ESKİ STADYUM PARK YAPILSIN!

ESKİ STADYUM PARK YAPILSIN!
Anıtpark’ta spor yapan vatandaşların talebi spor aletlerinin sayısının arttırılması, sabah saatlerinde lavaboların açık tutulması ve güvenlik tedbirlerinin arttırılması.

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel  haber

Çarpık kentleşmenin bir örneği olan Diyarbakır kent merkezinde vatandaşların nefes alabileceği yeşil alan ve parkların sayısının az olması bir yana varolan parklardan biri olan Anıtpark’ta spor yapan vatandaşların talebi ise spor aletlerinin sayısının arttırılması, sabah saatlerinde lavaboların açık tutulması ve güvenlik tedbirlerinin arttırılması.

Yenişehir ilçesinde yıkılan eski stadyumun yerine AVM ve yüksek binaların yapılmasından duydukları rahatsızlığı dile getiren vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek eski stadyumun yerinin yeşil alan ve park olmasını istediler.

Anıt Park’ta spor yapan vatandaşlar spor aletlerinin yetersiz olduğundan, lavaboların kapalı olmasından ve güvenlik zafiyetinden yakındılar. Spor aletlerinin çeşitlendirilmesini ve sayısının arttırılmasını isteyen vatandaşlar, tuvaletlerin spor saatinde açık tutulmasını ve özel güvenlik görevlileri ile parktaki denetimin arttırılmasını istediler.

 

‘Spor aletleri yetersiz, çeşitlilik az’

Parktaki spor aletlerinin yenilenmesini ve çeşitlendirilmesini isteyen Zeki Alacabey, “ Her sabah bu parka geliyoruz ve sağlık için spor yapıyoruz. Parkta koşu ya da yürüyüş parkuru var ve bundan memnuniyet duyuyoruz ancak spor aletleri yetersiz ve çeşitlilik de az. Yine, kırılan bazı spor aletlerinin yenilenmediğini görüyoruz. Bakın burada trambolin vardı ama gördüğünüz gibi yerinden yeller esiyor. Yani, kısaca aletlerin yenilenmesini, çeşitlendirilmesini ve çoğaltılmasını istiyoruz. Söz konusu bu eksiklikler giderildiği taktirde insanlarımız daha sağlıklı bir spor yapma imkânına kavuşur” diye konuştu.

‘İnsanlar sporu yarıda bırakıp evlerine gitmek zorunda kalıyorlar’

Parkta bulunan tuvaletlerin spor saatinde kapalı olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Akif Bradost, şunları söyledi: “Bu parkta üç yıldır spor yapıyorum ama bazı spor aletlerinin eksik, kimisinin kırık ve çeşitliliğin de az olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımızın duyarlılık göstermesini istiyorum. Yeni, spor aletleri getirilirse, aletlerin sayısı arttırılırsa çok iyi olur. Ramazan ayında olduğumuz için sabah spor yapmaya gelenlerin sayısı az ama Ramazandan sonra burada spor aletlerinde yer bulamıyoruz. Haliyle terli terli beklemek zorunda kalanlar oluyor ve bir mağduriyet yaşanıyor. Ayrıca parkta bulunan tuvaletlerin sabah saatlerinde açık tutulmasını istiyorum. Çünkü sabahın beşinde buraya spor yapmak için gelen vatandaşların tuvalet ihtiyacını giderebileceği bir yer yok. Çoğu zaman insanlar sporu yarıda bırakıp evlerine gitmek zorunda kalıyorlar.”

