Ermeni ustalar gitti, ve her şey değişti

Ermeni ustalar gitti, ve her şey değişti
Diyarbakır’da ayrı bir öneme sahip olan demircilik mesleği tehdit altında. Sayıları 10’a kadar düşen ustaların becerileri gençlerin ilgisini çekmiyor.

REMZİ BUDANCİR

 En son Ermeni ustaların 1980’de burayı bırakıp gittiğini belirten son ustalar, “Teknoloji gelişti. Demire şekil vermemin önemi kalmadı. Ekonomik kazancı olmayanınca gençler öğrenmek istemiyor. Bazıları bu mesleği bıraktı, bazıları da kepenk kapatacak. Birkaç usta ile ayakta duran bu meslek artık yok olacak” diyor.

Diyarbakır’da demircilik mesleği giderek azaldı. Merkezde sayıları 10’a kadar düşen ustalar, becerilerini gençlere öğretemiyor. Demircilik mesleğinin bitme noktasına gelmesi, bu mesleğin artık ekonomik olarak kazanç sağlamamasına bağlanıyor. Merkez Sur içinde azda olsa demire şekil veren ustalar, sorun ve sıkıntılarını anlattı.

 

Ermeni ustalar da gitti, meslek de bitti

Diyarbakır’da en son Ermeni ustaların 1980’lerde burayı bırakarak gitmesiyle mesleğin de bitmeye başladığını kaydeden  Tarık Sevim (50), ermeni ustaların gitmesinden sonra son kuşak olarak kendilerinin kaldığını belirtiyor. Demirciliğe çocuk yaşta başladığını, 40 yıldır demircilik yaptığını belirten Sevim, “Yeni kuşak mu mesleği örenmek istemiyor. Onlarda haklı. Demircilik artık kazandırmıyor. Teknolojinin gelişmesi ile demire şekil verme becerisi önemsizleşti. Artık bu işi makineler yapıyor. Dolayısı ile üretilen ürünler önemini yitiriyor. Ekonomik olarak kazançlı olmayınca, gençler doğal olarak bu mesleği öğrenmek istemiyor” dedi.

 

Bir çok demirci işi bırakacak

Şu anda Diyarbakır’da toplam 10 ustanın kaldığını belirten Sevim, ekonomik getirisi olmayan bu mesleği günü kurtarmak için yaptıklarını söyledi. Yıllardır Sur içinde bu mesleği icra ettiklerini belirten Sevim, “Sanırım kentsel dönüşüm kapsamında bizi buradan gönderecekler. Bir ara bize söylendi. Ama hala buradayız. Birçok demirci bu mesleği bırakacak. İşletmelerini devredenlerde var. Burada zaten kazanamıyoruz, birde il dışına çıkarsak hiç kimse gelmez. Bizi idare eden kırsal kesimdeki müşterilerin gelmesi zorlaşır. Kısacası bu meslek artık buraya kadar” diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.