Enternasyonal kadın devrimci Andrea Wolf adına anıt mezar

Enternasyonal kadın devrimci Andrea Wolf adına anıt mezar
Van'ın Çatak ilçesi kırsalında 1998 yılında yaşanan çatışmada yaşamını yitiren 24 PKK gerillası için yaptırılan anıt mezar törenle açıldı. Anıt mezara çatışmada yaşamını yitiren Alman asıllı PKK gerillası Andrea Wolf'un (Ronahi) ismi verildi.

Van'ın Çatak ilçesi Andiçin (Kelahêrê) köyü kırsalında 23 Ekim 1998 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını 24 PKK gerillası anısına, aynı çatışmada yaşamını yitiren Alman asıllı PKK'li Andrea Wolf'un (Ronahî) isminin verildiği "Ronahî Şehitliği"nin açılışına BDP yetkilileri sivil toplum örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

BDP Van İl Örgütü ve BDP ilçe örgütlerinde toplanarak Çatak'ın Andiçen köyüne giden yüzlerce kişi, uzun bir yolculuğun ardından anıtın yapıldığı alana ulaştı. Askerler tarafından Narlı köyünün girişinde durdurulan araçlarda bulunan kitle tek tek kimlik kontrolüne tabi tutulurken, Çatak'ta emniyet binasından sivil polislerin kameralar ile çekim yaptıkları görüldü. 

Yüzlerce kişinin katıldığı anıtın açılışına aralarında BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, Başkale Belediye Başkanı Eylem Açıkalın, MEYA-DER, GÖÇ-DER, Barış Anneleri, İl Genel Meclis üyeleri de yer aldı. Anıtın yapıldığı alana 2 kilometre uzaklıkta toplanan kitle burada özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu esnasında "Çerxa Şoreşe" marşı okundu. "Bijî serok Apo", "Em kîne Apocî nê", "Ey şehîd riya te riya me ye", "Bijî berxwedana Rojava" ve "Şehîd namirin" sloganları atarak anıta doğru yürüyüşe geçen kitle, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, PKK'nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, Mahsum Korkmaz (Agît) ile Andrea Wolf'un (Ronahi) posterlerini taşıdı.

'BU HALK ONA MİNNETTARDIR' 

Açılışı MEYA-DER yöneticilerinin yaptığı anıt mezara 3 metrelik büyük PKK bayrağı konuldu. Wolf için yapılan anıtın üzerinde ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Wolf'un fotoğrafları da yer aldı. Yine anıt üzerinde, "Wê riha wxe ya şîrîn di ber gelê kurd de da. Heya ev gel hebe dê minetare wê be (O şirin ruhunu Kürt halkı için verdi. Bu halk var olduğu sürece ona minnettardır)" yazısı ve anıt mezarlığa defnedilen PKK'lilerin isimleri yazıldı.

Açılışın ardından konuşan MEYA-DER Van Şubesi Eş Başkanı Salih Kaplan, "Önder Apo ve Ronahiler sayesinden bu günlere kadar geldik. Kürtlerin bugün AKP ve devlete hiçbir şekilde güvenleri yok. AKP ve devlet her daim Kürt halkını kandırmaya çalıştı ama artık Kürtler eski Kürtler değil. Kürtleri kandırmaya artık kimsenin gücü yetmez" dedi. Kaplan, Kürt halkının yıllarca zulüm ve haksızlığa maruz kaldığını ve bunları gören Alman asıllı Andrea Wolf'un PKK saflarında yer alarak, mücadele ettiğini söyledi.
BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar ise, Andrea Wolf'un Alman olmasına değinerek, "Ama Kürt halkının üzerindeki baskı ve zulmü gördü ve Almanya'dan Kürt gençlerinin yanında yer almak için geldi. Sadece Almanya'dan değil, her ülkeden PKK'ye katılan insanlar var. Çünkü PKK enternasyonal bir harekettir ve dünyaya hitap ediyor" diye konuştu.

Eylem devam ederken alana 3 HPG gerillası geldi. Grup adına konuşma yapan HPG gerillası, "yıllardan beridir Kürt halkının üzerinde yürütülen kirli politikalara dur demek için Kürt gençleri Önder Apo'nun arkasında yürüyerek mücadele etti. Bizim en büyük değerlerimiz şehitlerimizdir. Bu yüzden değerlerimiz olan şehitlerimize layık olmak için ne yapsak da yeteri kadar bunun tamamlamış olamayız. Andrea Wolf arkadaş da bizim renkliliğimizi ve ne kadar enternasyonal bir hareket olduğumuzu gösteriyor. Andrea arkadaş düşman tarafından katledildi. Ve savaş ahlakına hiç de uymayan bir şekilde. Buradan Andrea arkadaş adına bir anıt yapıldı. Onu hiçbir zaman unutmayacağımızı bilmesini isteriz" dedi.
Konuşmaların ardından kitle dualar ederek anıt ve çevresini gezdi. Andrea Wolf'un da mezarının bulunduğu anıt mezarlıkta aynı çatışmada yaşamını yitiren PKK gerillası Hozan Hogir ve 16 PKK gerillasına ait mezar yer aldı.

Anıt mezarlığın açılışının ardından kitle anıtın yanında kurulan çadırın etrafında söyledikleri şarkılar ile halay çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.