‘Diğer parklara göre çok bakımsız’

Spor aletlerinin hor kullanıldığına vurgu yapan, Neval Erdoğan, “ Yaklaşık iki yıldır, özellikle yaz aylarında düzenli olarak burada spor yapıyorum. Ama şehrim merkezinde olmasına rağmen burası diğer parklara göre çok bakımsız. Özellikle de akşam saatlerinde buraya gelen gençler spor aletleriyle oyun oynarcasına hareket yapıyorlar. Yani, spor aletlerini çok hor kullanıyorlar. Güvenlik eksikliği var. Yürüyüş parkurunda yürüyecek yer kalmıyor. Yine, aletlerin çok yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Bazı aletler kırık ve sakatlanmaya dahi neden olabilir. Burası şehrin merkezinde olduğu için buraya katılım çok fazla ama bun karşılık aletler yetmiyor, aletlerin sayısı arttırılırsa, yeni aletlerle çeşitlendirilirse çok iyi olur. Bunun dışında tuvaletlerin spor saatinde kapalı olması da büyük sorun. Umarım tüm bu sıkıntılar biran önce giderilir ve daha sağlıklı bir şekilde spor yapabilmemizin koşulları sağlanır” şeklinde konuştu.

‘Koşu pistinde motosikletle geçildiğine tanık oluyoruz’

Yıllarca spor yapan Ali İhsan Taş ise yürüyüş pistinin amaç dışı kullanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Taş, şunları söyledi: “ 40 yıldır düzenli spor yapıyorum ve burası açıldığından beri de burada spora devam ediyorum. Bu parkta spor yapan insan sayısı gayet fazla. Gerçi şimdi Ramazandan dolayı gelenlerin sayısında ciddi bir düşüş var ama Ramazandan sonra burada yer bulmak zor olacak.  Burada spor yapanların sayısı bazen 200’e kadar çıkabiliyor. Ancak buna karşın spor aletleri ancak 10 kişiye yetiyor. Spor aletlerinin sayısı arttırılmalı diye düşünüyorum. Bakın trambolin olarak yapılan ama şuan işlevsiz olan bir bölüm var, burası başka aletlerle işlevli bir hale getirilebilir. Yani, spor aletlerinin sayısı arttırılarak bundan yaralanan insan sayısı da arttırılabilir. Güvenlik açısından sıkıntı yaşıyoruz, çünkü koşu pistinde motosikletle geçildiğine tanık oluyoruz. Geçenlerde belediyenin temizlik aracı dahi yürüyüş pistini kullanıyordu. Hâlbuki bir yürüyüş pisti dünyanın parasına mal oluyor, böyle hor kullanılması hiç doğru değil. Yürüyüş ve koşu dışında kullanıldığında çabuk aşınıyor ve özelliğini yitiriyor. Yine, tuvaletlerin kapalı olması büyük sorun, çünkü burada spor yapmaya gelenlerin ihtiyaç halinde kullanabilecekleri bir lavabo yok. Parkta tuvalet var ama spor saatinde açık değil.”

‘Buradaki imkânlar çok yetersiz’

Misafir olarak Diyarbakır’da bulunan Serpil Oral ise şöyle konuştu: “Şuan burada misafir olarak bulunuyorum ama burada kaldığım 5 aylık süre zarfında bu parkta spor yapıyorum. İstanbul’daki parklar ve oradaki spor aletleri ile burasını karşılaştırdığımda buradaki imkânların çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Spor aletleri çok eski ve bunlar güvenlik açısından da belli riskler taşıyor. Spor yaparken her an başınıza bir kaza gelebilir, çünkü bazı aletlerin vidaları oynuyor, bazıları ise tamamen kırık halde. Parkta alan yeterli ancak spor aletlerinin yetersizliğine ve alet çeşitliliğinin az olmasına şaşırıyorum. Bir başka eksiklik, parkta özel güvenlik birimlerinin olmamasıdır. Her köşe başında bir güvenlik olsa daha güvenli spor yapabiliriz. Sabah erken saatlerde buraya gelmek istesem de gelemiyorum ve ancak spor yapan insanların sayısı artınca kendimi güvenli hissedebiliyorum. Mutlaka gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir başka husus sabah saatlerinde lavaboların açık olmamasıdır. Sırf lavaboların sabah saatlerinde kapalı olmasından dolayı buraya spor yapmaya gelemeyen insanların olduğunu duydum. Çünkü bazı insanların, özellikle de belli bir yaşın üzerindeki insanların sağlık sorunları olabiliyor ve lavaboların kapalı olması ciddi bir problem. Tüm bu problemlerin mutlaka giderilmesi gerekiyor.”

