VİDEO - 'Fırından alamıyoruz, tandırda pişiriyoruz'

VİDEO - 'Fırından alamıyoruz, tandırda pişiriyoruz'
Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesine bağlı Peyas Mahallesinde yaşayan Mizgin K. İsimli kadın maddi imkânlarının yetersizliği ve yükselen ekmek fiyatından dolayı tandır ekmek yaparak ailesine destek olmaya çalıştığını söylüyor.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesine bağlı Peyas Mahallesinde yaşayan Mizgin K. İsimli kadın maddi imkânlarının yetersizliği ve yükselen ekmek fiyatından dolayı tandır ekmek yaparak ailesine destek olmaya çalıştığını söylüyor.

Mizgin K. 45 yaşında 6 çocuklu bir kadın. 15 yaşında evlendi, 25 yıldır evli. Mizgin K. Diyarbakır’ın Peyas mahallesinde oturuyor. Tandır ekmeği yaparak ev ekonomisine katkıda bulunan ev emekçisi Mizgin K., fırında satılan ekmekleri pahalı olduğu için alamadıklarını, zaten kalabalık bir aile oldukları içinde güçlerinin yetmediğini ifade ediyor. Tandırda yaptıkları ekmeğin daha ekonomik olduğunu söyleyen Mizgin, un fiyatlarındaki artıştan da ayrıca şikâyetçi.

tandir-ekmegi.jpg

Mizgin K., “Mahalle sakinlerinin çoğunun damlarında, balkonlarında ve avlularında tandır var ve herkes tandır ekmeği yapıyor. Bazen tandır ekmeğimiz bitiyor, fırından 7 TL’ye alıyoruz, ancak güç yetmiyor. Kalabalık aileyiz, günde en az 10 ekmek tüketiyoruz. Sürekli fırından alsak, altından çıkamayız, günlük ekmek giderimiz g0-70 TL tutar ki, gücümüz yetmez. Ekmek pahalı, bizde tandır yakıyoruz, daha ucuza mal oluyor” dedi.

“Mevsimlik işlere gidiyoruz, az kazanıyoruz”

Eşinin çalışmadığını, bundan dolayı her yıl ailece mevsimlik işe gittiklerini söyleyen Mizgin K.nasıl geçindikleri ile ilgili şunları söyledi:

“Geçim sıkıntısı çekiyoruz, buradaki herkes gibi her sene 6 ay boyunca batıya mevsimlik işçi olarak gidiyoruz. Domates, pamuk, mısır, çapa, biri bitti mi diğerine gidiyoruz. Kara toprağı yeşillendirip tekrar kara olana kadar çalışıyoruz. Aldığımız para da emeğimizin karşılığı değil. Kadın olarak da az para kazanıyoruz. Ne bir sigorta ne de bir iş güvencesi var. Tarlada bizi bir yılan soksa, başımıza bir şey gelse yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Şartlar o kadar zor ki ellerimiz hep nasır tutuyor.”

tandir-ekemegi-1.jpeg

Doğalgaz yok, sobayla ısınıyoruz

Kış aylarının çetin koşullarından söz eden Mizgin K., koşullarını şöyle anlatıyor;

“Kış çok soğuk oluyor, evi iki sobayla zar zor ısıtıyoruz. Odun yakıyoruz, bazen kömür yardımı alırsak kullanıyoruz. Bu yıl odun çok pahalı oldu, aldığımız da bize yetmeyecek gibi. Her şeye sürekli zamlanıyor. Yaşadığımız bu bölgede herkesin koşulları aynı. Tandır için de odun kullanıyoruz. Böyle nasıl olacak bilmiyorum, insanlar çok çaresiz, bende her şeyin en ekonomik olanını almaya, yapmaya çalışıyorum.”

Mizgin K.’nın gerçek ismi isteği üzerine gizlenmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.