdahalede de çok sayıda silah, mühimmat ele geçirildi. Yine,  bir kısım örgüt mensubu da bazısı ölü olarak bazısı da teslim olarak etkisiz hale getirildi” dedi.

 

 

“Güvenlik güçleri olarak vatandaşların çok büyük bir desteğini gördük”

Basın aracılığı ile Diyarbakır halkına teşekkür etmek istediğini söyleyen Taşdan, “ Gerek Sur’daki gerekse de Bağlar ilçesindeki operasyonlarda biz güvenlik güçleri olarak vatandaşların çok büyük bir desteğini gördük. Süreç içerisinde hem ihbarlarımız çok arttı hem de Diyarbakır halkının teröre sokak eylemlerinde destek vermediklerini çok net bir şekilde gördük. Terör örgütlerine müzahir kesimlerce yapılan eylemlere destek verenlerin sayılarının en alt seviyelere düşmüş olduğunu görüyoruz” diye konuştu.  

“Terör olayları ülkemizin en büyük sorunudur”

Diyarbakır halkı terörün en büyük mağdurlarından bir tanesi olduğunu belirten Taşdan, “Yaşam hakları ellerinden alındı, eğitim hakları ellerinden alındı, çocuklarını okula gönderemediler. Sağlık ocaklarına gidemediler, dükkânlarını açamadılar, ticaret yapamadılar. Terörün minimize edilmesi ve Diyarbakır’daki olayların bitmesi ile birlikte tekrardan normal bir hayata dönüldüğünü memnuniyetle görüyoruz. Burada en büyük destek de Diyarbakır halkınındır. Bütün Diyarbakır halkına teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Terör olayları ülkemizin en büyük sorunudur. Örgüt sıkıştıkça eylemlerini ülke geneline yaymaya çalışıyor. Biliyorsunuz ülkenin büyük şehirlerinde de bir takım olaylar meydana geldi. Biz Diyarbakır’ı güvenli hale getirdik ancak terörün tamamen bittiğini, - dünya üzerindeki örneklerden de görebileceğimiz gibi- söylemek mümkün değil. Almış olduğumuz tedbirleri en üst seviyede sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

 

 

“Amacımız sizlere de en üst seviyede görev imkânı sağlayabilmektir”

Basın çalışanlarının da emniyet mensupları gibi kamuya hizmet ettiğini belirten Taşdan, “ Sizler bizim paydaşımızsınız, sahada beraber görev yapıyoruz. Birlikte alandayız ve bizimle birlikte en erken olay yerine ulaşan sizlersiniz. Amacımız sizlere de en üst seviyede görev imkânı sağlayabilmektir. Ancak tabii ki, güvenlik alanı bizim için önemlidir. Güvenli bir ortam oluşturulduktan sonra sizlerin haber almanız sağlanacaktır. Tabi ki,  zaman zaman ufak tefek aksaklıklar olabilir. Benim sizlerden ricam, olay yerinde güvenlik kuşağı oluşturan, olayın ilk delillerini toplayan arkadaşlarımıza anlayış göstermenizdir. Tabii ki, sizler de görev yapmaya çalışıyorsunuz, olay yerinden haber toplayarak bunları kamuoyu ile paylaşmak istiyorsunuz. Bugüne kadar Diyarbakır’daki basın mensupları ile bu konuda herhangi bir soru yaşamadık bundan sonra da yaşamayacağımızı temenni ediyorum” dedi.

“Sur’daki operasyonlar sırasında 65 şehit verdik”

Basın çalışanlarının sorularını yanıtlayan Taşdan, emniyet mensuplarının zor şartlarda görev yaptığını ve ağır iş yükü altında psikolojik olarak etkilendiklerini söyledi. Sur’daki çatışmalarda yaşanan can kayıplarına ilişkin olarak da bilgilendirmede bulunan Taşdan, “Sur’daki operasyonlar sırasında 65 şehit verdik. Şehitlerimizden 12’si polis, 1’i korucu ve 52’si askerdir” dedi. Sur’daki operasyonlar için dışarıdan 1500 kişlik takviye kuvvet aldıkları bilgisini paylaşan Taşdan, Sur’da etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarının durumuna ilişkin olarak ise şu bilgiyi paylaştı: “ Sur’da ele geçirilen terör örgütü mensuplarının geçmişinde hırsızlık, gasp ve madde bağımlılığı var.”

 

 

“Terör birimlerinin sayısını arttırmamız, genel asayiş alanında bir zayıflama meydan getirdi”

Diyarbakır’daki genel asayiş ekiplerinin yetersizliğine ilişkin olarak da konuşan Taşdan, “ Terör birimlerinin sayısını arttırmamız, genel asayiş alanında bir zayıflama meydan getirdi. Ama yakın zaman içinde genel asayiş birimlerinin sayısını ve güvenlik tedbirlerini arttıracağız” dedi. Polis teşkilatı içindeki Paralel Devlet Yapılanmasına ilişkin olarak da sorulan soruları da yanıtlayan Taşdan, “ Emniyet içindeki Paralel Devlet Yapılanması ve dışarıya bilgi sızdırılması konusunda görevlendirilmiş müfettişler ve bu konuda yürütülen bir soruşturma var. Bu kapsamda açığa alınan, soruşturulan, tutuklu yargılanan emniyet mensupları mevcuttur. Emniyet içinde suça bulaşanları ayıklıyoruz. Taşdan,  siber suçlara ilişkin olarak ise, “Siber Suçlar Şube Müdürlüğümüz sanal alemi kontrol etmeye çalışıyor. Bu konuda çok sayıda tespit var. Siber suçlarla ilgili olarak mahkemeye sevk ettiklerimiz oldu” diye konuştu.

“Olay yerinde tedbir alan bir emniyet mensubundan kaynaklı bir durum söz konusudur”

Sur’daki yıkım ve yasakların kaldırılması ve Sur’da çekilen klipe ilişkin olarak da soruları yanıtlayan Taşdan, ” Bölgede hala hasarlı ve yıkılma tehlikesi olan binalar var. Yine hasarlı binalarda ve bölgedeki metruk binalarda el yapımı patlayıcı arama tarama çalışmaları sürüyor. Bütün bu çalışmaların sona ermesi ve bölgenin tamamen güvenli bir hale kavuşturulması için büyük bir titizlikle ve yoğunlukla faaliyetlerimiz sürüyor. Sur’da çekilen klip ile ilgili de Genel Müdürlük Müfettişlerimizin bu konuda yürütmüş oldukları bir soruşturma var. Konuyla ilgili olarak ise, olay yerinde tedbir alan bir emniyet mensubundan kaynaklı bir durum söz konusudur” şeklinde konuştu.

Basın çalışanlarının sorularını yanıtlayan Taşdan, daha sonra Polis Evi’nin bahçesinde basın çalışanları ile bire bir sohbetler ederek basın çalışanlarının sorunlarını dinledi.

Ali Abbas YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.