‘Bir hoca eşliğinde spor yapılsa daha sağlıklı olur kanaatindeyim’

Vatandaşların sağlıklı bir şekilde spor yapabilmeleri için uzman yardımı ve sağlık kontrolü yapılması talebinde bulunan Ramazan Akcan, şunları söyledi: “ Yaklaşık 10 yıldır buradayım ve düzenli olarak spor yapıyorum. Daha önce şehir stadyumuna gidip orada spor yapıyordum ama stadyum yıkılınca bu parka geldim. Çünkü stadyumdan sonra spor yapabileceğimiz bir Anıtpark kaldı, başka da bir yerimiz yok. Sabah saatlerinde buradayım çünkü akşamları burası çok kalabalık oluyor, sadece bir köşede oturabiliyoruz, tabii yer bulabilirsek. Sabah spora geliyorum ama lavaboların kapalı olmasından çok büyük bir rahatsızlık duyuyorum. Çünkü ihtiyaç halinde gidebileceğimiz bir yer yok ve mecbur ya eve ya da bir kafeye falan gitmek zorunda kalıyoruz. Spor aletlerinin yetersiz olması da bir sıkıntı ve bunların çoğaltılmasından memnuniyet duyarız. Hatta spor yapan vatandaşlara sağlıklı spor yapabilmeleri için onları yönlendirecek bir görevli olması çok iyi olur, çünkü sonuçta burada spor yapanlar profesyonel insanlar değil. Bir hoca eşliğinde spor yapılsa daha sağlıklı olur kanaatindeyim. Yakın zamanda spor yapan arkadaşlarımızdan biri bayılmıştı. Meğerse tansiyonu düşmüş ve ondan dolayı yere yığılmıştı. Burada spor yapan arkadaşlara eşlik eden bir spor hocası olsa hem bilinçli bir spor yapmış oluruz hem de tansiyon vs. ölçümü yapılabilir. Yani, bu yüzden bir görevlinin burada bulunmasında yarar var diye düşünüyorum.

Eski stadyum park yapılsın!

Diyarbakır eski stadyumunun AVM ve yüksek binalar yerine park ve yeşil alan yapılmasını talep eden Akcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek; “Sayın Cumhurbaşkanımız,  Atatürk havaalanının yerinin büyük bir park haline getirileceğini söylemişti ve buna çok sevinmiştik. Bunun yanında kent içinde kalan stadyumların yerinin de park bahçe alanlarına dönüştürüleceğini ifade etmişti. Ancak şuan Diyarbakır stadyumunun yerine büyük binalar, alışveriş merkezi yapılacağı söyleniyor. Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum; her yanımız beton binalarla dolu, nefes alacak yerimiz yok. Diyarbakır’ın eski stadyumunun yeri park bahçe olursa çok seviniriz. Bu konuya Sayın Cumhurbaşkanımızın duyarlılık göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘Spor aletleri yenilensin, çeşitlendirilsin ve sayıları arttırılsın’

Yine, park alanındaki spor aletlerinin yetersizliğine vurgu yapan Murat Aksoy, şu ifadeleri kullandı:  “Bir yıldır düzenli spor yapıyorum ancak Ofis semti gibi şehrin göbeğinde yeşil alanların çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Spor yapabileceğimiz bir alan olarak bu park var ama burada da aletler çok yetersiz. Spor aletlerinin sayısı buradaki yoğunluğu kaldırmıyor. Diyarbakır’da insanların spora olan ilgisi gün geçtikçe artıyor ve spor yapılan alanlarda belli bir yoğunluk oluşuyor. Tabii bu çok sevindirici bir durum ancak spor aletlerinin yetersizliği, aletlerin çeşitliliğinin az olması bir sorun oluşturuyor. Özellikle yaz aylarında bir aleti kullanabilmek için 20 dakika beklediğimiz oluyor. Tabii bu da ister istemez sıkıntı yaratıyor. Spor aletlerini amaç dışı kullanan gençler oluyor ve onları uyaracak bir sorumlu, görevli de yok. Yürüyüş bandında motosikletle, bisikletle turlayan gençler oluyor ve insanların spor yapması mümkün olmuyor. Yine, parktaki tuvaletlerin kapalı oluşu ayrı bir sorun. Sabah spor yapmaya gelen vatandaşlar, lavaboların kapalı olmasından kaynaklı sıkıntı yaşıyorlar. Tüm bu sıkıntıların giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyorum; Anıtpark’ta bulunan spor aletleri yenilensin, çeşitlendirilsin ve sayıları arttırılsın. Özellikle de spor aletlerinin olduğu bölümde bir güvenlik görevlisinin olmasını istiyorum.”

‘Güvenlik konusunda denetim arttırılabilir’

Spor aletlerinin hor kullandığına işaret eden Berçem Karakaş, “ Spor aletlerinin kimi kırık ve özellikle akşam saatlerinde aletler çok hor kullanılıyor. Çocuklar özellikle spor aletlerini çocuk parkıymış gibi kullanıyorlar ve aletleri yıpratıyorlar. Kırılan spor aletlerinin ise yerine yenisi konmuyor. Burada spor yapanların sayısı gittikçe artıyor ve aletler yetersiz kalıyor. Spor aletlerinden yararlanmak için beklemek zorunda kaldığımız oluyor. Yine, sabah saatlerinde tuvaletlerin kapalı olması bir problem. Ayrıca güvenlik konusunda denetim arttırılabilir, çünkü spor aletlerinin korunması ve insanların daha rahat bir şekilde spor yapmaları sağlanmış olur kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

‘Güvenlik sorunu çok önemli!’

Anıtpark’ta spora yeni başlayan Zeliha Ulucan ise şunları söyledi: “ Bir haftadır burada spora başladım ama spor aletlerinin yetersiz ve bazılarının da kırık olduğunu görüyorum. Bunun dışında güvenlik sorunu çok önemli, çünkü bir kadın olarak bazen banklardaki erkeklerin bakışlarından rahatsızlık duyuyoruz. Bunun dışında lavaboların kapalı olması doğru değil ve spor saatlerinde açık tutulması gerekir diye düşünüyorum.”

Farklı spor aletleri eklenebilir!

Varolan spor aletlerinin çeşitlendirilmesini isteyen Süleyman Fura, şöyle konuştu: “ Evet, hem spor aletlerinin eksikliği hem de güvenlik açısında bazı eksikliklerin olduğunu söyleyebilirim. Buradaki spor aletleri genelde ayakları çalıştırmaya yönelik aletler ve bunlara farklı spor aletleri de eklenebilir. Yine, tuvaletlerin spor saatinde kapalı olması gibi bir sorun da var. Tabii söz konusu bu eksiklikler giderilirse iyi olur. Bu konuda yetkililerden bir duyarlılık bekliyoruz.”

Yetkililerden duyarlılık bekliyoruz!

Yavuz Tikiz de benzer sorunlara vurgu yaparak,“ Spor aletlerinde bariz bir yetersizlik söz konusu. Varolan aletlere yeni aletlerin eklenmesi yerinde olur. Yani, spor aletlerinin bulunduğu alanın genişletilerek hem aletlerin sayısı hem de çeşitlilik arttırılmalıdır diye düşünüyorum. Lavaboların açık olması lazım, çünkü sonuçta spor yapan insanlar ve burada birkaç saat kalıyorlar. Haliyle bir lavabo ihtiyacı doğuyor. Yine, güvenlik görevlileri olsa burada insanlar daha rahat bir şekilde spor yapar. Yetkililer bu konuda duyarlı olursa güzel olur” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.